Składniki
60 dekagramów
30 gramów
3 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
4 łyżeczki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrój kurczaka w małą kostkę. Posyp mięso przyprawą Knorr.
Krok 2
Wymieszaj w misce 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego, wino ryżowe i 3 łyżeczki skrobi. Do powstałej marynaty wrzuć kurczaka i odstaw go na dwie godziny.
Krok 3
Na małej patelni upraż orzechy arachidowe, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 4
Wymieszaj 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczkę ciemnego i jasnego sosu sojowego, ocet, olej sezamowy, olej z orzechów arachidowych i łyżkę wody. Powstały sos powinien być słodko-kwaśny.
Krok 5
Drobno pokrój czosnek, imbir i cebulę, a paprykę chili w dwucentymetrowe kawałki.
Krok 6
Na rozgrzanego uprzednio woka z olejem wrzuć chilli i podsmaż chwilę, aby straciło trochę ostry smak. Przełóż paprykę na miskę, zostawiając olej. Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami producenta.
Krok 7
Na gorący olej włóż kurczaka i smaż mieszając, aż do zarumienienia się. Dodaj paprykę, imbir, czosnek i cebulkę i smaż dalej. Następnie dolej sos i dodaj orzechy. Duś, dopóki sos nie zgęstnieje, nie przestając mieszać. Danie podawaj gorące z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z orzechami
To danie jest ciekawą alternatywą dla podobnych potraw z mięsem wołowym czy wieprzowym. Przepis na kurczaka z orzechami przypadnie do gustu miłośnikom ciekawych połączeń smakowych. Potrawę możesz podawać zarówno jako obiad, jak i danie główne podczas wykwintnej kolacji. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, a zadowoli niemal każde podniebienie. Zacznij od skompletowania wszystkich składników. Następnie przyrządź mieszankę, w której zamarynujesz kurczaka. Do miski wlej sos sojowy, wino ryżowe i trzy łyżeczki skrobi kukurydzianej. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć kurczaka i odstaw na jakiś czas. Na małej patelni, bez tłuszczu, upraż orzechy arachidowe, uważając, żeby się nie przypaliły. Przyrządź sos słodko kwaśny według wskazówek podanych w poniższym przepisie, po czym pokrój warzywa: czosnek, cebulę, paprykę chili, a także korzeń imbiru. W rozgrzanym woku podsmaż papryczkę, a następnie kurczaka (pamiętaj, że nie wymaga on długiego smażenia) Dodaj pozostałe warzywa, sos i orzechy – duś do momentu, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą. Gotowe danie podawaj zaraz po przygotowaniu – solo lub z dodatkiem ryżu.