Udka kurczaka w pomidorach z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka kurczaka w pomidorach z miodem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 kilogram

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na kosteczkę, a cebulę posiekaj.

Krok 3

Masło rozgrzej w rondelku i wrzuć cebulę. Podsmaż, następnie dodaj migdały i miód.

Krok 6

Mięso z warzywami duś przez ok. 30 minut pod przykryciem. Udka podawaj posypane posiekaną natką pietruszki i prażonym sezamem.

Krok 2

Kurczaka ułóż w miseczce, skrop olejem i posyp pieprzem, szafranem, cynamonem, przyprawą Knorr i odstaw na 10 minut.

Krok 4

Teraz wrzuć pomidory i duś kilka minut.

Krok 5

W innym rondelku rozgrzej olej i smaż na nim kawałki kurczaka na rumiano, po czym przełóż je do warzyw.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka kurczaka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka kurczaka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka kurczaka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka kurczaka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka kurczaka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka kurczaka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka kurczaka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka kurczaka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placek à la podpłomyk
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej