Sałatka z tempehem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tempehem

Autor: Anna Jezierska

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

5 gramów

1 łyżka

40 gramów

20 gramów

5 gramów

3 gramy

3 gramy

40 gramów

3 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soję ( chodzi o tempeh) pokroić plastry, włożyć do zamykanego pojemnika) wsypać mąkę ziemniaczaną i potrząsać tak długo, aż równo się obtoczy w mące.

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, tak żeby pokrywał całe dno.

Krok 3

Na gorący olej wyłożyć panierowane plastry tempehu i smażyć przez 3 minuty z jednej strony, do momentu, aż panierka się zarumieni . Wtedy obrócić i smażyć tak samo z drugiej strony.

Krok 4

W międzyczasie przygotować marynatę: sos sojowy, syrop z agawy i przyprawy podgrzewamy razem ok. 5 min.

Krok 5

Usmażony tempeh łączymy z sosem.

Krok 6

Podajemy na sałacie lub z makaronem ryżowym.

Krok 7

Posypujemy sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej