
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 kilogram
1 litr
200 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marynatą natrzyj indyka i wstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie umieść go w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku około 2-3 godz.
Krok 2
W czasie pieczenia polewaj wytopionym tłuszczem i kilkakrotnie skrop zimną wodą. Piecz tyle godzin, ile waży indyk.
Krok 3
Kasztany sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, zalej mlekiem, przykryj i duś do miękkości.
Krok 4
Marynata do kurczaka Knorr połącz z oliwą.
Krok 5
Przetrzyj przez sito, dodaj masło, przypraw i utrzyj na gładką masę. Upieczonego indyka pokrój, ułóż na półmisku i obłóż puree z kasztanów. Indyka można również obłożyć całymi kasztanami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej