
Składniki
300 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą.
Krok 2
Pomidorki przekrój na pół, przełóż do dużej miski. Dodaj podsmażoną cukinię.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i olejem.
Krok 4
Parmezan pokrój na płatki. Wymieszaj sałatkę z sosem oraz listkami bazylii. Podawaj z płatkami parmezanu.

Dobra rada:
W sałatce bazylię możesz zastąpić kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejInne przepisy
Sałatka z cukinii
Z cukinią eksperymentować można do woli. Często dodawana jest do słynnego leczo, coraz większą popularnością cieszą się cukinia marynowana, cukiniowe pesto i frytki z cukinii. Jeść można ją właściwie na okrągło, a wśród pomysłów na dania z tym uniwersalnym warzywem nie powinno zabraknąć sałatki z cukinii.
Dla kogo?
Starasz się korzystać z sezonowych warzyw, ponieważ wiesz, że jest to gwarancja najlepszego smaku. W takim twój letni jadłospis nie obędzie się bez prostej i błyskawicznej w przygotowaniu sałatki z cukinii.
Na jaką okazję?
Z kilku łatwo dostępnych składników wyczarować możesz bardzo apetyczną przekąskę. Nasza sałatka z cukinii doskonale sprawdzi się w charakterze wytrawnego podwieczorku, jeśli nie przepadasz za słodyczami.
Czy wiesz, że?
Co prawda w przepisie na sałatkę rekomendujemy podsmażenie cukinii, ale można ją jeść na surowo. Szczególnie dobrze smakują młode, nieprzerośnięte warzywa.
Dla urozmaicenia:
Kompozycja będzie jeszcze bardziej kolorowa, jeśli do sałatki z cukinii dorzucisz pokrojone w kostkę różnobarwne papryki.