Dip marchewkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip marchewkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzeszki pinii upraż na patelni. Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce.

Dip marchewkowy - Krok 1

Krok 2

Połowę orzeszków, marchewkę, śmietankę, miód, sok z cytryny, pieprz i skruszoną Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr zmiksuj.

Dip marchewkowy - Krok 2

Krok 3

Następnie wymieszaj z majonezem i pozostałymi orzeszkami pinii. Schłódź.

Dip marchewkowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip marchewkowyDip marchewkowy

Dip marchewkowy? Jeśli jeszcze nie miałaś okazji go skosztować, koniecznie wypróbuj ten przepis. Dip ma delikatny, a jednocześnie zdecydowany smak, dzięki orzeszkom piniowym. Rzadko używamy ich w kuchni, a szkoda, bo potrafią diametralnie zmienić smak potrawy. I to na lepsze, oczywiście. Dip przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy, że marchewkę zetrzesz na tarce o małych oczkach i wymieszasz ze śmietanką, która stanowi podstawę sosu. Dodaj resztę składników – wcześniej uprażone orzechy, miód i przyprawy. Dokładnie wymieszaj dip i obserwuj jak wspaniale zabarwia się pomarańczowym kolorem od marchewki. Żeby był gęstszy, możesz dodać majonez lub jogurt naturalny. Dzięki temu, sos nie będzie skapywał z przekąsek. Serwuj go do pokojonych w słupki warzyw, krakersów, chipsów, paluszków lub grissini. Smacznego!