Kurczak caprese - pierś z mozzarellą i pomidorami | Przepisy.pl pixel

Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
264 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 pęczka

100 gramów

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczak dopraw delikatnie solą i pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr zagotuj z 300 mililitrami wody.

Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - Krok 2

Krok 3

Następnie zalej płynem mięso w naczyniu żaroodpornym.

Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - Krok 3

Krok 4

Pomidory oraz mozzarellę pokrój w plastry.

Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - Krok 4

Krok 5

Następnie układaj na przemian plastry pomidora i sera na powierzchni mięsa. Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Mięso podawaj wraz z powstałym sosem, udekorowane posiekanymi oliwkami oraz listkami świeżej bazylii.

Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidoramiKurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami

Caprese to jedna z najsłynniejszych włoskich sałatek. Pomidory, mozzarella i bazylia skropione są oliwą przypominają włoską flagę, a ich smaki wyśmienicie się ze sobą komponują. Kurczak z mozzarellą „caprese” jest jedną z wariacji na temat tej sałatki. Soczyste białe mięso, zarumieniony ser, dojrzałe pomidory, a wszystko zapieczone w śmietanowo-jajecznym sosie carbonara – to godna polecenia propozycja na smaczny obiad. Najpierw podsmaż filety, a następnie ugotuj sos. Zalej nim żaroodporne naczynie i ułóż mięso, po czym przykryj na przemian plastrami mozzarelli oraz pomidorów. Jeśli masz taką możliwość, wybierz mozzarellę di bufala, czyli oryginalną wersję z mleka bawolic, produkowaną we włoskiej Kampanii. Zapiecz potrawę, a po wyjęciu z piekarnika, posyp ją pokrojonymi czarnymi oliwkami i udekoruj świeżą bazylią. Serwuj z makaronem albo ziemniakami, pasować będzie też kawałek bagietki lub ciabatty. Kurczak „caprese” z mozzarellą i pomidorami to danie warte spróbowania – przekonaj się o tym!