
Składniki
8 łyżek
400 gramów
2 sztuki
4 łyżki
400 gramów
4 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj soczewicę.
Krok 2
Przygotuj sos sałatkowy Knorr z oliwą i sokiem z cytryny.
Krok 3
Warzywa umyj, pokrój w kostkę i wymieszaj z soczewicą. Pomidorki pokrój w ćwiartki, szczypiorek posiekaj drobno.
Krok 4
Całość polej sosem i dokładnie wymieszać.
Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B1, B6 i kwasu foliowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicą i warzywami
Sałatka z soczewicą i warzywami, wzbogacona włoskim sosem z suszonych pomidorów, to świetna propozycja na pyszny podwieczorek. Znakomicie sprawdzi się w postaci popołudniowej przekąski. Co więcej, przygotujesz ją bardzo szybko!
Dla kogo? Doskonałe danie dla wielbicieli roślin strączkowych i rozmaitych warzyw. Ta lekka, a jednocześnie niezwykle sycąca potrawa bez wątpienia przypadnie Ci do gustu!
Na zdrowie! Warzywna sałatka z soczewicą to prawdziwa bomba witaminowa! Dostarcza nam szczególnie dużo pożytecznej witaminy C (203,25 mg, czyli 254% RWS). Kwas askorbinowy (witamina C) przede wszystkim wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, ale także chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Posiłek mieści w sobie ponad 550 g warzyw i owoców. Znakomicie wpisuje się to w zalecenia dietetyków, którzy polecają spożywać je co najmniej 400 g dziennie.
Czy wiesz, że? Tradycja uprawy soczewicy sięga wielu wieków. Świadczą o tym archeologiczne wykopaliska, w których znaleziono nasiona rośliny pochodzące aż z 9100 roku p.n.e.! Ponadto wzmianki o soczewicy można odnaleźć już w Biblii.