Sałatka z tempehem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tempehem

Autor: Anna Jezierska

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

5 gramów

1 łyżka

40 gramów

20 gramów

5 gramów

3 gramy

3 gramy

40 gramów

3 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soję ( chodzi o tempeh) pokroić plastry, włożyć do zamykanego pojemnika) wsypać mąkę ziemniaczaną i potrząsać tak długo, aż równo się obtoczy w mące.

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, tak żeby pokrywał całe dno.

Krok 3

Na gorący olej wyłożyć panierowane plastry tempehu i smażyć przez 3 minuty z jednej strony, do momentu, aż panierka się zarumieni . Wtedy obrócić i smażyć tak samo z drugiej strony.

Krok 4

W międzyczasie przygotować marynatę: sos sojowy, syrop z agawy i przyprawy podgrzewamy razem ok. 5 min.

Krok 5

Usmażony tempeh łączymy z sosem.

Krok 6

Podajemy na sałacie lub z makaronem ryżowym.

Krok 7

Posypujemy sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej