Tortilla z kurczakiem i chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z kurczakiem i chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

300 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czerwoną soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Woreczki wyjmij z garnka i odstaw do odcieknięcia.

Krok 2

Pierś z kurczaka oczyść z błon, dokładnie natrzyj olejem oraz przyprawą Knorr. Mięso wyłóż na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i usmaż na złocisty kolor. Gotowe filety odstaw do ostudzenia, a następnie pokrój na skos w plasterki o równej grubości.

Krok 3

Cebulę obierz i grubo posiekaj. Paprykę umyj, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Warzywa usmaż na dużej patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Krok 4

Do gotujących się jarzyn dodaj pomidory z puszki, ugotowaną soczewicę i odcedzoną fasolkę.

Krok 5

W niewielkim garnuszku dobrze rozmieszaj Fix Knorr z 200 ml wody. Powstały sos wlej do warzyw. Całość wymieszaj i gotuj powoli około 5-10 minut. W międzyczasie umyj i wysusz sałatę.

Krok 6

Tortillę podgrzej na suchej patelni. Na wierzchu placka poukładaj porwane listki sałaty rzymskiej, polej warzywami, a na wierzchu ułóż po kilka plasterków pieczonego kurczaka. Danie podawaj z kilkoma listkami świeżej kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli przepadasz za pikantnymi potrawami, do gotującego się sosu dorzuć obraną z gniazd nasiennych i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z kurczakiem i chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Orzechowo-grzybowe burgery
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z kurczakiem i chiliTortilla z kurczakiem i chili

Meksykańska tortilla to popularne danie, które można przygotować na różne sposoby. Tym razem pierś z kurczaka wystąpi w towarzystwie czerwonej soczewicy, słodkiej papryki, soczystych pomidorów, fasoli oraz świeżej sałaty. Całość wzbogacą aromatyczne przyprawy i świeże zioła. Koniecznie spróbuj tej wersji!

Dla kogo?

Dla miłośników tortilli! Tym razem spróbuj pełnoziarnistej wersji, która ma ciekawszy smak! Pyszna tortilla z kurczakiem i chili zachwyci każdego wielbiciela meksykańskiej kuchni słynącej z wyrazistych, pikantnych smaków.

Na jaką okazję?

Nie trzeba specjalnej okazji, żeby przygotować to niezwykle proste i smaczne danie! Tortilla z kurczakiem i chili doskonale się sprawdzi zarówno na szybki obiad, jak i imprezę w gronie znajomych. Ten doskonały smak zachwyci każdego!

Czy wiesz, że?

Ze wszystkich rodzajów soczewicy czerwona jest najłatwiejsza w obróbce. Nie wymaga długotrwałego moczenia i szybko się gotuje. To bardzo praktyczny produkt, który warto mieć pod ręką w swojej kuchni!

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do sosu papryczkę chili. Smak dania możesz jeszcze bardziej urozmaicić, dodając trochę kukurydzy z puszki, listki rukoli lub posiekaną zieloną cebulkę. Smacznego!