
Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Łyżeczkę marynaty wymieszaj z łyżką oleju i nanieś na mięso. Odstaw na co najmniej 30 minut.
Krok 2
Na dużej patelni, na łyżce oliwy podsmaż kurczaka równomiernie. Wlej piwo, przykryj przykrywką i smaż ok. 40 min, przekładając kurczaka od czasu do czasu na drugą stronę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w piwie
Kurczak w piwie – danie proste w przygotowaniu, smaczne i uniwersalne. Dzięki duszeniu mięso staje się delikatne, kruche oraz soczyste, a odpowiednio dobrane przyprawy i dodatki poprawiają jego smak. Jeśli więc lubisz drobiowe mięso, koniecznie wypróbuj ten przepis. Taki sposób przyrządzenia będzie świetną alternatywą dla pieczenia i smażenia. Zacznij od zamarynowania kilku porcji kurczaka w pikantnej przyprawie oraz oliwie, po czym dokładnie natrzyj nią mięso, by smaki oraz aromaty w nie wniknęły. Na koniec odłóż mięso na chwilę i podsmaż, żeby zamknąć wszystkie soki. Tak przygotowane zalej piwem – wybierz to o delikatnym smaku i niewielkiej skali goryczki, np. pszeniczne. Duś kurczaka do miękkości, od czasu do czasu go obracając. Gotowe danie serwuj tak, jak lubisz najbardziej – będą do niego pasować frytki lub łódeczki z ziemniaków, skomponowane z sosem czosnkowym albo barbecue. Sprawdzi się też ryż i makaron. Do tego zielona sałatka z rukoli lub miksu sałat i zestaw obiadowy gotowy. Spróbuj!