Sałatka Kurczak caprese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Kurczak caprese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

584 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój pod skosem w małe kotleciki. Delikatnie rozbij tłuczkiem mięso rozbijając je nadaj kotlecikom okrągły kształt. Medaliony oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka, która nada kotlecikom delikatnie pikantnego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste.

Sałatka Kurczak caprese - Krok 1

Krok 2

Kotleciki obsmaż na rozgrzanej oliwie, po dwie minuty z każdej strony. Odstaw na bok, aby mięso ostygło.

Sałatka Kurczak caprese - Krok 2

Krok 3

Pomidory i ser pokrój 0,5 cm grubości plastry, awokado pokrój w plastry.

Sałatka Kurczak caprese - Krok 3

Krok 4

Na dużym okrągłym półmisku układaj po kolei: kotlecika z kurczaka, pomidora, plaster mozzarelli i awokado. Składniki układaj wokół talerza do momentu, aż wykorzystane zostaną wszystkie składniki. W środek włóż rukolę pomieszaną z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Sałatę delikatnie polej olejem z pomidorów.

Sałatka Kurczak caprese - Krok 4

Krok 5

Na patelni upraż na złoty kolor orzeszki piniowe, a następnie oprósz nimi sałatkę. Na tę samą patelnię wlej ocet balsamiczny z łyżką miodu i gotuj, aż ocet zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Sosem polej całą sałatkę, skrop delikatnie oliwą i udekoruj listkami bazylii. Rada szefa kuchni: rukolę możesz polać dresingiem przygotowanym z Sosu sałatkowego Knorr. Możesz skropić awokado cytryną aby nie ściemniało w sałatce.

Sałatka Kurczak caprese - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Daniel Smykowski

    Daniel Smykowski , 27.08.2016

    Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Leśniak

    Kazimiera Leśniak , 26.08.2016

    Wspaniały przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Kurczak capreseSałatka Kurczak caprese

Kurczak caprese to wariacja na temat popularnej przekąski. Sałatka caprese jest bardzo prosta – składa się jedynie z plastrów pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii polanych oliwą. Dzięki temu prostemu połączeniu łagodnych smaków, łatwo da się ją modyfikować. Mięso z kurczaka dodaje jej wyrazistości, a awokado doskonale pasuje do miękkiego sera. Żeby nie ściemniało na talerzu, polej je delikatnie sokiem z cytryny. Kurczaka usmaż na złocisty kolor. Wszystkie składniki pokrój w plastry o podobnej wielkości i grubości, a następnie ułóż naprzemiennie na okrągłym półmisku. Na środku umieść rukolę. Ta sałata o delikatnie pikantnym smaku bardzo dobrze pasuje zarówno do innych warzyw, jak i białego mięsa. Całość posyp prażonymi orzeszkami i polej sosem na bazie octu balsamicznego. Dobrym sposobem na przyprawienie kurczaka caprese, będzie także użycie samego octu balsamicznego, bez dodatków. Potrawę podawaj jako przystawkę albo danie główne, np. ze świeżą bagietką lub grzankami. Spróbuj kurczaka caprese także z sosem w stylu włoskim.