Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

50 gramów

0.5 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

nadzienie:

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

0.2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sitko, przesiekaj z margaryną, dodaj śmietanę, 0,7 zielonych orzeszków ziemnych i zagnieć składniki na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na 1godz. do lodówki.

Krok 2

Cebulę obierz i razem z boczkiem posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia.

Krok 3

Przygotuj 12 foremek wysmarowanych margaryną i wyłóż je rozwałkowanym ciastem. Piecz przez ok.10-15 min. w temperaturze 180 stopni.

Krok 4

W tym czasie sparz pomidory i obierz ze skórek, potnij w plasterki. Jajka roztrzep widelcem razem ze śmietaną i dopraw do smaku.

Krok 5

Do upieczonych babeczek wlej sos śmietanowy, połóż po plasterku pomidora i podsmażony, chrupiący boczek z cebulką. Dopraw na ostro.

Krok 6

Wyśmienite babeczki zapiekaj jeszcze przez 15 min. i posyp pozostałymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej