Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

447 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

499 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 4

Krok 5

Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem Hellmann’s Czosnkowym. Gotowe!

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz urozmaicić dodając do środka np. krewetki lub grillowanego kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 09.05.2016

    Nie mamy PITAń, to jest pyszne :) pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowymGreckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym

Zainspiruj się kuchnią grecką i przygotuj prostą sałatkę przygotowaną na bazie sałaty, rukoli i papryki. Wzbogać ją serem halloumi i podaj całość w chlebku pita. Najpierw przekrój paprykę na pół, usuń gniazda nasienne, po czym skrop ją oliwą i umieść na rozgrzanym grillu. Grecki ser halloumi, tradycyjnie przyrządzany z mleka owczego i koziego, wyróżnia się słodkawym posmakiem. Pokrój go na grube plastry i grilluj z obu stron – po usmażeniu jest jeszcze smaczniejszy. Upieczoną paprykę posiekaj w paski, a ser na mniejsze kawałki i połącz je w misce z liśćmi sałaty lodowej i rukoli oraz krążkami cebuli i oliwkami. Całość zalej dressingiem – błyskawicznym greckim sosem sałatkowym rozrobionym z wodą oraz oliwą. Po dokładnym wymieszaniu, gotową sałatkę umieść we wcześniej podpieczonym i rozkrojonym chlebku pita. Zgrilluj go, aby stał się ciepły i chrupiący, a przed samym podaniem polej obficie jogurtowym sosem czosnkowym. Przyrządź smakowitą potrawę z naszym przepisem na greckie pity z grillowaną papryką.