
Składniki
6 sztuk
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oliwki pokrój w plastry posiekaj kapary natkę kolendry i natkę pietruszki. Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 2
Cytrynę otrzyj ze skorki , wyciśnij sok z jednej cytryny. Paprykę umyj odetnij wierzch papryki usuń pestki.

Krok 3
Ryż zalej 400 ml wrzątku pomieszaj go z oliwkami kaparami skórka i sokiem z cytryny, dodaj do niego czosnek, cebule, kmin rzymski posiekana zieleninę ser feta.

Krok 4
Ryż razem ze składnikami i woda równomiernie włóż do środka papryki. Paprykę przykryj kapeluszem ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 5
Pomidory z puszki wymieszaj z fixem do spaghetti bolognese. Sos wlej na dno naczynia żaroodpornego. Całość zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 40 minut.


Dobra rada:
Ryz możesz zastąpić kasza bulgur, możesz tez do farszu dodać rodzynki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane papryki po egipsku
Wyjątkowy aromat dań to cecha charakterystyczna kuchni arabskiej. Miłośnikom potraw o intensywnym smaku polecamy szczególnie przepis na faszerowane papryki po egipsku. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto ceni kuchnię roślinną, w orientalnej odsłonie. To doskonała propozycja na codzienny obiad lub na nietuzinkowe danie, serwowane podczas domowej imprezy, niekoniecznie jedynie dla wegetarian. Nie musicie być specjalistami w zakresie kuchni arabskiej, aby przygotować papryki po egipsku. Przepis jest prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy, bez względu na kulinarne doświadczenie.
Dla kogo?
Dla każdego, kto zna aromatyczną kuchnię arabską lub dopiero zaczyna przygodę z orientalnymi daniami.
Na jaką okazję?
Faszerowane papryki po egipsku to propozycja na obiad, kolację, a także domową imprezę. Sprawdzą się zawsze!
Czy wiesz, że?
Ryż jaśminowy uprawiany jest przede wszystkim w Tajlandii, Kambodży, Laosie oraz południowym Wietnamie. Jest jednym z ważniejszych składników kuchni azjatyckiej. Dzięki delikatnej konsystencji oraz słodkawemu smakowi wykorzystywany jest do przygotowania zarówno dań wytrawnych, jak i deserów.
Dla urozmaicenia:
Ryż jaśminowy możecie zastąpić kaszą bulgur. Farsz natomiast doskonale smakuje wzbogacony rodzynkami.