Dip marchewkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip marchewkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

89 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzeszki pinii upraż na patelni. Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce.

Dip marchewkowy - Krok 1

Krok 2

Połowę orzeszków, marchewkę, śmietankę, miód, sok z cytryny, pieprz i skruszoną Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr zmiksuj.

Dip marchewkowy - Krok 2

Krok 3

Następnie wymieszaj z majonezem i pozostałymi orzeszkami pinii. Schłódź.

Dip marchewkowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip marchewkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip marchewkowyDip marchewkowy

Dip marchewkowy? Jeśli jeszcze nie miałaś okazji go skosztować, koniecznie wypróbuj ten przepis. Dip ma delikatny, a jednocześnie zdecydowany smak, dzięki orzeszkom piniowym. Rzadko używamy ich w kuchni, a szkoda, bo potrafią diametralnie zmienić smak potrawy. I to na lepsze, oczywiście. Dip przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy, że marchewkę zetrzesz na tarce o małych oczkach i wymieszasz ze śmietanką, która stanowi podstawę sosu. Dodaj resztę składników – wcześniej uprażone orzechy, miód i przyprawy. Dokładnie wymieszaj dip i obserwuj jak wspaniale zabarwia się pomarańczowym kolorem od marchewki. Żeby był gęstszy, możesz dodać majonez lub jogurt naturalny. Dzięki temu, sos nie będzie skapywał z przekąsek. Serwuj go do pokojonych w słupki warzyw, krakersów, chipsów, paluszków lub grissini. Smacznego!