Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym
łatwe
71 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
0.5 opakowania
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
100 mililitrów
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz ze skóry, wydrąż a miąższ pokrój w kostkę 3x3cm.

Krok 2
W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną dynię, wlej 100 ml wody, śmietanę i zagotuj. Aby sos był odpowiednio gęsty i doprawiony, dodaj zawartość opakowania Knorr. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś 8 minut.

Krok 3
Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Umytą i osuszoną sałatę wyłóż na półmisek. Kawałki uduszonej dyni rozłóż na rukoli, sałatkę polej sosem z duszenia oraz syropem balsamicznym a następnie dodaj orzechy. Wierzch sałatki posyp płatkami parmezanu. Gotową sałatkę podawaj z paluszkami grissini lub chrupkim pieczywem.


Dobra rada:
Jeśli nie masz syropu balsamicznego, możesz przygotować go samodzielnie – wystarczy wlać do garnka 1 szklankę octu balsamicznego wraz z połową szklanki cukru i gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy płyn zredukuje się do ¼ objętości. Gotowe !
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej