Sałatka z soczewicą i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicą i warzywami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

15

heart
201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

400 gramów

2 sztuki

4 łyżki

400 gramów

4 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj soczewicę.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy Knorr z oliwą i sokiem z cytryny.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 2

Krok 3

Warzywa umyj, pokrój w kostkę i wymieszaj z soczewicą. Pomidorki pokrój w ćwiartki, szczypiorek posiekaj drobno.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 3

Krok 4

Całość polej sosem i dokładnie wymieszać.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B1, B6 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicą i warzywamiSałatka z soczewicą i warzywami

Sałatka z soczewicą i warzywami, wzbogacona włoskim sosem z suszonych pomidorów, to świetna propozycja na pyszny podwieczorek. Znakomicie sprawdzi się w postaci popołudniowej przekąski. Co więcej, przygotujesz ją bardzo szybko!

Dla kogo? Doskonałe danie dla wielbicieli roślin strączkowych i rozmaitych warzyw. Ta lekka, a jednocześnie niezwykle sycąca potrawa bez wątpienia przypadnie Ci do gustu!

Na zdrowie! Warzywna sałatka z soczewicą to prawdziwa bomba witaminowa! Dostarcza nam szczególnie dużo pożytecznej witaminy C (203,25 mg, czyli 254% RWS). Kwas askorbinowy (witamina C) przede wszystkim wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, ale także chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Posiłek mieści w sobie ponad 550 g warzyw i owoców. Znakomicie wpisuje się to w zalecenia dietetyków, którzy polecają spożywać je co najmniej 400 g dziennie.

Czy wiesz, że? Tradycja uprawy soczewicy sięga wielu wieków. Świadczą o tym archeologiczne wykopaliska, w których znaleziono nasiona rośliny pochodzące aż z 9100 roku p.n.e.! Ponadto wzmianki o soczewicy można odnaleźć już w Biblii.