
Składniki
0.5 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wnętrze kurczaka natrzyj pokruszoną kostką pietruszkową. Do środka włóż umytą i wysuszoną natkę pietruszki.
Krok 2
Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i włóż kawałki masła. Na tym ułóż kurczaka.
Krok 3
Kostkę warzywną rozpuść w 150 ml wrzątku. Bulionem zalej kurczaka.
Krok 4
Piecz w 180 stopniach przez 80 minut, polewając kurczaka od czasu do czasu sosem z dna naczynia.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej