Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

0.5 opakowania

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

100 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skóry, wydrąż a miąższ pokrój w kostkę 3x3cm.

Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - Krok 1

Krok 2

W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną dynię, wlej 100 ml wody, śmietanę i zagotuj. Aby sos był odpowiednio gęsty i doprawiony, dodaj zawartość opakowania Knorr. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś 8 minut.

Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - Krok 2

Krok 3

Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Umytą i osuszoną sałatę wyłóż na półmisek. Kawałki uduszonej dyni rozłóż na rukoli, sałatkę polej sosem z duszenia oraz syropem balsamicznym a następnie dodaj orzechy. Wierzch sałatki posyp płatkami parmezanu. Gotową sałatkę podawaj z paluszkami grissini lub chrupkim pieczywem.

Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz syropu balsamicznego, możesz przygotować go samodzielnie – wystarczy wlać do garnka 1 szklankę octu balsamicznego wraz z połową szklanki cukru i gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy płyn zredukuje się do ¼ objętości. Gotowe !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznymSałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym

Dynię obierz ze skóry, wydrąż a miąższ pokrój w kostkę 3x3cm.