Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
średnie
1805 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.

Krok 2
Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.

Krok 3
Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj.

Krok 5
Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem Hellmann's Czosnkowym. Gotowe!


Dobra rada:
Taką sałatkę możesz urozmaicić dodając do środka np. krewetki lub grillowanego kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
Czy wiesz, ile czasu wystarczy, by zabrać gości – i siebie oczywiście też – na ucztę rodem z południa Europy? Nie kilka godzin lotu samolotem, lecz… pół godziny! Jak to zrobić? Wystarczy przyrządzić pitę z halloumi. Niewiele jest przepisów, które są uniwersalne jak pita grecka. Farsz do niej przygotujesz z użyciem warzyw i dodatków, które znajdziesz w najbliższym sklepie.
Dla kogo?
Pitę z halloumi polecamy dla tych, którzy przepadają za kuchnią grecką i kulinarnymi podróżami. Ci, którzy są na diecie śródziemnomorskiej, nie będą musieli martwić się o składniki pity greckiej! Farsz zawiera świeże i soczyste warzywa, np. paprykę, cebulę, rukolę i sałatę lodową oraz oliwki. Halloumi pita przypadnie do gustu także osobom, które cenią sobie oryginalne dania łączące ciepłe składniki z warzywami serwowanymi na zimno.
Na jaką okazję?
Możesz podać greckie pity w trakcie trwania meczu lub oglądanego wspólnie filmu. Przygotowanie halloumi pita to przyjemny sposób na spędzenie czasu z dziećmi. Powinny ucieszyć się, gdy na ich talerzach zamiast standardowej kanapki z szynką znajdzie się pita z serem halloumi.
Czy wiesz, że?
Ser halloumi – jeden ze składników farszu do pity greckiej – tworzy się z mleka koziego i owczego. To połączenie nadaje picie z serem halloumi delikatnego, słodkiego posmaku.
Dla urozmaicenia:
Czujesz, że greckie pity smakowałyby jeszcze lepiej z dodatkiem mięsa? Możesz urozmaicić farsz do pity greckiej krewetkami lub grillowanym kurczakiem.