Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym
łatwe
109 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
200 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej wino i zredukuj jego objętość o połowę.
Krok 2
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 200 ml wody oraz śmietaną i zagotuj w szerokim rondlu.
Krok 3
Marchewki z rosołu pokrój w plastry i wraz z kawałkami mięsa przełóż do rondla z sosem.
Krok 4
Do sosu dodaj tymianek. Całość gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Gotowe danie podawaj z ziemniaczanym purée lub ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym
Drób doskonale sprawdza się w delikatnych daniach z kremowymi sosami i warzywami. Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym pachnie tymiankiem i jest dobrą propozycją dla osób lubiących mięso w nieco łagodniejszej wersji. Kurczak duszony z podsmażoną cebulą, gotowaną marchewką i ziołami staje się soczysty i miękki. Sos pieczarkowy przygotowany na bazie śmietany podkreśla jego smak. Warto dodać do niego także odrobinę suszonych leśnych grzybów. Tak przyrządzone mięso serwuj z ziemniaczanym purée, ryżem lub włoskimi kluseczkami gnocchi. W takiej wersji potrawa będzie stanowić wyśmienity obiad, do którego możesz dołączyć mieszankę sałat lub brokuły albo kalafior (przygotowane na parze). Danie sprawdzi się również jako ciepła kolacja, wystarczy, że dołączysz do niego bagietkę lub wiejski chleb. Posyp mięso z sosem posiekaną pietruszką lub startą goudą albo parmezanem. Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym będzie pyszna również zapiekana, np. z makaronem. Jeśli masz ochotę ją spróbować, przygotuj ją, korzystając z tego przepisu!