Kurczak z orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

326 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

513 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

30 gramów

3 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

4 łyżeczki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój kurczaka w małą kostkę. Posyp mięso przyprawą Knorr.

Kurczak z orzechami - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj w misce 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego, wino ryżowe i 3 łyżeczki skrobi. Do powstałej marynaty wrzuć kurczaka i odstaw go na dwie godziny.

Kurczak z orzechami - Krok 2

Krok 3

Na małej patelni upraż orzechy arachidowe, aż do uzyskania złotego koloru.

Kurczak z orzechami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczkę ciemnego i jasnego sosu sojowego, ocet, olej sezamowy, olej z orzechów arachidowych i łyżkę wody. Powstały sos powinien być słodko-kwaśny.

Kurczak z orzechami - Krok 4

Krok 5

Drobno pokrój czosnek, imbir i cebulę, a paprykę chili w dwucentymetrowe kawałki.

Kurczak z orzechami - Krok 5

Krok 6

Na rozgrzanego uprzednio woka z olejem wrzuć chilli i podsmaż chwilę, aby straciło trochę ostry smak. Przełóż paprykę na miskę, zostawiając olej. Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami producenta.

Kurczak z orzechami - Krok 6

Krok 7

Na gorący olej włóż kurczaka i smaż mieszając, aż do zarumienienia się. Dodaj paprykę, imbir, czosnek i cebulkę i smaż dalej. Następnie dolej sos i dodaj orzechy. Duś, dopóki sos nie zgęstnieje, nie przestając mieszać. Danie podawaj gorące z ryżem.

Kurczak z orzechami - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z orzechamiKurczak z orzechami

To danie jest ciekawą alternatywą dla podobnych potraw z mięsem wołowym czy wieprzowym. Przepis na kurczaka z orzechami przypadnie do gustu miłośnikom ciekawych połączeń smakowych. Potrawę możesz podawać zarówno jako obiad, jak i danie główne podczas wykwintnej kolacji. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, a zadowoli niemal każde podniebienie. Zacznij od skompletowania wszystkich składników. Następnie przyrządź mieszankę, w której zamarynujesz kurczaka. Do miski wlej sos sojowy, wino ryżowe i trzy łyżeczki skrobi kukurydzianej. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć kurczaka i odstaw na jakiś czas. Na małej patelni, bez tłuszczu, upraż orzechy arachidowe, uważając, żeby się nie przypaliły. Przyrządź sos słodko kwaśny według wskazówek podanych w poniższym przepisie, po czym pokrój warzywa: czosnek, cebulę, paprykę chili, a także korzeń imbiru. W rozgrzanym woku podsmaż papryczkę, a następnie kurczaka (pamiętaj, że nie wymaga on długiego smażenia) Dodaj pozostałe warzywa, sos i orzechy – duś do momentu, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą. Gotowe danie podawaj zaraz po przygotowaniu – solo lub z dodatkiem ryżu.