
Składniki
3 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu zagotuj 1 szklankę wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2
Wiórki kokosowe zalej ciepłym bulionem, a następnie zostaw do ostygnięcia.

Krok 3
Zmiksuj z olejem, orzechami, pieprzem. Schłódź i podawaj.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip kokosowy
Wykorzystaj słodkie wiórki kokosowe oraz orzechy włoskie do przyrządzenia oryginalnego kremowego dipu. Dzięki swojemu subtelnemu smakowi będzie znakomicie komponował się z wieloma przekąskami. Ciekawą propozycją będzie podanie go jako dodatek do deski serów. Dip może także posłużyć do maczania pieczonych warzyw pokrojonych w słupki, takich jak: marchewka, batat, pietruszka czy pasternak. Sprawdzi się też w połączeniu z krakersami lub drożdżowymi paluszkami grissini. Pierwszym krokiem do przygotowania dipu jest rozpuszczenie kostki bulionowej we wrzącej wodzie. Powstałym w ten sposób wywarem zalej wiórki kokosowe i odstaw do momentu, aż ostygną i zmiękną. Następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksuj je z posiekanymi orzechami włoskimi, olejem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Spróbuj użyć oleju orzechowego – dzięki niemu smak dipu będzie intensywniejszy. Dip kokosowy należy dobrze schłodzić przed podaniem. Mamy nadzieję, że przyrządzanie oryginalnych dodatków do potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.