Sałatka z cukinii na grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z cukinii na grilla

z dodatkiem mozzarelli i szynki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

337 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

467 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

200 gramów

300 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw do smaku odrobiną soli i świeżego tymianku.

Krok 2

Szynkę pokrój w plastry, a następnie w długie paski. Całość wymieszaj z rukolą.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą z oliwek, sokiem pomarańczowym oraz łyżeczką musztardy.

Krok 4

Przed podaniem polej przygotowanym sosem i posyp z wierzchu grzankami.

6

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 24.07.2016

    Dżem, tartę, zapiekankę, faszerowane, pasztet, sałatki na zimę, sosy do makaronu, ryżu itp. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 24.07.2016

    Leczo z cukini.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Anna Rybińska

    Beata Anna Rybińska , 24.07.2016

    do jajecznicy,do zupy,na kanapki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szatkowska

    Agnieszka Szatkowska , 23.07.2016

    A mięso podsmażone? Brzmi pysznie ....mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żanetusia Pi

    Żanetusia Pi , 23.07.2016

    Cukinia po wydrążeniu wypełniona kaszą i mielonym. Wyjąć po 10 minutach z Piekarnika i dodać na wierzch ser camembert, włożyć na kilka minut do piekarnika, żeby ser się stopił. Przyprawić wszystko według uznania. Pychotka. Wczoraj robiłam pierwszy raz, mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Grudzień

    Maciej Grudzień , 04.08.2015

    Kiepski pomysł z podsmażaniem mozzarelli, jedna wielka papka. Ale trzeba najwyżej porwać ją w rękach i jakos da radę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cukinii na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cukinii na grillaSałatka z cukinii na grilla

Sałatka z cukinii, sera mozzarella i szynki to danie przykuwające uwagę i jednocześnie bardzo smaczne. Jak je przygotować? Nic prostszego. Młodą cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki. Obieranie jej ze skórki nie będzie konieczne. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Opcjonalnie możesz ją wcześniej podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Do doprawienia sera użyj odrobiny posiekanego świeżego tymianku. Szynkę parmeńską potnij na podłużne plastry. Wszystko delikatnie wymieszaj z rukolą, która charakteryzuje się orzechowym posmakiem. W oddzielnej miseczce przygotuj włoski sos. Dodaj do niego sok z pomarańczy, oliwę oraz łyżeczkę musztardy. Dzięki tej ostatniej sałatka nabierze pikanterii. Przed podaniem polej danie przygotowanym sosem. Jako dodatek sprawdzą się chrupiące grzanki. Te przygotujesz w łatwy sposób – wystarczy, że kromki chleba zapieczesz w piekarniku. Sałatkę możesz również posypać zmiażdżonymi w moździerzu orzechami włoskimi. Zainspiruj się naszym przepisem.