Mojo verde - przepis na sos hiszpański: zielony | Przepisy.pl pixel

Mojo verde

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

0.25 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki pokrój na grubą kostkę i umieść w kielichu blendera.

Mojo verde - Krok 1

Krok 2

Dorzuć ząbki czosnku, natkę pietruszki i kolendry, żółtko oraz przyprawy, mielony kmin i ocet.

Mojo verde - Krok 2

Krok 3

Wsyp zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr.

Mojo verde - Krok 3

Krok 4

Wszystko zmiel na gładką masę na największych obrotach wlewając cienkim strumieniem oliwę. Sos powinien być gęsty i gładki. Możesz ewentualnie dolać łyżkę gorącej wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.

Mojo verde - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowany sos odstaw pod przykryciem do lodówki na około 30 minut. Mojo podawane jest najczęściej do ziemniaków, ryb, mięs.

Mojo verde - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mojo verde - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tzatziki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mojo verdeMojo verde

Mojo verde to smaczna alternatywa dla klasycznych sosów pieczeniowych, pomidorowych lub tych na bazie śmietany. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych, w szczególności z rybą lub mięsem. Zaserwuj go np. z filetem z kurczaka w ziołach, pieczonym dorszem lub kotletem w panierce. W jego smaku wyraźnie wyczuwalny jest czosnek, którego ostrość łagodzona jest przez natkę pietruszki oraz inne zioła, m.in. kolendrę. Posiekane liście połącz z dowolnym rodzajem papryki, np. zieloną. Wszystko wraz z żółtkiem jajka, kminem i odrobiną octu winnego zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Gęstość sosu kontroluj, dodając do niego odpowiednią ilość oliwy z oliwek oraz gorącej wody. Aby uzyskać intensywniejszy smak, dodatkowo sięgnij również po sałatkowy sos czosnkowy. Gotowy mojo verde odstaw do schłodzenia. Podawaj go do ciepłych dań w osobnej salaterce, dekorując wierzch koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sos okaże się smaczny również w zestawieniu z kanapkami i wędliną. Sprawdź, jak wspaniale smakuje.