
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 kilogram
1 litr
200 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marynatą natrzyj indyka i wstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie umieść go w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku około 2-3 godz.
Krok 2
W czasie pieczenia polewaj wytopionym tłuszczem i kilkakrotnie skrop zimną wodą. Piecz tyle godzin, ile waży indyk.
Krok 3
Kasztany sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, zalej mlekiem, przykryj i duś do miękkości.
Krok 4
Marynata do kurczaka Knorr połącz z oliwą.
Krok 5
Przetrzyj przez sito, dodaj masło, przypraw i utrzyj na gładką masę. Upieczonego indyka pokrój, ułóż na półmisku i obłóż puree z kasztanów. Indyka można również obłożyć całymi kasztanami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej