Sałatka z arbuzem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z arbuzem

i słonecznikiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Arbuza pokrój w dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm.

Sałatka z arbuzem - Krok 1

Krok 2

Oliwki przekrój na pół, cebulkę pokrój na pół plasterki, a pietruszkę posiekaj.

Sałatka z arbuzem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj aromatyczny sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Sałatka z arbuzem - Krok 3

Krok 4

Połącz delikatnie wszystkie składniki sałatki i przełóż do miseczek. Wierzch sałatki posyp pestkami i kiełkami słonecznika.

Sałatka z arbuzem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Sałatkę możesz dodatkowo posypać listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z arbuzem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z arbuzemSałatka z arbuzem

Spragniony nowych orzeźwiających smaków w kuchni? Szukasz prostego posiłku na upalne dni? Mamy coś dla ciebie! Do letniego obiadu lub dań z grilla doskonale sprawdzi się lekka i odświeżająca sałatka arbuzowa ze słonecznikiem. Odważ się zrobić nasz przepis i przekonaj się, że owoce doskonale sprawdzają się w wytrawnych sałatkach. Charakteru sałatce arbuzowej nadadzą kiełki słonecznika i drobno pokojona w krążki czerwona cebula oraz aromatyczny dressing na bazie oleju i mieszanki do sałatek greckich Knorr. Chrupkość sałatka zawdzięcza natomiast ziarnom słonecznika. Możesz je podać bez żadnej obróbki lub po uprzednim uprażeniu na patelni. Zastąpić możesz je też innymi ulubionymi ziarnami, na przykład dyni. Kto lubi sery – niech dorzuci kostki słonej fety – jej połącznie z arbuzem jest w południowoeuropejskiej kuchni bardzo popularne. Jedz gdy tylko masz ochotę!