Sałatka z tempehem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tempehem

Autor: Anna Jezierska

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

5 gramów

1 łyżka

40 gramów

20 gramów

5 gramów

3 gramy

3 gramy

40 gramów

3 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soję ( chodzi o tempeh) pokroić plastry, włożyć do zamykanego pojemnika) wsypać mąkę ziemniaczaną i potrząsać tak długo, aż równo się obtoczy w mące.

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, tak żeby pokrywał całe dno.

Krok 3

Na gorący olej wyłożyć panierowane plastry tempehu i smażyć przez 3 minuty z jednej strony, do momentu, aż panierka się zarumieni . Wtedy obrócić i smażyć tak samo z drugiej strony.

Krok 4

W międzyczasie przygotować marynatę: sos sojowy, syrop z agawy i przyprawy podgrzewamy razem ok. 5 min.

Krok 5

Usmażony tempeh łączymy z sosem.

Krok 6

Podajemy na sałacie lub z makaronem ryżowym.

Krok 7

Posypujemy sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tempehem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej