Składniki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
0.5 łyżki
1 łyżka
0.25 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki pokrój na grubą kostkę i umieść w kielichu blendera.
Krok 2
Dorzuć ząbki czosnku, natkę pietruszki i kolendry, żółtko oraz przyprawy, mielony kmin i ocet.
Krok 3
Wsyp zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr.
Krok 4
Wszystko zmiel na gładką masę na największych obrotach wlewając cienkim strumieniem oliwę. Sos powinien być gęsty i gładki. Możesz ewentualnie dolać łyżkę gorącej wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.
Krok 5
Tak przygotowany sos odstaw pod przykryciem do lodówki na około 30 minut. Mojo podawane jest najczęściej do ziemniaków, ryb, mięs.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mojo verde
Mojo verde to smaczna alternatywa dla klasycznych sosów pieczeniowych, pomidorowych lub tych na bazie śmietany. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych, w szczególności z rybą lub mięsem. Zaserwuj go np. z filetem z kurczaka w ziołach, pieczonym dorszem lub kotletem w panierce. W jego smaku wyraźnie wyczuwalny jest czosnek, którego ostrość łagodzona jest przez natkę pietruszki oraz inne zioła, m.in. kolendrę. Posiekane liście połącz z dowolnym rodzajem papryki, np. zieloną. Wszystko wraz z żółtkiem jajka, kminem i odrobiną octu winnego zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Gęstość sosu kontroluj, dodając do niego odpowiednią ilość oliwy z oliwek oraz gorącej wody. Aby uzyskać intensywniejszy smak, dodatkowo sięgnij również po sałatkowy sos czosnkowy. Gotowy mojo verde odstaw do schłodzenia. Podawaj go do ciepłych dań w osobnej salaterce, dekorując wierzch koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sos okaże się smaczny również w zestawieniu z kanapkami i wędliną. Sprawdź, jak wspaniale smakuje.