
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 łyżek
2 szczypty
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 kilogramy
0.4 łyżeczki
0.4 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kupiłam gotowego sprawionego kurczaka.Umyłam go ,osuszyłam papierowym ręcznikiem.Uciełam szyję i końcówki skrzydeł.
Krok 2
Wszystkie przyprawy wsypałam do miseczki.Wlałam oliwę i utarłam. Posmarowałam mięso.Nóżki związałam nicią.Odstawiłam na godzinę aby mięso nieco przeszło przyprawami. Po tym czasie kurczaka przełożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i w temp. 190 stopni piekłam 1 godzinę i 45 minut. Od czasu do czasu polewamy mięso powstałym sosem z pieczenia mięsa.Wtedy nie będzie tak suche.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej