Szybka potrawka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

135 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

666 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi oraz cebulę pokrój w cienkie paski i usmaż na dużej patelni na rozgrzanym oleju.

Krok 2

Wlej 300 ml wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu potrawka będzie idealnie doprawiona i odpowiednio gęsta. Rozmieszaj dokładnie i zagotuj.

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj marchewkę z groszkiem i gotuj jeszcze 3-5 minut. Gotowe danie podawaj z ryżem lub kaszą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do potrawki możesz dodać pieczarki – pokrój je w ósemki i przesmaż z pozostałymi składnikami.

1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Smarzyński

    Łukasz Smarzyński

    300 ml wody i sos Knorr... Świetny przepis i strona na poziomie :-D

    Odpowiedz Odpowiedz

Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka potrawka z kurczakaSzybka potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to sprawdzony sposób na szybki i ciepły posiłek z mięsa oraz warzyw. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, m.in. marchewki, cebuli i śmietany. Podstawę dania stanowi odpowiednio przyrządzona pierś z kurczaka. Pokrój ją w cienkie paski, dzięki czemu szybciej będzie gotowa. Podsmaż chwilę na patelni razem z cebulą – możesz ją pokroić, według uznania, na większe kawałki lub w drobną kostkę. Dodaj sos i gotuj wszystko przez chwilę – kiedy zgęstnieje, zmniejsz nieco temperaturę palnika. Smak potrawki dopełni dodatek warzyw. Dobrze sprawdzi się mieszanka groszku i marchewki, którą warto również dodać do gotującego się sosu z kurczakiem. Po chwili danie jest już gotowe do zaserwowania. Podawaj je solo lub z dowolnymi dodatkami – może to być np. sypki ryż, dowolny gatunek kaszy albo ziemniaki purée. Potrawka z kurczaka dobrze skomponuje się też z surówką z selera z rodzynkami. Sprawdź, jak proste i szybkie może być gotowanie znakomitych potraw. Do dzieła!