
Składniki
0.5 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wnętrze kurczaka natrzyj pokruszoną kostką pietruszkową. Do środka włóż umytą i wysuszoną natkę pietruszki.
Krok 2
Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i włóż kawałki masła. Na tym ułóż kurczaka.
Krok 3
Kostkę warzywną rozpuść w 150 ml wrzątku. Bulionem zalej kurczaka.
Krok 4
Piecz w 180 stopniach przez 80 minut, polewając kurczaka od czasu do czasu sosem z dna naczynia.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej