Przepisy z rukolą

222 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (222)

Domowa pizza
ratingratingratingratingrating

268

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Domowa pizza to najpopularniejsze, zaraz obok makaronu, danie kuchni włoskiej. Najważniejsze w wy...
Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
ratingratingratingratingrating

173

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz majonezowe sałatki, przygotuj wersję z wędzoną makrelą. Podaj ją jednak w niestandar...
Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Są takie dni, kiedy chciałoby spróbować się czegoś zupełnie innego. Co powiesz na zawijaną pierś...
Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych
ratingratingratingratingrating

88

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Rukola i pomidorki koktajlowe to połączenie, które stanowi podstawę wielu sałatek. Dodaj do tego...
Sałatka w słoiku do pracy
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kiedyś słoiki kojarzyły się głównie z domowymi przetworami, dziś są modnym sposobem na  podanie g...
Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Faszerowana bagietka to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. Taką bagietkę możesz z powod...
Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem
ratingratingratingratingrating

85

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz ciekawego sposobu na sałatkę, spróbuj prostego, ale dość niecodziennego połączenia...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła prze...
Sałatka z tuńczykiem w awokado
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Awokado jest nie tylko smacznym składnikiem sałatek, ale daje też możliwość ich atrakcyjnego poda...
Sałatka Caprese
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Delikatna, orzeźwiająca i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka caprese to popularne danie kuchni...
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Zainspiruj się kuchnią grecką i przygotuj prostą sałatkę przygotowaną na bazie sałaty, rukoli i p...
Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Dziś wieczorem przygotuj włoski przysmak. Kruche calzone wypełnione znakomitym sosem bolognese z...
Sałatka z wędzonym łososiem i makaronem
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Sałatka z wędzonym łososiem i makaronem to uniwersalne danie, które sprawdzi się na szybki obiad...
Sałatka zielona
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przyrządzenie pysznej zielonej sałatki nie jest czasochłonne ani trudne. Jeśli zasugerujesz się p...
Włoskie panini z szynką i serem
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Włosi, słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek. Łatwo zrobisz je w domu. Wystarczy...
Sałatka z selera i ananasa
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z selera i ananasa przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzywno-owocowych połączeń...
Łosoś pieczony z sosem bolognese
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić filety z łososia? Połącz tę delikatną rybę z pomidoro...
Spirale z buraków z pomarańczami i miętą
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Jeśli lubisz połączenie delikatnych warzyw z soczystymi owocami, koniecznie wypróbuj przepis na s...
Sałatka makaronowa
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Dziś sałatka to już nie tylko nieśmiertelna jarzynowa goszcząca na stole podczas każdych Świąt. M...
Sałatka z pieczonych buraków
ratingratingratingratingrating

127

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pieczone buraki to wyborny dodatek do sałatek, kanapek, dań z kaszą czy makaronem. Delikatnie sło...
Sałatka z rukolą i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz pomysłu, jak zachować smak lata przez cały rok? Sałatka z rukolą i mozzarellą przychodzi...
Wiosenna sałatka z rzodkiewką
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cykoria – warzywo o wyrazistym smaku, które doskonale sprawdza się jako składnik efektownych prze...
Sałatka Kurczak caprese
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak caprese to wariacja na temat popularnej przekąski. Sałatka caprese jest bardzo prosta – s...
Sałatka z rukolą i awokado
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz smacznej propozycji na sałatkę, koniecznie wybierz tę, którą przygotowuje się z ruk...
Roladki z cukinii z serem
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz warzywnej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na chrupiące roladki z marchewki i...
Sałatka z rukolą i truskawkami
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Połączenie owoców z pikantnymi dodatkami w sałatkach zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Czę...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RukolaRukola

Delikatne liście rukoli wyróżniają się zaskakująco mocnym smakiem, w którym można wyczuć zarówno goryczkowe, jak i orzechowe nuty. Dzięki tym właściwościom jej użycie daje niezrównane rezultaty na talerzach. Zielone liście rukoli warto dodawać do składników, które samodzielnie mogłyby okazać się mdłe. Wyśmienicie smakują połączenia tej wyjątkowej zieleniny z jajkami i owocami morza. Do czego jeszcze użyć rukoli? Podpowiadamy!

Dla kogo?

Rukola doskonale uzupełnia roślinne jadłospisy. Jako warzywo niezwykle uniwersalne współgra z większością składników, więc różnokolorowe sałatki jak najbardziej wchodzą w grę. Stawiajcie nie tylko na wytrawne produkty. Owoce – truskawki, maliny, pomarańcze, grejpfruty – tworzą z rukolą bardzo szykowne propozycje. Nie wyobrażacie sobie menu bez mięsa? Nie zapomnijcie, by dodać do niego rukolę. Ryby, drób i cielęcina właśnie tego typu specjałów potrzebują dla wydobycia głębi ich smaku.

Na jaką okazję?

Choć rukola jest znana ludzkości od wieków, dopiero niedawno zrobiła się naprawdę modna. Musi znaleźć się w torbach zakupowych, gdy chcecie gotować modnie i być na bieżąco z trendami. Nawet jeśli planujecie kolację w pojedynkę, niech będzie szykowna! Sałatka z rukolą, kozim serem, pieczonymi burakami i kaszą gryczaną podana w stylowym słoiczku pozwoli w pełni zrelaksować się w domowym zaciszu. Zmieniliście zdanie i postanowiliście zaprosić kilkoro znajomych na wieczór? Zamiast zamawiać chińszczyznę podajcie mini pizzę obficie udekorowane rukolą.

Czy wiesz, że?

Z nasion rukoli produkowany jest olej taramira, nazywany także olejem jamba. Z racji tego, że roślina wykazuje dużą odporność na susze, produkt cieszy się popularnością na zachodzie Azji oraz w Indiach. Używany jest głównie do marynowania.

Dla urozmaicenia:

Sałatek z rukolą nie trzeba podawać wyłącznie w salaterkach. Naczynia zostaną zastąpione przez skorupki awokado. Po wydrążeniu pokrójcie miąższ w niedużą kostkę i dodajcie do niego ulubione składniki. Mogą to być przepiórcze jajka, tuńczyk, pomidory, oliwki, pestki dyni i, oczywiście, rukola.