Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

457 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 4

Krok 5

Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem Hellmann’s Czosnkowym. Gotowe!

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz urozmaicić dodając do środka np. krewetki lub grillowanego kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 09.05.2016

    Nie mamy PITAń, to jest pyszne :) pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowymGreckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym

Zainspiruj się kuchnią grecką i przygotuj prostą sałatkę przygotowaną na bazie sałaty, rukoli i papryki. Wzbogać ją serem halloumi i podaj całość w chlebku pita. Najpierw przekrój paprykę na pół, usuń gniazda nasienne, po czym skrop ją oliwą i umieść na rozgrzanym grillu. Grecki ser halloumi, tradycyjnie przyrządzany z mleka owczego i koziego, wyróżnia się słodkawym posmakiem. Pokrój go na grube plastry i grilluj z obu stron – po usmażeniu jest jeszcze smaczniejszy. Upieczoną paprykę posiekaj w paski, a ser na mniejsze kawałki i połącz je w misce z liśćmi sałaty lodowej i rukoli oraz krążkami cebuli i oliwkami. Całość zalej dressingiem – błyskawicznym greckim sosem sałatkowym rozrobionym z wodą oraz oliwą. Po dokładnym wymieszaniu, gotową sałatkę umieść we wcześniej podpieczonym i rozkrojonym chlebku pita. Zgrilluj go, aby stał się ciepły i chrupiący, a przed samym podaniem polej obficie jogurtowym sosem czosnkowym. Przyrządź smakowitą potrawę z naszym przepisem na greckie pity z grillowaną papryką.