
Składniki
200 gramów
2 łyżki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój pod skosem w małe kotleciki. Delikatnie rozbij tłuczkiem mięso rozbijając je nadaj kotlecikom okrągły kształt. Medaliony oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka, która nada kotlecikom delikatnie pikantnego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste.

Krok 2
Kotleciki obsmaż na rozgrzanej oliwie, po dwie minuty z każdej strony. Odstaw na bok, aby mięso ostygło.

Krok 3
Pomidory i ser pokrój 0,5 cm grubości plastry, awokado pokrój w plastry.

Krok 4
Na dużym okrągłym półmisku układaj po kolei: kotlecika z kurczaka, pomidora, plaster mozzarelli i awokado. Składniki układaj wokół talerza do momentu, aż wykorzystane zostaną wszystkie składniki. W środek włóż rukolę pomieszaną z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Sałatę delikatnie polej olejem z pomidorów.

Krok 5
Na patelni upraż na złoty kolor orzeszki piniowe, a następnie oprósz nimi sałatkę. Na tę samą patelnię wlej ocet balsamiczny z łyżką miodu i gotuj, aż ocet zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Sosem polej całą sałatkę, skrop delikatnie oliwą i udekoruj listkami bazylii. Rada szefa kuchni: rukolę możesz polać dresingiem przygotowanym z Sosu sałatkowego Knorr. Możesz skropić awokado cytryną aby nie ściemniało w sałatce.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Kurczak caprese
Kurczak caprese to wariacja na temat popularnej przekąski. Sałatka caprese jest bardzo prosta – składa się jedynie z plastrów pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii polanych oliwą. Dzięki temu prostemu połączeniu łagodnych smaków, łatwo da się ją modyfikować. Mięso z kurczaka dodaje jej wyrazistości, a awokado doskonale pasuje do miękkiego sera. Żeby nie ściemniało na talerzu, polej je delikatnie sokiem z cytryny. Kurczaka usmaż na złocisty kolor. Wszystkie składniki pokrój w plastry o podobnej wielkości i grubości, a następnie ułóż naprzemiennie na okrągłym półmisku. Na środku umieść rukolę. Ta sałata o delikatnie pikantnym smaku bardzo dobrze pasuje zarówno do innych warzyw, jak i białego mięsa. Całość posyp prażonymi orzeszkami i polej sosem na bazie octu balsamicznego. Dobrym sposobem na przyprawienie kurczaka caprese, będzie także użycie samego octu balsamicznego, bez dodatków. Potrawę podawaj jako przystawkę albo danie główne, np. ze świeżą bagietką lub grzankami. Spróbuj kurczaka caprese także z sosem w stylu włoskim.