Dania i potrawy z rukolą | Przepisy.pl pixel

Przepisy z rukolą

201 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (201)

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
ratingratingratingratingrating

203

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz majonezowe sałatki, przygotuj wersję z wędzoną makrelą. Podaj ją jednak w niestandar...
Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

162

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Są takie dni, kiedy chciałoby spróbować się czegoś zupełnie innego. Co powiesz na zawijaną pierś...
Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych
ratingratingratingratingrating

176

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Spróbuj tej smacznej potrawy, będącej mieszanką lekko orzechowej w smaku rukoli ze słodkimi pomid...
Sałatka w słoiku do pracy
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kiedyś słoiki kojarzyły się głównie z domowymi przetworami, dziś są modnym sposobem na  podanie g...
Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Faszerowana bagietka to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. W wyśmienitym farszu do kana...
Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Mięso oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę Knorr i dokła...
Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz ciekawego sposobu na sałatkę, spróbuj prostego, ale dość niecodziennego połączenia...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Paszteciki mięsne w cieście francuskim to uniwersalne i lubiane połączenie smaków: wyrazistego mi...
Sałatka z tuńczykiem w awokado
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Awokado jest nie tylko smacznym składnikiem sałatek, ale daje też możliwość ich atrakcyjnego poda...
Sałatka Caprese
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Delikatna, orzeźwiająca i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka caprese to popularne danie kuchni...
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Czy wiesz, ile czasu wystarczy, by zabrać gości – i siebie oczywiście też – na ucztę rodem z połu...
Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Dziś wieczorem przygotuj włoski przysmak. Kruche calzone wypełnione znakomitym sosem bolognese z...
Gofry z rukolą i łososiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Białka ubij na sztywną pianę.
Makaron orkiszowy z rukolą i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron ugotuj na sposób al dente według wskazań producenta.
Sałatka z wędzonym łososiem i makaronem
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Połączenie makaronu z łososiem jest dość popularne, jednak korzystając z naszego przepisu, dowies...
Sałatka zielona
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przyrządzenie pysznej zielonej sałatki nie jest czasochłonne ani trudne. Jeśli zasugerujesz się p...
Włoskie panini z szynką i serem
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Włosi słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek na gorąco. Domowe panini z szynką i s...
Pyszna makaronowa zapiekanka
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ugotuj makaron, na sposób aldente, według zaleceń producenta.
Sałatka z selera i ananasa
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z selera i ananasa przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzywno-owocowych połączeń...
Łosoś pieczony z sosem bolognese
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić filety z łososia? Połącz tę delikatną rybę z pomidoro...
Spirale z buraków z pomarańczami i miętą
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Jeśli lubisz połączenie delikatnych warzyw z soczystymi owocami, koniecznie wypróbuj przepis na s...
Sałatka makaronowa
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Dziś sałatka to już nie tylko nieśmiertelna jarzynowa goszcząca na stole podczas każdych Świąt. M...
Sałatka z pieczonych buraków
ratingratingratingratingrating

136

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pieczone buraki to wyborny dodatek do sałatek, kanapek, dań z kaszą czy makaronem. Delikatnie sło...
Sałatka z rukolą i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz pomysłu, jak zachować smak lata przez cały rok? Sałatka z rukolą i mozzarellą przychodzi...
Wiosenna sałatka z rzodkiewką
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cykoria – warzywo o wyrazistym smaku, które doskonale sprawdza się jako składnik efektownych prze...
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz pomysłu na oryginalny obiad, który zachwyci wszystkich domowników? Przed Tobą wyjątkowa p...
Sałatka Kurczak caprese
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak caprese to wariacja na temat popularnej przekąski. Sałatka caprese jest bardzo prosta – s...
Sałatka z rukolą i awokado
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz smacznej propozycji na sałatkę, koniecznie wybierz tę, którą przygotowuje się z ruk...
Roladki z cukinii z serem
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz warzywnej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na chrupiące roladki z marchewki i...
Sałatka z rukolą i truskawkami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Połączenie owoców z pikantnymi dodatkami w sałatkach zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Czę...
Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Wrapy – szybka przekąska na ciepło, odpowiednia na drugie śniadanie lub obiad. To także smaczny s...
Sałatka tortellini
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Włoskie pierożki tortellini to znakomity sposób na przyrządzenie szybkiego, smacznego dania na ci...

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RukolaRukola

Delikatne liście rukoli wyróżniają się zaskakująco mocnym smakiem, w którym można wyczuć zarówno goryczkowe, jak i orzechowe nuty. Dzięki tym właściwościom jej użycie daje niezrównane rezultaty na talerzach. Zielone liście rukoli warto dodawać do składników, które samodzielnie mogłyby okazać się mdłe. Wyśmienicie smakują połączenia tej wyjątkowej zieleniny z jajkami i owocami morza. Do czego jeszcze użyć rukoli? Podpowiadamy!

Dla kogo?

Rukola doskonale uzupełnia roślinne jadłospisy. Jako warzywo niezwykle uniwersalne współgra z większością składników, więc różnokolorowe sałatki jak najbardziej wchodzą w grę. Stawiajcie nie tylko na wytrawne produkty. Owoce – truskawki, maliny, pomarańcze, grejpfruty – tworzą z rukolą bardzo szykowne propozycje. Nie wyobrażacie sobie menu bez mięsa? Nie zapomnijcie, by dodać do niego rukolę. Ryby, drób i cielęcina właśnie tego typu specjałów potrzebują dla wydobycia głębi ich smaku.

Na jaką okazję?

Choć rukola jest znana ludzkości od wieków, dopiero niedawno zrobiła się naprawdę modna. Musi znaleźć się w torbach zakupowych, gdy chcecie gotować modnie i być na bieżąco z trendami. Nawet jeśli planujecie kolację w pojedynkę, niech będzie szykowna! Sałatka z rukolą, kozim serem, pieczonymi burakami i kaszą gryczaną podana w stylowym słoiczku pozwoli w pełni zrelaksować się w domowym zaciszu. Zmieniliście zdanie i postanowiliście zaprosić kilkoro znajomych na wieczór? Zamiast zamawiać chińszczyznę podajcie mini pizzę obficie udekorowane rukolą.

Czy wiesz, że?

Z nasion rukoli produkowany jest olej taramira, nazywany także olejem jamba. Z racji tego, że roślina wykazuje dużą odporność na susze, produkt cieszy się popularnością na zachodzie Azji oraz w Indiach. Używany jest głównie do marynowania.

Dla urozmaicenia:

Sałatek z rukolą nie trzeba podawać wyłącznie w salaterkach. Naczynia zostaną zastąpione przez skorupki awokado. Po wydrążeniu pokrójcie miąższ w niedużą kostkę i dodajcie do niego ulubione składniki. Mogą to być przepiórcze jajka, tuńczyk, pomidory, oliwki, pestki dyni i, oczywiście, rukola.