Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej wino i zredukuj jego objętość o połowę.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 200 ml wody oraz śmietaną i zagotuj w szerokim rondlu.

Krok 3

Marchewki z rosołu pokrój w plastry i wraz z kawałkami mięsa przełóż do rondla z sosem.

Krok 4

Do sosu dodaj tymianek. Całość gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Gotowe danie podawaj z ziemniaczanym purée lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowymPotrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym

Drób doskonale sprawdza się w delikatnych daniach z kremowymi sosami i warzywami. Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym pachnie tymiankiem i jest dobrą propozycją dla osób lubiących mięso w nieco łagodniejszej wersji. Kurczak duszony z podsmażoną cebulą, gotowaną marchewką i ziołami staje się soczysty i miękki. Sos pieczarkowy przygotowany na bazie śmietany podkreśla jego smak. Warto dodać do niego także odrobinę suszonych leśnych grzybów. Tak przyrządzone mięso serwuj z ziemniaczanym purée, ryżem lub włoskimi kluseczkami gnocchi. W takiej wersji potrawa będzie stanowić wyśmienity obiad, do którego możesz dołączyć mieszankę sałat lub brokuły albo kalafior (przygotowane na parze). Danie sprawdzi się również jako ciepła kolacja, wystarczy, że dołączysz do niego bagietkę lub wiejski chleb. Posyp mięso z sosem posiekaną pietruszką lub startą goudą albo parmezanem. Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym będzie pyszna również zapiekana, np. z makaronem. Jeśli masz ochotę ją spróbować, przygotuj ją, korzystając z tego przepisu!