Sałatka z soczewicą i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicą i warzywami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

15

heart
201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

387 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

400 gramów

2 sztuki

4 łyżki

400 gramów

4 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj soczewicę.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy Knorr z oliwą i sokiem z cytryny.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 2

Krok 3

Warzywa umyj, pokrój w kostkę i wymieszaj z soczewicą. Pomidorki pokrój w ćwiartki, szczypiorek posiekaj drobno.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 3

Krok 4

Całość polej sosem i dokładnie wymieszać.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B1, B6 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicą i warzywamiSałatka z soczewicą i warzywami

Sałatka z soczewicą i warzywami, wzbogacona włoskim sosem z suszonych pomidorów, to świetna propozycja na pyszny podwieczorek. Znakomicie sprawdzi się w postaci popołudniowej przekąski. Co więcej, przygotujesz ją bardzo szybko!

Dla kogo? Doskonałe danie dla wielbicieli roślin strączkowych i rozmaitych warzyw. Ta lekka, a jednocześnie niezwykle sycąca potrawa bez wątpienia przypadnie Ci do gustu!

Na zdrowie! Warzywna sałatka z soczewicą to prawdziwa bomba witaminowa! Dostarcza nam szczególnie dużo pożytecznej witaminy C (203,25 mg, czyli 254% RWS). Kwas askorbinowy (witamina C) przede wszystkim wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, ale także chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Posiłek mieści w sobie ponad 550 g warzyw i owoców. Znakomicie wpisuje się to w zalecenia dietetyków, którzy polecają spożywać je co najmniej 400 g dziennie.

Czy wiesz, że? Tradycja uprawy soczewicy sięga wielu wieków. Świadczą o tym archeologiczne wykopaliska, w których znaleziono nasiona rośliny pochodzące aż z 9100 roku p.n.e.! Ponadto wzmianki o soczewicy można odnaleźć już w Biblii.