Składniki
0.5 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wnętrze kurczaka natrzyj pokruszoną kostką pietruszkową. Do środka włóż umytą i wysuszoną natkę pietruszki.
Krok 2
Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i włóż kawałki masła. Na tym ułóż kurczaka.
Krok 3
Kostkę warzywną rozpuść w 150 ml wrzątku. Bulionem zalej kurczaka.
Krok 4
Piecz w 180 stopniach przez 80 minut, polewając kurczaka od czasu do czasu sosem z dna naczynia.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej