
Składniki
6 sztuk
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oliwki pokrój w plastry posiekaj kapary natkę kolendry i natkę pietruszki. Ser feta pokrój w kostkę.
Krok 2
Cytrynę otrzyj ze skorki , wyciśnij sok z jednej cytryny. Paprykę umyj odetnij wierzch papryki usuń pestki.
Krok 3
Ryż zalej 400 ml wrzątku pomieszaj go z oliwkami kaparami skórka i sokiem z cytryny, dodaj do niego czosnek, cebule, kmin rzymski posiekana zieleninę ser feta.
Krok 4
Ryż razem ze składnikami i woda równomiernie włóż do środka papryki. Paprykę przykryj kapeluszem ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Krok 5
Pomidory z puszki wymieszaj z fixem do spaghetti bolognese. Sos wlej na dno naczynia żaroodpornego. Całość zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 40 minut.
Dobra rada:
Ryz możesz zastąpić kasza bulgur, możesz tez do farszu dodać rodzynki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane papryki po egipsku
Wyjątkowy aromat dań to cecha charakterystyczna kuchni arabskiej. Miłośnikom potraw o intensywnym smaku polecamy szczególnie przepis na faszerowane papryki po egipsku. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto ceni kuchnię roślinną, w orientalnej odsłonie. To doskonała propozycja na codzienny obiad lub na nietuzinkowe danie, serwowane podczas domowej imprezy, niekoniecznie jedynie dla wegetarian. Nie musicie być specjalistami w zakresie kuchni arabskiej, aby przygotować papryki po egipsku. Przepis jest prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy, bez względu na kulinarne doświadczenie.
Dla kogo?
Dla każdego, kto zna aromatyczną kuchnię arabską lub dopiero zaczyna przygodę z orientalnymi daniami.
Na jaką okazję?
Faszerowane papryki po egipsku to propozycja na obiad, kolację, a także domową imprezę. Sprawdzą się zawsze!
Czy wiesz, że?
Ryż jaśminowy uprawiany jest przede wszystkim w Tajlandii, Kambodży, Laosie oraz południowym Wietnamie. Jest jednym z ważniejszych składników kuchni azjatyckiej. Dzięki delikatnej konsystencji oraz słodkawemu smakowi wykorzystywany jest do przygotowania zarówno dań wytrawnych, jak i deserów.
Dla urozmaicenia:
Ryż jaśminowy możecie zastąpić kaszą bulgur. Farsz natomiast doskonale smakuje wzbogacony rodzynkami.