Szybka potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka potrawka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

406 osób wydrukowało

Pobierz pdf

821 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

300 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi oraz cebulę pokrój w cienkie paski i usmaż na dużej patelni na rozgrzanym oleju.

Krok 2

Wlej 300 ml wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu potrawka będzie idealnie doprawiona i odpowiednio gęsta. Rozmieszaj dokładnie i zagotuj.

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj marchewkę z groszkiem i gotuj jeszcze 3-5 minut. Gotowe danie podawaj z ryżem lub kaszą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do potrawki możesz dodać pieczarki – pokrój je w ósemki i przesmaż z pozostałymi składnikami.

1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Smarzyński

    Łukasz Smarzyński , 16.04.2016

    300 ml wody i sos Knorr... Świetny przepis i strona na poziomie :-D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po myśliwsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka potrawka z kurczakaSzybka potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to sprawdzony sposób na szybki i ciepły posiłek z mięsa oraz warzyw. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, m.in. marchewki, cebuli i śmietany. Podstawę dania stanowi odpowiednio przyrządzona pierś z kurczaka. Pokrój ją w cienkie paski, dzięki czemu szybciej będzie gotowa. Podsmaż chwilę na patelni razem z cebulą – możesz ją pokroić, według uznania, na większe kawałki lub w drobną kostkę. Dodaj sos i gotuj wszystko przez chwilę – kiedy zgęstnieje, zmniejsz nieco temperaturę palnika. Smak potrawki dopełni dodatek warzyw. Dobrze sprawdzi się mieszanka groszku i marchewki, którą warto również dodać do gotującego się sosu z kurczakiem. Po chwili danie jest już gotowe do zaserwowania. Podawaj je solo lub z dowolnymi dodatkami – może to być np. sypki ryż, dowolny gatunek kaszy albo ziemniaki purée. Potrawka z kurczaka dobrze skomponuje się też z surówką z selera z rodzynkami. Sprawdź, jak proste i szybkie może być gotowanie znakomitych potraw. Do dzieła!