Indyk z kasztanami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk z kasztanami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

1 litr

200 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marynatą natrzyj indyka i wstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie umieść go w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku około 2-3 godz.

Krok 2

W czasie pieczenia polewaj wytopionym tłuszczem i kilkakrotnie skrop zimną wodą. Piecz tyle godzin, ile waży indyk.

Krok 3

Kasztany sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, zalej mlekiem, przykryj i duś do miękkości.

Krok 4

Marynata do kurczaka Knorr połącz z oliwą.

Krok 5

Przetrzyj przez sito, dodaj masło, przypraw i utrzyj na gładką masę. Upieczonego indyka pokrój, ułóż na półmisku i obłóż puree z kasztanów. Indyka można również obłożyć całymi kasztanami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk z kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk z kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk z kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk z kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk z kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk z kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk z kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk z kasztanami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej