Sałatka z arbuzem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z arbuzem

i słonecznikiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Arbuza pokrój w dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm.

Sałatka z arbuzem - Krok 1

Krok 2

Oliwki przekrój na pół, cebulkę pokrój na pół plasterki, a pietruszkę posiekaj.

Sałatka z arbuzem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj aromatyczny sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Sałatka z arbuzem - Krok 3

Krok 4

Połącz delikatnie wszystkie składniki sałatki i przełóż do miseczek. Wierzch sałatki posyp pestkami i kiełkami słonecznika.

Sałatka z arbuzem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Sałatkę możesz dodatkowo posypać listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z arbuzemSałatka z arbuzem

Spragniony nowych orzeźwiających smaków w kuchni? Szukasz prostego posiłku na upalne dni? Mamy coś dla ciebie! Do letniego obiadu lub dań z grilla doskonale sprawdzi się lekka i odświeżająca sałatka arbuzowa ze słonecznikiem. Odważ się zrobić nasz przepis i przekonaj się, że owoce doskonale sprawdzają się w wytrawnych sałatkach. Charakteru sałatce arbuzowej nadadzą kiełki słonecznika i drobno pokojona w krążki czerwona cebula oraz aromatyczny dressing na bazie oleju i mieszanki do sałatek greckich Knorr. Chrupkość sałatka zawdzięcza natomiast ziarnom słonecznika. Możesz je podać bez żadnej obróbki lub po uprzednim uprażeniu na patelni. Zastąpić możesz je też innymi ulubionymi ziarnami, na przykład dyni. Kto lubi sery – niech dorzuci kostki słonej fety – jej połącznie z arbuzem jest w południowoeuropejskiej kuchni bardzo popularne. Jedz gdy tylko masz ochotę!