Zupa - krem ze szparagów z borowikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem ze szparagów

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

10 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

30 dekagramów

5 ziaren

5 łyżek

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, następnie miksujemy z rukolą i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 2

Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 1,5- 2 cm paski, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy chili oraz roztartym w dłoniach rozmarynem, oregano i bazylią, spiralnie zwijamy. Pieczemy około 10 minut w 200 stopniach.

Krok 3

Szparagi obieramy, obcinamy główki na wysokości około 2 cm. Pozostałe łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Cebulę i por obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę, przesmażamy wraz z 1 cm kawałkami szparagów na rozgrzanym maśle.

Krok 4

Wlewamy rosół przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu w 4-5 szklankach wody, dodajemy liść laurowy oraz pieprz ziarnisty, gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie.

Krok 5

Wyciągamy zioła i warzywa miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 6

Główki szparagów przecinamy wzdłuż na pół i przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle, lekko solimy.

Krok 7

Grzyby kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle do czasu aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 8

Krem szparagowy podajemy z grzybami, pesto z rukoli i paluszkami z ciasta francuskiego. Przybieramy podsmażonymi główkami szparagów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem ze szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem ze szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem ze szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem ze szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem ze szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem ze szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem ze szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem ze szparagów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem ze szparagówKrem ze szparagów

Bardzo delikatna zupa, która może stać się nie tylko smacznym posiłkiem, ale też eleganckim daniem podczas kolacji. Krem ze szparagów ma aksamitną konsystencję. Dodaje się do niego aromatyczne pesto z prażonych migdałów, rukoli oraz oliwy i podaje ze smażonymi główkami szparagów, grzybami oraz paluszkami z ciasta francuskiego. Zupę najlepiej przygotowywać ze świeżych warzyw, ale poza sezonem można ją oczywiście przyrządzić z mrożonych szparagów. Warzywa przysmaża się razem, potem gotuje z rosołem i ziołami, a następnie miksuje na gładki krem. Paluszki z ciasta francuskiego można kupić gotowe lub przygotować samodzielnie. Wystarczy zaopatrzyć się w mrożone ciasto francuskie, oregano, chili, rozmaryn oraz bazylię. Potrawę można także podać z łyżką gęstej śmietany na środku. Zupa przypadnie do gustu zarówno zwolennikom wykwintnych dań, jak i wszystkim miłośnikom gęstych, warzywnych kremów. Jeśli nie masz ochoty dołączać do niej paluszków z ciasta francuskiego, będzie się dobrze komponowała również ze świeżą lub grillowaną bagietką. Zobacz, jak łatwo przygotować to smaczne danie. Sprawdź nasz przepis!