
Składniki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
300 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czerwoną soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Woreczki wyjmij z garnka i odstaw do odcieknięcia.
Krok 2
Pierś z kurczaka oczyść z błon, dokładnie natrzyj olejem oraz przyprawą Knorr. Mięso wyłóż na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i usmaż na złocisty kolor. Gotowe filety odstaw do ostudzenia, a następnie pokrój na skos w plasterki o równej grubości.
Krok 3
Cebulę obierz i grubo posiekaj. Paprykę umyj, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Warzywa usmaż na dużej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Krok 4
Do gotujących się jarzyn dodaj pomidory z puszki, ugotowaną soczewicę i odcedzoną fasolkę.
Krok 5
W niewielkim garnuszku dobrze rozmieszaj Fix Knorr z 200 ml wody. Powstały sos wlej do warzyw. Całość wymieszaj i gotuj powoli około 5-10 minut. W międzyczasie umyj i wysusz sałatę.
Krok 6
Tortillę podgrzej na suchej patelni. Na wierzchu placka poukładaj porwane listki sałaty rzymskiej, polej warzywami, a na wierzchu ułóż po kilka plasterków pieczonego kurczaka. Danie podawaj z kilkoma listkami świeżej kolendry.

Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pikantnymi potrawami, do gotującego się sosu dorzuć obraną z gniazd nasiennych i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z kurczakiem i chili
Meksykańska tortilla to popularne danie, które można przygotować na różne sposoby. Tym razem pierś z kurczaka wystąpi w towarzystwie czerwonej soczewicy, słodkiej papryki, soczystych pomidorów, fasoli oraz świeżej sałaty. Całość wzbogacą aromatyczne przyprawy i świeże zioła. Koniecznie spróbuj tej wersji!
Dla kogo?
Dla miłośników tortilli! Tym razem spróbuj pełnoziarnistej wersji, która ma ciekawszy smak! Pyszna tortilla z kurczakiem i chili zachwyci każdego wielbiciela meksykańskiej kuchni słynącej z wyrazistych, pikantnych smaków.
Na jaką okazję?
Nie trzeba specjalnej okazji, żeby przygotować to niezwykle proste i smaczne danie! Tortilla z kurczakiem i chili doskonale się sprawdzi zarówno na szybki obiad, jak i imprezę w gronie znajomych. Ten doskonały smak zachwyci każdego!
Czy wiesz, że?
Ze wszystkich rodzajów soczewicy czerwona jest najłatwiejsza w obróbce. Nie wymaga długotrwałego moczenia i szybko się gotuje. To bardzo praktyczny produkt, który warto mieć pod ręką w swojej kuchni!
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do sosu papryczkę chili. Smak dania możesz jeszcze bardziej urozmaicić, dodając trochę kukurydzy z puszki, listki rukoli lub posiekaną zieloną cebulkę. Smacznego!