Mojo verde - przepis na sos hiszpański: zielony | Przepisy.pl pixel

Mojo verde

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

0.25 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki pokrój na grubą kostkę i umieść w kielichu blendera.

Mojo verde - Krok 1

Krok 2

Dorzuć ząbki czosnku, natkę pietruszki i kolendry, żółtko oraz przyprawy, mielony kmin i ocet.

Mojo verde - Krok 2

Krok 3

Wsyp zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr.

Mojo verde - Krok 3

Krok 4

Wszystko zmiel na gładką masę na największych obrotach wlewając cienkim strumieniem oliwę. Sos powinien być gęsty i gładki. Możesz ewentualnie dolać łyżkę gorącej wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.

Mojo verde - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowany sos odstaw pod przykryciem do lodówki na około 30 minut. Mojo podawane jest najczęściej do ziemniaków, ryb, mięs.

Mojo verde - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Włoski sos jogurtowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mojo verdeMojo verde

Mojo verde to smaczna alternatywa dla klasycznych sosów pieczeniowych, pomidorowych lub tych na bazie śmietany. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych, w szczególności z rybą lub mięsem. Zaserwuj go np. z filetem z kurczaka w ziołach, pieczonym dorszem lub kotletem w panierce. W jego smaku wyraźnie wyczuwalny jest czosnek, którego ostrość łagodzona jest przez natkę pietruszki oraz inne zioła, m.in. kolendrę. Posiekane liście połącz z dowolnym rodzajem papryki, np. zieloną. Wszystko wraz z żółtkiem jajka, kminem i odrobiną octu winnego zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Gęstość sosu kontroluj, dodając do niego odpowiednią ilość oliwy z oliwek oraz gorącej wody. Aby uzyskać intensywniejszy smak, dodatkowo sięgnij również po sałatkowy sos czosnkowy. Gotowy mojo verde odstaw do schłodzenia. Podawaj go do ciepłych dań w osobnej salaterce, dekorując wierzch koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sos okaże się smaczny również w zestawieniu z kanapkami i wędliną. Sprawdź, jak wspaniale smakuje.