Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

0.5 opakowania

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

100 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skóry, wydrąż a miąższ pokrój w kostkę 3x3cm.

Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - Krok 1

Krok 2

W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną dynię, wlej 100 ml wody, śmietanę i zagotuj. Aby sos był odpowiednio gęsty i doprawiony, dodaj zawartość opakowania Knorr. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś 8 minut.

Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - Krok 2

Krok 3

Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Umytą i osuszoną sałatę wyłóż na półmisek. Kawałki uduszonej dyni rozłóż na rukoli, sałatkę polej sosem z duszenia oraz syropem balsamicznym a następnie dodaj orzechy. Wierzch sałatki posyp płatkami parmezanu. Gotową sałatkę podawaj z paluszkami grissini lub chrupkim pieczywem.

Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz syropu balsamicznego, możesz przygotować go samodzielnie – wystarczy wlać do garnka 1 szklankę octu balsamicznego wraz z połową szklanki cukru i gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy płyn zredukuje się do ¼ objętości. Gotowe !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznymSałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym

Dynię obierz ze skóry, wydrąż a miąższ pokrój w kostkę 3x3cm.