Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym
łatwe
71 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
0.5 opakowania
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
100 mililitrów
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz ze skóry, wydrąż a miąższ pokrój w kostkę 3x3cm.

Krok 2
W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną dynię, wlej 100 ml wody, śmietanę i zagotuj. Aby sos był odpowiednio gęsty i doprawiony, dodaj zawartość opakowania Knorr. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś 8 minut.

Krok 3
Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Umytą i osuszoną sałatę wyłóż na półmisek. Kawałki uduszonej dyni rozłóż na rukoli, sałatkę polej sosem z duszenia oraz syropem balsamicznym a następnie dodaj orzechy. Wierzch sałatki posyp płatkami parmezanu. Gotową sałatkę podawaj z paluszkami grissini lub chrupkim pieczywem.


Dobra rada:
Jeśli nie masz syropu balsamicznego, możesz przygotować go samodzielnie – wystarczy wlać do garnka 1 szklankę octu balsamicznego wraz z połową szklanki cukru i gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy płyn zredukuje się do ¼ objętości. Gotowe !
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej