Pulpety z ciecierzycy z puszki - pulpeciki wege | Przepisy.pl pixel

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

1 szczypta

sos:

1 opakowanie

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę częściowo odlej z płynu, przełóż do kielicha miksera, dodaj pozostałe składniki na pulpety – oprócz bułki tartej. Zmiksuj dokładnie aż uzyskasz jednorodną masę.

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - Krok 1

Krok 2

Dodaj sól i pieprz do smaku. Gęstość masy wyreguluj, dodając do niej bułkę tartą.

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - Krok 2

Krok 3

Z masy uformuj małe pulpety, obtocz je ponownie w bułce tartej, obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - Krok 3

Krok 4

W misce rozmieszaj fix Knorr z 100ml śmietany i 200ml wody, taką mieszanką zalej pulpety i gotuj 2-3 minuty.

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe pulpety podawaj np. z komosą ryżową i fasolką szparagową.

Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szpinaku do pulpetów możesz dodać natkę pietruszki i kolendrę. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowymPulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym

Kto powiedział, że do przygotowania pulpetów potrzebne jest mięso? Na pewno nie my! Przed Tobą smaczna i warzywna alternatywa, czyli pulpety z ciecierzycy w sosie kurkowym. Ich doskonała konsystencja i kompozycja składników nie mają sobie równych. Przekonaj się o tym już wkrótce i zaserwuj je w swojej kuchni. 

Dla kogo?

Wszyscy miłośnicy warzywnych potraw będą w siódmym niebie, gdy spróbują naszego przepisu na pulpety z ciecierzycy. A może masz w swoim gronie osoby, które wzbraniają się przez wegetariańskimi daniami? Koniecznie zaserwuj im tę potrawę i obserwuj, jak szybko zmieniają zdanie!

Na jaką okazję?

Każda pora jest dobra, by smaczne pulpety z ciecierzycy pojawiły się na Twoim talerzu! Możesz zaserwować je na codzienny obiad, ponieważ wykorzystanie Fix Kurczak w sosie kurkowym znacznie usprawni proces przygotowań. Pół godziny i danie będzie gotowe do podania. Smacznego!

Czy wiesz, że?

Zamiast szpinaku możesz dorzucić do pulpetów natkę pietruszki i kolendrę. Zestaw tych składników będzie równie smaczny i pulpety zachwycą Twoje podniebienie. Jeżeli natomiast chcesz przyrządzić wegańską wersję – wymień śmietanę na napój kokosowy. To takie proste!

Dla urozmaicenia:

Nie zapominaj o smacznych dodatkach do dania! W szczególności polecamy Ci komosę ryżową oraz fasolkę szparagową. Z tymi smakołykami stworzysz idealną kompozycję smaków, do której chce się wracać. Jeżeli jednak wolisz klasyczne rozwiązania, to ziemniaki będą równie dobrą opcją. Smacznego!