Kurczak pieczony z natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony z natką pietruszki

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wnętrze kurczaka natrzyj pokruszoną kostką pietruszkową. Do środka włóż umytą i wysuszoną natkę pietruszki.

Krok 2

Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i włóż kawałki masła. Na tym ułóż kurczaka.

Krok 3

Kostkę warzywną rozpuść w 150 ml wrzątku. Bulionem zalej kurczaka.

Krok 4

Piecz w 180 stopniach przez 80 minut, polewając kurczaka od czasu do czasu sosem z dna naczynia.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej