Babka jajowata to roślina o szerokim zastosowaniu. Występuje na terenach śródziemnomorskich, ale obecnie można dostać ją w wielu sklepach w Polsce. Do czego stosować babkę jajowatą? Czy można wykorzystać ją w kuchni? Sprawdźcie sami!

Babka jajowata – co to jest?

Babka jajowata to roślina, której nasiona i łuski są wykorzystywane w wielu dziedzinach. Jej uprawą zajmują się głównie mieszkańcy Hiszpanii. Tereny, na których rośnie, muszą być odpowiednio nasłonecznione i nawodnione. Babka jajowata co to? Roślina, którą można znaleźć na terenach naszego kraju. W przeciwieństwie do babki zwyczajnej czy lancetowatej, jest rzadziej spotykana.

Wygląd babki jajowatej budzi zaciekawienie. Ma ona długi kwiatostan, który przypomina kłosy. Najczęściej jest on w żółtym kolorze. Babka jajowata osiąga średnio 25 cm, a jej nasiona skrywają się w torebce. Po zakwitnięciu można zebrać ziarna i łuski tej rośliny.

Babka jajowata – właściwości

Babka jajowata ma szereg właściwości. Przede wszystkim jest źródłem błonnika.

Babka jajowata jest przydatna w kuchni, ponieważ wzbogaca swoimi właściwościami wiele potraw. Można dodawać ją również do koktajli!

Babka jajowata – jak stosować?

Babkę jajowatą możecie kupić w aptekach i sklepach z ekologiczną żywnością. W bardzo prosty sposób przygotujecie napar z wykorzystaniem tej rośliny. Jesteście ciekawi, jak go przyrządzić? Oto kilka prostych kroków!

  • Kupcie babkę jajowatą w wybranym miejscu, np. sklepie zielarskim. Nasiona te będą podstawowym składnikiem naparu.
  • Zagotujcie wodę w garnku lub czajniku.
  • Wsypcie łyżkę nasion babki jajowatej do szklanki, a następnie zalejcie je gorącą wodą.
  • Odczekajcie 20 minut. Napar powinien być gotowy!

Czy wiedzieliście, że babka jajowata świetnie zagęści zupę? Śmiało możecie przygotować krem pomidorowy z dodatkiem tej rośliny. Dobrze sprawdzi się również w sosach do mięs i makaronów. Co powiecie na ziarna tej rośliny w sałatce? To również dobra opcja! Babka jajowata jest jednym ze składników owsianek i płatków musli, które wzbogaca w błonnik.

Babka jajowata w kuchni

Co to babka jajowata? Od teraz jesteście specjalistami w kwestii tej rośliny. Co powiecie na kilka kulinarnych propozycji z użyciem babki jajowatej? Przygotowaliśmy dla Was naprawdę smaczne potrawy!

Nasiona zawsze dobrze sprawdzają się w towarzystwie płatków i jogurtu. Tak jest również w tym przypadku! Przygotujcie jogurt musli z suszonymi owocami i wsypcie do niego ziarenka rośliny.

Babka jajowata doskonale zagęszcza dania, dlatego możecie dodać ją do pysznej zupy krem pomidorowej. Konsystencja będzie wzorowa, a to wszystko dzięki tym małym nasionom! Polecamy Wam również pyszną sałatkę z dynią i syropem balsamicznym. Nie zapomnijcie dodać do niej babki jajowatej! Smacznego!