Sałatka z cukinii na grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cukinii na grilla

z dodatkiem mozzarelli i szynki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
378 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

200 gramów

300 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw do smaku odrobiną soli i świeżego tymianku.

Krok 2

Szynkę pokrój w plastry, a następnie w długie paski. Całość wymieszaj z rukolą.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą z oliwek, sokiem pomarańczowym oraz łyżeczką musztardy.

Krok 4

Przed podaniem polej przygotowanym sosem i posyp z wierzchu grzankami.

6

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 24.07.2016

    Dżem, tartę, zapiekankę, faszerowane, pasztet, sałatki na zimę, sosy do makaronu, ryżu itp. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 24.07.2016

    Leczo z cukini.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Anna Rybińska

    Beata Anna Rybińska , 24.07.2016

    do jajecznicy,do zupy,na kanapki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szatkowska

    Agnieszka Szatkowska , 23.07.2016

    A mięso podsmażone? Brzmi pysznie ....mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żanetusia Pi

    Żanetusia Pi , 23.07.2016

    Cukinia po wydrążeniu wypełniona kaszą i mielonym. Wyjąć po 10 minutach z Piekarnika i dodać na wierzch ser camembert, włożyć na kilka minut do piekarnika, żeby ser się stopił. Przyprawić wszystko według uznania. Pychotka. Wczoraj robiłam pierwszy raz, mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Grudzień

    Maciej Grudzień , 04.08.2015

    Kiepski pomysł z podsmażaniem mozzarelli, jedna wielka papka. Ale trzeba najwyżej porwać ją w rękach i jakos da radę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cukinii na grillaSałatka z cukinii na grilla

Sałatka z cukinii, sera mozzarella i szynki to danie przykuwające uwagę i jednocześnie bardzo smaczne. Jak je przygotować? Nic prostszego. Młodą cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki. Obieranie jej ze skórki nie będzie konieczne. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Opcjonalnie możesz ją wcześniej podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Do doprawienia sera użyj odrobiny posiekanego świeżego tymianku. Szynkę parmeńską potnij na podłużne plastry. Wszystko delikatnie wymieszaj z rukolą, która charakteryzuje się orzechowym posmakiem. W oddzielnej miseczce przygotuj włoski sos. Dodaj do niego sok z pomarańczy, oliwę oraz łyżeczkę musztardy. Dzięki tej ostatniej sałatka nabierze pikanterii. Przed podaniem polej danie przygotowanym sosem. Jako dodatek sprawdzą się chrupiące grzanki. Te przygotujesz w łatwy sposób – wystarczy, że kromki chleba zapieczesz w piekarniku. Sałatkę możesz również posypać zmiażdżonymi w moździerzu orzechami włoskimi. Zainspiruj się naszym przepisem.