Saltimbocca z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Saltimbocca z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

512 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

10 plastrów

1 opakowanie

10 sztuk

5 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, następnie rozbij lekko tłuczkiem tak, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 1

Krok 2

Gotowe piersi z kurczaka zamarynuj w przyprawie z opakowania Fix Knorr, posiekanym czosnku oraz oliwie.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 2

Krok 3

Następnie na każdej piersi połóż dwa listki szałwii i owiń ją dwoma plastrami szynki.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 3

Krok 4

Umieść teraz mięso, po jednej porcji, w torebkach pergaminowych.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 4

Krok 5

Torebki zamknij szczelnie i grilluj przez 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywny wellington
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Saltimbocca z kurczaka     Saltimbocca z kurczaka

Jeśli chcesz przygotować mięsne danie inspirowane kuchnią włoską, zapisz poniższy przepis. Klasycznie saltimbocca jest przygotowywana z cielęciny zawiniętej w prosciutto (czyli plastry szynki parmeńskiej), jednak wersja drobiowa również smakuje wybornie. Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od podzielenia filetu z piersi kurczaka na kilka mniejszych kawałków i rozbicia ich tłuczkiem. Aby mięso nabrało bardziej intensywnego smaku, zamarynuj je w mieszance ziołowej przyprawy do kurczaka, czosnku i oliwy. Niezbędnym składnikiem saltimboccy jest świeża szałwia, której gorzkawe liście nadają ostry, wyrazisty posmak. Ułóż je na kotletach z kurczaka, po czym owiń dwoma plastrami szynki. Tak powstałe roladki umieść w pergaminowych torebkach i szczelnie zamknij. Następnie grilluj je po kilka minut z obu stron. Saltimboccę podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Potrawę możesz także udekorować kaparami. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.