Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami
łatwe
426 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
100 gramów
3 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczak dopraw delikatnie solą i pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Fix Knorr zagotuj z 300 mililitrami wody.
Krok 3
Następnie zalej płynem mięso w naczyniu żaroodpornym.
Krok 4
Pomidory oraz mozzarellę pokrój w plastry.
Krok 5
Następnie układaj na przemian plastry pomidora i sera na powierzchni mięsa. Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Mięso podawaj wraz z powstałym sosem, udekorowane posiekanymi oliwkami oraz listkami świeżej bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami
Caprese to jedna z najsłynniejszych włoskich sałatek. Pomidory, mozzarella i bazylia skropione są oliwą przypominają włoską flagę, a ich smaki wyśmienicie się ze sobą komponują. Kurczak z mozzarellą „caprese” jest jedną z wariacji na temat tej sałatki. Soczyste białe mięso, zarumieniony ser, dojrzałe pomidory, a wszystko zapieczone w śmietanowo-jajecznym sosie carbonara – to godna polecenia propozycja na smaczny obiad. Najpierw podsmaż filety, a następnie ugotuj sos. Zalej nim żaroodporne naczynie i ułóż mięso, po czym przykryj na przemian plastrami mozzarelli oraz pomidorów. Jeśli masz taką możliwość, wybierz mozzarellę di bufala, czyli oryginalną wersję z mleka bawolic, produkowaną we włoskiej Kampanii. Zapiecz potrawę, a po wyjęciu z piekarnika, posyp ją pokrojonymi czarnymi oliwkami i udekoruj świeżą bazylią. Serwuj z makaronem albo ziemniakami, pasować będzie też kawałek bagietki lub ciabatty. Kurczak „caprese” z mozzarellą i pomidorami to danie warte spróbowania – przekonaj się o tym!