
Składniki
200 gramów
2 łyżki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój pod skosem w małe kotleciki. Delikatnie rozbij tłuczkiem mięso rozbijając je nadaj kotlecikom okrągły kształt. Medaliony oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka, która nada kotlecikom delikatnie pikantnego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste.

Krok 2
Kotleciki obsmaż na rozgrzanej oliwie, po dwie minuty z każdej strony. Odstaw na bok, aby mięso ostygło.

Krok 3
Pomidory i ser pokrój 0,5 cm grubości plastry, awokado pokrój w plastry.

Krok 4
Na dużym okrągłym półmisku układaj po kolei: kotlecika z kurczaka, pomidora, plaster mozzarelli i awokado. Składniki układaj wokół talerza do momentu, aż wykorzystane zostaną wszystkie składniki. W środek włóż rukolę pomieszaną z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Sałatę delikatnie polej olejem z pomidorów.

Krok 5
Na patelni upraż na złoty kolor orzeszki piniowe, a następnie oprósz nimi sałatkę. Na tę samą patelnię wlej ocet balsamiczny z łyżką miodu i gotuj, aż ocet zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Sosem polej całą sałatkę, skrop delikatnie oliwą i udekoruj listkami bazylii. Rada szefa kuchni: rukolę możesz polać dresingiem przygotowanym z Sosu sałatkowego Knorr. Możesz skropić awokado cytryną aby nie ściemniało w sałatce.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Kurczak caprese
Kurczak caprese to wariacja na temat popularnej przekąski. Sałatka caprese jest bardzo prosta – składa się jedynie z plastrów pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii polanych oliwą. Dzięki temu prostemu połączeniu łagodnych smaków, łatwo da się ją modyfikować. Mięso z kurczaka dodaje jej wyrazistości, a awokado doskonale pasuje do miękkiego sera. Żeby nie ściemniało na talerzu, polej je delikatnie sokiem z cytryny. Kurczaka usmaż na złocisty kolor. Wszystkie składniki pokrój w plastry o podobnej wielkości i grubości, a następnie ułóż naprzemiennie na okrągłym półmisku. Na środku umieść rukolę. Ta sałata o delikatnie pikantnym smaku bardzo dobrze pasuje zarówno do innych warzyw, jak i białego mięsa. Całość posyp prażonymi orzeszkami i polej sosem na bazie octu balsamicznego. Dobrym sposobem na przyprawienie kurczaka caprese, będzie także użycie samego octu balsamicznego, bez dodatków. Potrawę podawaj jako przystawkę albo danie główne, np. ze świeżą bagietką lub grzankami. Spróbuj kurczaka caprese także z sosem w stylu włoskim.