Saltimbocca z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

511 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

10 plastrów

10 sztuk

5 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, następnie rozbij lekko tłuczkiem tak, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 1

Krok 2

Gotowe piersi z kurczaka zamarynuj w przyprawie z opakowania Fix Knorr, posiekanym czosnku oraz oliwie.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 2

Krok 3

Następnie na każdej piersi połóż dwa listki szałwii i owiń ją dwoma plastrami szynki.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 3

Krok 4

Umieść teraz mięso, po jednej porcji, w torebkach pergaminowych.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 4

Krok 5

Torebki zamknij szczelnie i grilluj przez 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Saltimbocca z kurczaka      - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Saltimbocca z kurczaka      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Saltimbocca z kurczaka     Saltimbocca z kurczaka

Jeśli chcesz przygotować mięsne danie inspirowane kuchnią włoską, zapisz poniższy przepis. Klasycznie saltimbocca jest przygotowywana z cielęciny zawiniętej w prosciutto (czyli plastry szynki parmeńskiej), jednak wersja drobiowa również smakuje wybornie. Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od podzielenia filetu z piersi kurczaka na kilka mniejszych kawałków i rozbicia ich tłuczkiem. Aby mięso nabrało bardziej intensywnego smaku, zamarynuj je w mieszance ziołowej przyprawy do kurczaka, czosnku i oliwy. Niezbędnym składnikiem saltimboccy jest świeża szałwia, której gorzkawe liście nadają ostry, wyrazisty posmak. Ułóż je na kotletach z kurczaka, po czym owiń dwoma plastrami szynki. Tak powstałe roladki umieść w pergaminowych torebkach i szczelnie zamknij. Następnie grilluj je po kilka minut z obu stron. Saltimboccę podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Potrawę możesz także udekorować kaparami. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.