Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
75 osób zapisało

Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
200 gramów
100 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
1 szczypta
sos:
1 opakowanie
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę częściowo odlej z płynu, przełóż do kielicha miksera, dodaj pozostałe składniki na pulpety – oprócz bułki tartej. Zmiksuj dokładnie aż uzyskasz jednorodną masę.

Krok 2
Dodaj sól i pieprz do smaku. Gęstość masy wyreguluj, dodając do niej bułkę tartą.

Krok 3
Z masy uformuj małe pulpety, obtocz je ponownie w bułce tartej, obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.

Krok 4
W misce rozmieszaj fix Knorr z 100ml śmietany i 200ml wody, taką mieszanką zalej pulpety i gotuj 2-3 minuty.

Krok 5
Gotowe pulpety podawaj np. z komosą ryżową i fasolką szparagową.


Dobra rada:
Zamiast szpinaku do pulpetów możesz dodać natkę pietruszki i kolendrę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak w sosie kurkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym
Kto powiedział, że do przygotowania pulpetów potrzebne jest mięso? Na pewno nie my! Przed Tobą smaczna i warzywna alternatywa, czyli pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym. Ich doskonała konsystencja i kompozycja składników nie mają sobie równych. Przekonaj się o tym już wkrótce i zaserwuj je w swojej kuchni.
Dla kogo?
Wszyscy miłośnicy warzywnych potraw będą w siódmym niebie, gdy spróbują naszego przepisu na pulpety z ciecierzycy. A może masz w swoim gronie osoby, które wzbraniają się przez wegetariańskimi daniami? Koniecznie zaserwuj im tę potrawę i obserwuj, jak szybko zmieniają zdanie!
Na jaką okazję?
Każda pora jest dobra, by smaczne pulpety z ciecierzycy pojawiły się na Twoim talerzu! Możesz zaserwować je na codzienny obiad, ponieważ wykorzystanie Fix Kurczak w sosie kurkowym znacznie usprawni proces przygotowań. Pół godziny i danie będzie gotowe do podania. Smacznego!
Czy wiesz, że?
Zamiast szpinaku możesz dorzucić do pulpetów natkę pietruszki i kolendrę. Zestaw tych składników będzie równie smaczny i pulpety zachwycą Twoje podniebienie. Jeżeli natomiast chcesz przyrządzić wegańską wersję – wymień śmietanę na napój kokosowy. To takie proste!
Dla urozmaicenia:
Nie zapominaj o smacznych dodatkach do dania! W szczególności polecamy Ci komosę ryżową oraz fasolkę szparagową. Z tymi smakołykami stworzysz idealną kompozycję smaków, do której chce się wracać. Jeżeli jednak wolisz klasyczne rozwiązania, to ziemniaki będą równie dobrą opcją. Smacznego!