Saltimbocca z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Saltimbocca z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
517 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

10 plastrów

1 opakowanie

10 sztuk

5 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, następnie rozbij lekko tłuczkiem tak, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 1

Krok 2

Gotowe piersi z kurczaka zamarynuj w przyprawie z opakowania Fix Knorr, posiekanym czosnku oraz oliwie.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 2

Krok 3

Następnie na każdej piersi połóż dwa listki szałwii i owiń ją dwoma plastrami szynki.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 3

Krok 4

Umieść teraz mięso, po jednej porcji, w torebkach pergaminowych.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 4

Krok 5

Torebki zamknij szczelnie i grilluj przez 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety ruskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Saltimbocca z kurczaka     Saltimbocca z kurczaka

Jeśli chcesz przygotować mięsne danie inspirowane kuchnią włoską, zapisz poniższy przepis. Klasycznie saltimbocca jest przygotowywana z cielęciny zawiniętej w prosciutto (czyli plastry szynki parmeńskiej), jednak wersja drobiowa również smakuje wybornie. Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od podzielenia filetu z piersi kurczaka na kilka mniejszych kawałków i rozbicia ich tłuczkiem. Aby mięso nabrało bardziej intensywnego smaku, zamarynuj je w mieszance ziołowej przyprawy do kurczaka, czosnku i oliwy. Niezbędnym składnikiem saltimboccy jest świeża szałwia, której gorzkawe liście nadają ostry, wyrazisty posmak. Ułóż je na kotletach z kurczaka, po czym owiń dwoma plastrami szynki. Tak powstałe roladki umieść w pergaminowych torebkach i szczelnie zamknij. Następnie grilluj je po kilka minut z obu stron. Saltimboccę podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Potrawę możesz także udekorować kaparami. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.