
Składniki
6 sztuk
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oliwki pokrój w plastry posiekaj kapary natkę kolendry i natkę pietruszki. Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 2
Cytrynę otrzyj ze skorki , wyciśnij sok z jednej cytryny. Paprykę umyj odetnij wierzch papryki usuń pestki.

Krok 3
Ryż zalej 400 ml wrzątku pomieszaj go z oliwkami kaparami skórka i sokiem z cytryny, dodaj do niego czosnek, cebule, kmin rzymski posiekana zieleninę ser feta.

Krok 4
Ryż razem ze składnikami i woda równomiernie włóż do środka papryki. Paprykę przykryj kapeluszem ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 5
Pomidory z puszki wymieszaj z fixem do spaghetti bolognese. Sos wlej na dno naczynia żaroodpornego. Całość zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 40 minut.


Dobra rada:
Ryz możesz zastąpić kasza bulgur, możesz tez do farszu dodać rodzynki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane papryki po egipsku
Wyjątkowy aromat dań to cecha charakterystyczna kuchni arabskiej. Miłośnikom potraw o intensywnym smaku polecamy szczególnie przepis na faszerowane papryki po egipsku. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto ceni kuchnię roślinną, w orientalnej odsłonie. To doskonała propozycja na codzienny obiad lub na nietuzinkowe danie, serwowane podczas domowej imprezy, niekoniecznie jedynie dla wegetarian. Nie musicie być specjalistami w zakresie kuchni arabskiej, aby przygotować papryki po egipsku. Przepis jest prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy, bez względu na kulinarne doświadczenie.
Dla kogo?
Dla każdego, kto zna aromatyczną kuchnię arabską lub dopiero zaczyna przygodę z orientalnymi daniami.
Na jaką okazję?
Faszerowane papryki po egipsku to propozycja na obiad, kolację, a także domową imprezę. Sprawdzą się zawsze!
Czy wiesz, że?
Ryż jaśminowy uprawiany jest przede wszystkim w Tajlandii, Kambodży, Laosie oraz południowym Wietnamie. Jest jednym z ważniejszych składników kuchni azjatyckiej. Dzięki delikatnej konsystencji oraz słodkawemu smakowi wykorzystywany jest do przygotowania zarówno dań wytrawnych, jak i deserów.
Dla urozmaicenia:
Ryż jaśminowy możecie zastąpić kaszą bulgur. Farsz natomiast doskonale smakuje wzbogacony rodzynkami.