Sałatka z arbuzem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z arbuzem

i słonecznikiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Arbuza pokrój w dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm.

Sałatka z arbuzem - Krok 1

Krok 2

Oliwki przekrój na pół, cebulkę pokrój na pół plasterki, a pietruszkę posiekaj.

Sałatka z arbuzem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj aromatyczny sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Sałatka z arbuzem - Krok 3

Krok 4

Połącz delikatnie wszystkie składniki sałatki i przełóż do miseczek. Wierzch sałatki posyp pestkami i kiełkami słonecznika.

Sałatka z arbuzem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Sałatkę możesz dodatkowo posypać listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z arbuzemSałatka z arbuzem

Spragniony nowych orzeźwiających smaków w kuchni? Szukasz prostego posiłku na upalne dni? Mamy coś dla ciebie! Do letniego obiadu lub dań z grilla doskonale sprawdzi się lekka i odświeżająca sałatka arbuzowa ze słonecznikiem. Odważ się zrobić nasz przepis i przekonaj się, że owoce doskonale sprawdzają się w wytrawnych sałatkach. Charakteru sałatce arbuzowej nadadzą kiełki słonecznika i drobno pokojona w krążki czerwona cebula oraz aromatyczny dressing na bazie oleju i mieszanki do sałatek greckich Knorr. Chrupkość sałatka zawdzięcza natomiast ziarnom słonecznika. Możesz je podać bez żadnej obróbki lub po uprzednim uprażeniu na patelni. Zastąpić możesz je też innymi ulubionymi ziarnami, na przykład dyni. Kto lubi sery – niech dorzuci kostki słonej fety – jej połącznie z arbuzem jest w południowoeuropejskiej kuchni bardzo popularne. Jedz gdy tylko masz ochotę!