
Składniki
300 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą.
Krok 2
Pomidorki przekrój na pół, przełóż do dużej miski. Dodaj podsmażoną cukinię.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i olejem.
Krok 4
Parmezan pokrój na płatki. Wymieszaj sałatkę z sosem oraz listkami bazylii. Podawaj z płatkami parmezanu.

Dobra rada:
W sałatce bazylię możesz zastąpić kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z cukinii
Z cukinią eksperymentować można do woli. Często dodawana jest do słynnego leczo, coraz większą popularnością cieszą się cukinia marynowana, cukiniowe pesto i frytki z cukinii. Jeść można ją właściwie na okrągło, a wśród pomysłów na dania z tym uniwersalnym warzywem nie powinno zabraknąć sałatki z cukinii.
Dla kogo?
Starasz się korzystać z sezonowych warzyw, ponieważ wiesz, że jest to gwarancja najlepszego smaku. W takim twój letni jadłospis nie obędzie się bez prostej i błyskawicznej w przygotowaniu sałatki z cukinii.
Na jaką okazję?
Z kilku łatwo dostępnych składników wyczarować możesz bardzo apetyczną przekąskę. Nasza sałatka z cukinii doskonale sprawdzi się w charakterze wytrawnego podwieczorku, jeśli nie przepadasz za słodyczami.
Czy wiesz, że?
Co prawda w przepisie na sałatkę rekomendujemy podsmażenie cukinii, ale można ją jeść na surowo. Szczególnie dobrze smakują młode, nieprzerośnięte warzywa.
Dla urozmaicenia:
Kompozycja będzie jeszcze bardziej kolorowa, jeśli do sałatki z cukinii dorzucisz pokrojone w kostkę różnobarwne papryki.