Faszerowane papryki po egipsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane papryki po egipsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwki pokrój w plastry posiekaj kapary natkę kolendry i natkę pietruszki. Ser feta pokrój w kostkę.

Faszerowane papryki po egipsku - Krok 1

Krok 2

Cytrynę otrzyj ze skorki , wyciśnij sok z jednej cytryny. Paprykę umyj odetnij wierzch papryki usuń pestki.

Faszerowane papryki po egipsku - Krok 2

Krok 3

Ryż zalej 400 ml wrzątku pomieszaj go z oliwkami kaparami skórka i sokiem z cytryny, dodaj do niego czosnek, cebule, kmin rzymski posiekana zieleninę ser feta.

Faszerowane papryki po egipsku - Krok 3

Krok 4

Ryż razem ze składnikami i woda równomiernie włóż do środka papryki. Paprykę przykryj kapeluszem ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Faszerowane papryki po egipsku - Krok 4

Krok 5

Pomidory z puszki wymieszaj z fixem do spaghetti bolognese. Sos wlej na dno naczynia żaroodpornego. Całość zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 40 minut.

Faszerowane papryki po egipsku - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ryz możesz zastąpić kasza bulgur, możesz tez do farszu dodać rodzynki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane papryki po egipsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane papryki po egipskuFaszerowane papryki po egipsku

Wyjątkowy aromat dań to cecha charakterystyczna kuchni arabskiej. Miłośnikom potraw o intensywnym smaku polecamy szczególnie przepis na faszerowane papryki po egipsku. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto ceni kuchnię roślinną, w orientalnej odsłonie. To doskonała propozycja na codzienny obiad lub na nietuzinkowe danie, serwowane podczas domowej imprezy, niekoniecznie jedynie dla wegetarian. Nie musicie być specjalistami w zakresie kuchni arabskiej, aby przygotować papryki po egipsku. Przepis jest prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy, bez względu na kulinarne doświadczenie.

Dla kogo?

Dla każdego, kto zna aromatyczną kuchnię arabską lub dopiero zaczyna przygodę z orientalnymi daniami.

Na jaką okazję?

Faszerowane papryki po egipsku to propozycja na obiad, kolację, a także domową imprezę. Sprawdzą się zawsze!

Czy wiesz, że?

Ryż jaśminowy uprawiany jest przede wszystkim w Tajlandii, Kambodży, Laosie oraz południowym Wietnamie. Jest jednym z ważniejszych składników kuchni azjatyckiej. Dzięki delikatnej konsystencji oraz słodkawemu smakowi wykorzystywany jest do przygotowania zarówno dań wytrawnych, jak i deserów.

Dla urozmaicenia:

Ryż jaśminowy możecie zastąpić kaszą bulgur. Farsz natomiast doskonale smakuje wzbogacony rodzynkami.