
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
0.5 łyżki
1 łyżka
0.25 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki pokrój na grubą kostkę i umieść w kielichu blendera.

Krok 2
Dorzuć ząbki czosnku, natkę pietruszki i kolendry, żółtko oraz przyprawy, mielony kmin i ocet.

Krok 3
Wsyp zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr.

Krok 4
Wszystko zmiel na gładką masę na największych obrotach wlewając cienkim strumieniem oliwę. Sos powinien być gęsty i gładki. Możesz ewentualnie dolać łyżkę gorącej wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.

Krok 5
Tak przygotowany sos odstaw pod przykryciem do lodówki na około 30 minut. Mojo podawane jest najczęściej do ziemniaków, ryb, mięs.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mojo verde
Mojo verde to smaczna alternatywa dla klasycznych sosów pieczeniowych, pomidorowych lub tych na bazie śmietany. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych, w szczególności z rybą lub mięsem. Zaserwuj go np. z filetem z kurczaka w ziołach, pieczonym dorszem lub kotletem w panierce. W jego smaku wyraźnie wyczuwalny jest czosnek, którego ostrość łagodzona jest przez natkę pietruszki oraz inne zioła, m.in. kolendrę. Posiekane liście połącz z dowolnym rodzajem papryki, np. zieloną. Wszystko wraz z żółtkiem jajka, kminem i odrobiną octu winnego zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Gęstość sosu kontroluj, dodając do niego odpowiednią ilość oliwy z oliwek oraz gorącej wody. Aby uzyskać intensywniejszy smak, dodatkowo sięgnij również po sałatkowy sos czosnkowy. Gotowy mojo verde odstaw do schłodzenia. Podawaj go do ciepłych dań w osobnej salaterce, dekorując wierzch koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sos okaże się smaczny również w zestawieniu z kanapkami i wędliną. Sprawdź, jak wspaniale smakuje.


































