Sałatka z cukinii na grilla

z dodatkiem mozzarelli i szynki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

328 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

467 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

300 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw do smaku odrobiną soli i świeżego tymianku.

Krok 2

Szynkę pokrój w plastry, a następnie w długie paski. Całość wymieszaj z rukolą.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą z oliwek, sokiem pomarańczowym oraz łyżeczką musztardy.

Krok 4

Przed podaniem polej przygotowanym sosem i posyp z wierzchu grzankami.

6

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka

    Dżem, tartę, zapiekankę, faszerowane, pasztet, sałatki na zimę, sosy do makaronu, ryżu itp. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka

    Leczo z cukini.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Anna Rybińska

    Beata Anna Rybińska

    do jajecznicy,do zupy,na kanapki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szatkowska

    Agnieszka Szatkowska

    A mięso podsmażone? Brzmi pysznie ....mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żanetusia Pi

    Żanetusia Pi

    Cukinia po wydrążeniu wypełniona kaszą i mielonym. Wyjąć po 10 minutach z Piekarnika i dodać na wierzch ser camembert, włożyć na kilka minut do piekarnika, żeby ser się stopił. Przyprawić wszystko według uznania. Pychotka. Wczoraj robiłam pierwszy raz, mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Grudzień

    Maciej Grudzień

    Kiepski pomysł z podsmażaniem mozzarelli, jedna wielka papka. Ale trzeba najwyżej porwać ją w rękach i jakos da radę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cukinii na grillaSałatka z cukinii na grilla

Sałatka z cukinii, sera mozzarella i szynki to danie przykuwające uwagę i jednocześnie bardzo smaczne. Jak je przygotować? Nic prostszego. Młodą cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki. Obieranie jej ze skórki nie będzie konieczne. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Opcjonalnie możesz ją wcześniej podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Do doprawienia sera użyj odrobiny posiekanego świeżego tymianku. Szynkę parmeńską potnij na podłużne plastry. Wszystko delikatnie wymieszaj z rukolą, która charakteryzuje się orzechowym posmakiem. W oddzielnej miseczce przygotuj włoski sos. Dodaj do niego sok z pomarańczy, oliwę oraz łyżeczkę musztardy. Dzięki tej ostatniej sałatka nabierze pikanterii. Przed podaniem polej danie przygotowanym sosem. Jako dodatek sprawdzą się chrupiące grzanki. Te przygotujesz w łatwy sposób – wystarczy, że kromki chleba zapieczesz w piekarniku. Sałatkę możesz również posypać zmiażdżonymi w moździerzu orzechami włoskimi. Zainspiruj się naszym przepisem.