Sałatka Kurczak caprese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Kurczak caprese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

579 osób wydrukowało

Pobierz pdf

926 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój pod skosem w małe kotleciki. Delikatnie rozbij tłuczkiem mięso rozbijając je nadaj kotlecikom okrągły kształt. Medaliony oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka, która nada kotlecikom delikatnie pikantnego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste.

Sałatka Kurczak caprese - Krok 1

Krok 2

Kotleciki obsmaż na rozgrzanej oliwie, po dwie minuty z każdej strony. Odstaw na bok, aby mięso ostygło.

Sałatka Kurczak caprese - Krok 2

Krok 3

Pomidory i ser pokrój 0,5 cm grubości plastry, awokado pokrój w plastry.

Sałatka Kurczak caprese - Krok 3

Krok 4

Na dużym okrągłym półmisku układaj po kolei: kotlecika z kurczaka, pomidora, plaster mozzarelli i awokado. Składniki układaj wokół talerza do momentu, aż wykorzystane zostaną wszystkie składniki. W środek włóż rukolę pomieszaną z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Sałatę delikatnie polej olejem z pomidorów.

Sałatka Kurczak caprese - Krok 4

Krok 5

Na patelni upraż na złoty kolor orzeszki piniowe, a następnie oprósz nimi sałatkę. Na tę samą patelnię wlej ocet balsamiczny z łyżką miodu i gotuj, aż ocet zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Sosem polej całą sałatkę, skrop delikatnie oliwą i udekoruj listkami bazylii. Rada szefa kuchni: rukolę możesz polać dresingiem przygotowanym z Sosu sałatkowego Knorr. Możesz skropić awokado cytryną aby nie ściemniało w sałatce.

Sałatka Kurczak caprese - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Daniel Smykowski

    Daniel Smykowski , 27.08.2016

    Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Leśniak

    Kazimiera Leśniak , 26.08.2016

    Wspaniały przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Kurczak caprese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Kurczak capreseSałatka Kurczak caprese

Kurczak caprese to wariacja na temat popularnej przekąski. Sałatka caprese jest bardzo prosta – składa się jedynie z plastrów pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii polanych oliwą. Dzięki temu prostemu połączeniu łagodnych smaków, łatwo da się ją modyfikować. Mięso z kurczaka dodaje jej wyrazistości, a awokado doskonale pasuje do miękkiego sera. Żeby nie ściemniało na talerzu, polej je delikatnie sokiem z cytryny. Kurczaka usmaż na złocisty kolor. Wszystkie składniki pokrój w plastry o podobnej wielkości i grubości, a następnie ułóż naprzemiennie na okrągłym półmisku. Na środku umieść rukolę. Ta sałata o delikatnie pikantnym smaku bardzo dobrze pasuje zarówno do innych warzyw, jak i białego mięsa. Całość posyp prażonymi orzeszkami i polej sosem na bazie octu balsamicznego. Dobrym sposobem na przyprawienie kurczaka caprese, będzie także użycie samego octu balsamicznego, bez dodatków. Potrawę podawaj jako przystawkę albo danie główne, np. ze świeżą bagietką lub grzankami. Spróbuj kurczaka caprese także z sosem w stylu włoskim.