Sałatka z soczewicą i warzywami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

13

123 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

400 gramów

2 sztuki

4 łyżki

400 gramów

4 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj soczewicę.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy Knorr z oliwą i sokiem z cytryny.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 2

Krok 3

Warzywa umyj, pokrój w kostkę i wymieszaj z soczewicą. Pomidorki pokrój w ćwiartki, szczypiorek posiekaj drobno.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 3

Krok 4

Całość polej sosem i dokładnie wymieszać.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B1, B6 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicą i warzywamiSałatka z soczewicą i warzywami

Sałatka z soczewicą i warzywami, wzbogacona włoskim sosem z suszonych pomidorów, to świetna propozycja na pyszny podwieczorek. Znakomicie sprawdzi się w postaci popołudniowej przekąski. Co więcej, przygotujesz ją bardzo szybko!

Dla kogo? Doskonałe danie dla wielbicieli roślin strączkowych i rozmaitych warzyw. Ta lekka, a jednocześnie niezwykle sycąca potrawa bez wątpienia przypadnie Ci do gustu!

Na zdrowie! Warzywna sałatka z soczewicą to prawdziwa bomba witaminowa! Dostarcza nam szczególnie dużo pożytecznej witaminy C (203,25 mg, czyli 254% RWS). Kwas askorbinowy (witamina C) przede wszystkim wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, ale także chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Posiłek mieści w sobie ponad 550 g warzyw i owoców. Znakomicie wpisuje się to w zalecenia dietetyków, którzy polecają spożywać je co najmniej 400 g dziennie.

Czy wiesz, że? Tradycja uprawy soczewicy sięga wielu wieków. Świadczą o tym archeologiczne wykopaliska, w których znaleziono nasiona rośliny pochodzące aż z 9100 roku p.n.e.! Ponadto wzmianki o soczewicy można odnaleźć już w Biblii.