Dania i potrawy z rukolą | Przepisy.pl pixel

Przepisy z rukolą

201 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RukolaRukola

Delikatne liście rukoli wyróżniają się zaskakująco mocnym smakiem, w którym można wyczuć zarówno goryczkowe, jak i orzechowe nuty. Dzięki tym właściwościom jej użycie daje niezrównane rezultaty na talerzach. Zielone liście rukoli warto dodawać do składników, które samodzielnie mogłyby okazać się mdłe. Wyśmienicie smakują połączenia tej wyjątkowej zieleniny z jajkami i owocami morza. Do czego jeszcze użyć rukoli? Podpowiadamy!

Dla kogo?

Rukola doskonale uzupełnia roślinne jadłospisy. Jako warzywo niezwykle uniwersalne współgra z większością składników, więc różnokolorowe sałatki jak najbardziej wchodzą w grę. Stawiajcie nie tylko na wytrawne produkty. Owoce – truskawki, maliny, pomarańcze, grejpfruty – tworzą z rukolą bardzo szykowne propozycje. Nie wyobrażacie sobie menu bez mięsa? Nie zapomnijcie, by dodać do niego rukolę. Ryby, drób i cielęcina właśnie tego typu specjałów potrzebują dla wydobycia głębi ich smaku.

Na jaką okazję?

Choć rukola jest znana ludzkości od wieków, dopiero niedawno zrobiła się naprawdę modna. Musi znaleźć się w torbach zakupowych, gdy chcecie gotować modnie i być na bieżąco z trendami. Nawet jeśli planujecie kolację w pojedynkę, niech będzie szykowna! Sałatka z rukolą, kozim serem, pieczonymi burakami i kaszą gryczaną podana w stylowym słoiczku pozwoli w pełni zrelaksować się w domowym zaciszu. Zmieniliście zdanie i postanowiliście zaprosić kilkoro znajomych na wieczór? Zamiast zamawiać chińszczyznę podajcie mini pizzę obficie udekorowane rukolą.

Czy wiesz, że?

Z nasion rukoli produkowany jest olej taramira, nazywany także olejem jamba. Z racji tego, że roślina wykazuje dużą odporność na susze, produkt cieszy się popularnością na zachodzie Azji oraz w Indiach. Używany jest głównie do marynowania.

Dla urozmaicenia:

Sałatek z rukolą nie trzeba podawać wyłącznie w salaterkach. Naczynia zostaną zastąpione przez skorupki awokado. Po wydrążeniu pokrójcie miąższ w niedużą kostkę i dodajcie do niego ulubione składniki. Mogą to być przepiórcze jajka, tuńczyk, pomidory, oliwki, pestki dyni i, oczywiście, rukola.