
Składniki
300 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą.
Krok 2
Pomidorki przekrój na pół, przełóż do dużej miski. Dodaj podsmażoną cukinię.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i olejem.
Krok 4
Parmezan pokrój na płatki. Wymieszaj sałatkę z sosem oraz listkami bazylii. Podawaj z płatkami parmezanu.

Dobra rada:
W sałatce bazylię możesz zastąpić kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z cukinii
Z cukinią eksperymentować można do woli. Często dodawana jest do słynnego leczo, coraz większą popularnością cieszą się cukinia marynowana, cukiniowe pesto i frytki z cukinii. Jeść można ją właściwie na okrągło, a wśród pomysłów na dania z tym uniwersalnym warzywem nie powinno zabraknąć sałatki z cukinii.
Dla kogo?
Starasz się korzystać z sezonowych warzyw, ponieważ wiesz, że jest to gwarancja najlepszego smaku. W takim twój letni jadłospis nie obędzie się bez prostej i błyskawicznej w przygotowaniu sałatki z cukinii.
Na jaką okazję?
Z kilku łatwo dostępnych składników wyczarować możesz bardzo apetyczną przekąskę. Nasza sałatka z cukinii doskonale sprawdzi się w charakterze wytrawnego podwieczorku, jeśli nie przepadasz za słodyczami.
Czy wiesz, że?
Co prawda w przepisie na sałatkę rekomendujemy podsmażenie cukinii, ale można ją jeść na surowo. Szczególnie dobrze smakują młode, nieprzerośnięte warzywa.
Dla urozmaicenia:
Kompozycja będzie jeszcze bardziej kolorowa, jeśli do sałatki z cukinii dorzucisz pokrojone w kostkę różnobarwne papryki.