Składniki
null
4 sztuki
null
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
4 sztuki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kromki chleba opiecz lekko z obu stron.
Krok 2
Plastry boczku usmaż na patelni. Gdy staną się chrupiące, przełóż na ogrzany talerz i zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Krok 3
Pomidory umyj i pokrój na 16 plastrów.
Krok 4
Kromki posmaruj pastą zrobioną z 1 łyżki masła i musztardy, a następnie obłóż plastrami pomidorów.
Krok 5
Do tłuszczu wysmażonego z boczku dodaj pozostałe masło, po czym je roztop.
Krok 6
Jajka rozmąć z mlekiem. Dodaj sól i pieprz. Wylej na gorący tłuszcz na patelni.
Krok 7
Jajecznicę podziel na 4 porcje i ułóż na chlebie z pomidorami. Każdą porcję obłóż 2 plasterkami chrupiącego boczku. Udekoruj szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej