Tortilla z kurczakiem i chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z kurczakiem i chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

300 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czerwoną soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Woreczki wyjmij z garnka i odstaw do odcieknięcia.

Krok 2

Pierś z kurczaka oczyść z błon, dokładnie natrzyj olejem oraz przyprawą Knorr. Mięso wyłóż na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i usmaż na złocisty kolor. Gotowe filety odstaw do ostudzenia, a następnie pokrój na skos w plasterki o równej grubości.

Krok 3

Cebulę obierz i grubo posiekaj. Paprykę umyj, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Warzywa usmaż na dużej patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Krok 4

Do gotujących się jarzyn dodaj pomidory z puszki, ugotowaną soczewicę i odcedzoną fasolkę.

Krok 5

W niewielkim garnuszku dobrze rozmieszaj Fix Knorr z 200 ml wody. Powstały sos wlej do warzyw. Całość wymieszaj i gotuj powoli około 5-10 minut. W międzyczasie umyj i wysusz sałatę.

Krok 6

Tortillę podgrzej na suchej patelni. Na wierzchu placka poukładaj porwane listki sałaty rzymskiej, polej warzywami, a na wierzchu ułóż po kilka plasterków pieczonego kurczaka. Danie podawaj z kilkoma listkami świeżej kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli przepadasz za pikantnymi potrawami, do gotującego się sosu dorzuć obraną z gniazd nasiennych i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z kurczakiem i chiliTortilla z kurczakiem i chili

Meksykańska tortilla to popularne danie, które można przygotować na różne sposoby. Tym razem pierś z kurczaka wystąpi w towarzystwie czerwonej soczewicy, słodkiej papryki, soczystych pomidorów, fasoli oraz świeżej sałaty. Całość wzbogacą aromatyczne przyprawy i świeże zioła. Koniecznie spróbuj tej wersji!

Dla kogo?

Dla miłośników tortilli! Tym razem spróbuj pełnoziarnistej wersji, która ma ciekawszy smak! Pyszna tortilla z kurczakiem i chili zachwyci każdego wielbiciela meksykańskiej kuchni słynącej z wyrazistych, pikantnych smaków.

Na jaką okazję?

Nie trzeba specjalnej okazji, żeby przygotować to niezwykle proste i smaczne danie! Tortilla z kurczakiem i chili doskonale się sprawdzi zarówno na szybki obiad, jak i imprezę w gronie znajomych. Ten doskonały smak zachwyci każdego!

Czy wiesz, że?

Ze wszystkich rodzajów soczewicy czerwona jest najłatwiejsza w obróbce. Nie wymaga długotrwałego moczenia i szybko się gotuje. To bardzo praktyczny produkt, który warto mieć pod ręką w swojej kuchni!

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do sosu papryczkę chili. Smak dania możesz jeszcze bardziej urozmaicić, dodając trochę kukurydzy z puszki, listki rukoli lub posiekaną zieloną cebulkę. Smacznego!