
Składniki
200 gramów
2 łyżki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój pod skosem w małe kotleciki. Delikatnie rozbij tłuczkiem mięso rozbijając je nadaj kotlecikom okrągły kształt. Medaliony oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka, która nada kotlecikom delikatnie pikantnego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste.

Krok 2
Kotleciki obsmaż na rozgrzanej oliwie, po dwie minuty z każdej strony. Odstaw na bok, aby mięso ostygło.

Krok 3
Pomidory i ser pokrój 0,5 cm grubości plastry, awokado pokrój w plastry.

Krok 4
Na dużym okrągłym półmisku układaj po kolei: kotlecika z kurczaka, pomidora, plaster mozzarelli i awokado. Składniki układaj wokół talerza do momentu, aż wykorzystane zostaną wszystkie składniki. W środek włóż rukolę pomieszaną z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Sałatę delikatnie polej olejem z pomidorów.

Krok 5
Na patelni upraż na złoty kolor orzeszki piniowe, a następnie oprósz nimi sałatkę. Na tę samą patelnię wlej ocet balsamiczny z łyżką miodu i gotuj, aż ocet zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Sosem polej całą sałatkę, skrop delikatnie oliwą i udekoruj listkami bazylii. Rada szefa kuchni: rukolę możesz polać dresingiem przygotowanym z Sosu sałatkowego Knorr. Możesz skropić awokado cytryną aby nie ściemniało w sałatce.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Kurczak caprese
Kurczak caprese to wariacja na temat popularnej przekąski. Sałatka caprese jest bardzo prosta – składa się jedynie z plastrów pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii polanych oliwą. Dzięki temu prostemu połączeniu łagodnych smaków, łatwo da się ją modyfikować. Mięso z kurczaka dodaje jej wyrazistości, a awokado doskonale pasuje do miękkiego sera. Żeby nie ściemniało na talerzu, polej je delikatnie sokiem z cytryny. Kurczaka usmaż na złocisty kolor. Wszystkie składniki pokrój w plastry o podobnej wielkości i grubości, a następnie ułóż naprzemiennie na okrągłym półmisku. Na środku umieść rukolę. Ta sałata o delikatnie pikantnym smaku bardzo dobrze pasuje zarówno do innych warzyw, jak i białego mięsa. Całość posyp prażonymi orzeszkami i polej sosem na bazie octu balsamicznego. Dobrym sposobem na przyprawienie kurczaka caprese, będzie także użycie samego octu balsamicznego, bez dodatków. Potrawę podawaj jako przystawkę albo danie główne, np. ze świeżą bagietką lub grzankami. Spróbuj kurczaka caprese także z sosem w stylu włoskim.