Pikantny kurczak duszony w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak w piwie

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Łyżeczkę marynaty wymieszaj z łyżką oleju i nanieś na mięso. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Krok 2

Na dużej patelni, na łyżce oliwy podsmaż kurczaka równomiernie. Wlej piwo, przykryj przykrywką i smaż ok. 40 min, przekładając kurczaka od czasu do czasu na drugą stronę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak po hiszpańsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w piwieKurczak w piwie

Kurczak w piwie – danie proste w przygotowaniu, smaczne i uniwersalne. Dzięki duszeniu mięso staje się delikatne, kruche oraz soczyste, a odpowiednio dobrane przyprawy i dodatki poprawiają jego smak. Jeśli więc lubisz drobiowe mięso, koniecznie wypróbuj ten przepis. Taki sposób przyrządzenia będzie świetną alternatywą dla pieczenia i smażenia. Zacznij od zamarynowania kilku porcji kurczaka w pikantnej przyprawie oraz oliwie, po czym dokładnie natrzyj nią mięso, by smaki oraz aromaty w nie wniknęły. Na koniec odłóż mięso na chwilę i podsmaż, żeby zamknąć wszystkie soki. Tak przygotowane zalej piwem – wybierz to o delikatnym smaku i niewielkiej skali goryczki, np. pszeniczne. Duś kurczaka do miękkości, od czasu do czasu go obracając. Gotowe danie serwuj tak, jak lubisz najbardziej – będą do niego pasować frytki lub łódeczki z ziemniaków, skomponowane z sosem czosnkowym albo barbecue. Sprawdzi się też ryż i makaron. Do tego zielona sałatka z rukoli lub miksu sałat i zestaw obiadowy gotowy. Spróbuj!