Sałatka z soczewicą i warzywami

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1276.1 kJ / 305 Kcal | 15 % |
Tłuszcz | 13.3 g | 19 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2 g | 10 % |
Węglowodany | 39.3 g | 15 % |
w tym cukry | 8.9 g | 10 % |
Błonnik | 10.2 g | - |
Białko | 7.1 g | 14 % |
Sól | 0.1 g | 2 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 603 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. |
- Krok 1Ugotuj soczewicę.
- Krok 2Przygotuj sos sałatkowy Knorr z oliwą i sokiem z cytryny.
- Krok 3Warzywa umyj, pokrój w kostkę i wymieszaj z soczewicą. Pomidorki pokrój w ćwiartki, szczypiorek posiekaj drobno.
- Krok 4Całość polej sosem i dokładnie wymieszać.


Sałatka z soczewicą i warzywami
Sałatka z soczewicą i warzywami, wzbogacona włoskim sosem z suszonych pomidorów, to świetna propozycja na pyszny podwieczorek. Znakomicie sprawdzi się w postaci popołudniowej przekąski. Co więcej, przygotujesz ją bardzo szybko!
Dla kogo? Doskonałe danie dla wielbicieli roślin strączkowych i rozmaitych warzyw. Ta lekka, a jednocześnie niezwykle sycąca potrawa bez wątpienia przypadnie Ci do gustu!
Na zdrowie! Warzywna sałatka z soczewicą to prawdziwa bomba witaminowa! Dostarcza nam szczególnie dużo pożytecznej witaminy C (203,25 mg, czyli 254% RWS). Kwas askorbinowy (witamina C) przede wszystkim wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, ale także chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Posiłek mieści w sobie ponad 550 g warzyw i owoców. Znakomicie wpisuje się to w zalecenia dietetyków, którzy polecają spożywać je co najmniej 400 g dziennie.
Czy wiesz, że? Tradycja uprawy soczewicy sięga wielu wieków. Świadczą o tym archeologiczne wykopaliska, w których znaleziono nasiona rośliny pochodzące aż z 9100 roku p.n.e.! Ponadto wzmianki o soczewicy można odnaleźć już w Biblii.