Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

1 szczypta

sos:

1 opakowanie

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę częściowo odlej z płynu, przełóż do kielicha miksera, dodaj pozostałe składniki na pulpety – oprócz bułki tartej. Zmiksuj dokładnie aż uzyskasz jednorodną masę.

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - Krok 1

Krok 2

Dodaj sól i pieprz do smaku. Gęstość masy wyreguluj, dodając do niej bułkę tartą.

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - Krok 2

Krok 3

Z masy uformuj małe pulpety, obtocz je ponownie w bułce tartej, obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - Krok 3

Krok 4

W misce rozmieszaj fix Knorr z 100ml śmietany i 200ml wody, taką mieszanką zalej pulpety i gotuj 2-3 minuty.

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe pulpety podawaj np. z komosą ryżową i fasolką szparagową.

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szpinaku do pulpetów możesz dodać natkę pietruszki i kolendrę. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowymPulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym

Kto powiedział, że do przygotowania pulpetów potrzebne jest mięso? Na pewno nie my! Przed Tobą smaczna i warzywna alternatywa, czyli pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym. Ich doskonała konsystencja i kompozycja składników nie mają sobie równych. Przekonaj się o tym już wkrótce i zaserwuj je w swojej kuchni. 

Dla kogo?

Wszyscy miłośnicy warzywnych potraw będą w siódmym niebie, gdy spróbują naszego przepisu na pulpety z ciecierzycy. A może masz w swoim gronie osoby, które wzbraniają się przez wegetariańskimi daniami? Koniecznie zaserwuj im tę potrawę i obserwuj, jak szybko zmieniają zdanie!

Na jaką okazję?

Każda pora jest dobra, by smaczne pulpety z ciecierzycy pojawiły się na Twoim talerzu! Możesz zaserwować je na codzienny obiad, ponieważ wykorzystanie Fix Kurczak w sosie kurkowym znacznie usprawni proces przygotowań. Pół godziny i danie będzie gotowe do podania. Smacznego!

Czy wiesz, że?

Zamiast szpinaku możesz dorzucić do pulpetów natkę pietruszki i kolendrę. Zestaw tych składników będzie równie smaczny i pulpety zachwycą Twoje podniebienie. Jeżeli natomiast chcesz przyrządzić wegańską wersję – wymień śmietanę na napój kokosowy. To takie proste!

Dla urozmaicenia:

Nie zapominaj o smacznych dodatkach do dania! W szczególności polecamy Ci komosę ryżową oraz fasolkę szparagową. Z tymi smakołykami stworzysz idealną kompozycję smaków, do której chce się wracać. Jeżeli jednak wolisz klasyczne rozwiązania, to ziemniaki będą równie dobrą opcją. Smacznego!