Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej wino i zredukuj jego objętość o połowę.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 200 ml wody oraz śmietaną i zagotuj w szerokim rondlu.

Krok 3

Marchewki z rosołu pokrój w plastry i wraz z kawałkami mięsa przełóż do rondla z sosem.

Krok 4

Do sosu dodaj tymianek. Całość gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Gotowe danie podawaj z ziemniaczanym purée lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowymPotrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym

Drób doskonale sprawdza się w delikatnych daniach z kremowymi sosami i warzywami. Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym pachnie tymiankiem i jest dobrą propozycją dla osób lubiących mięso w nieco łagodniejszej wersji. Kurczak duszony z podsmażoną cebulą, gotowaną marchewką i ziołami staje się soczysty i miękki. Sos pieczarkowy przygotowany na bazie śmietany podkreśla jego smak. Warto dodać do niego także odrobinę suszonych leśnych grzybów. Tak przyrządzone mięso serwuj z ziemniaczanym purée, ryżem lub włoskimi kluseczkami gnocchi. W takiej wersji potrawa będzie stanowić wyśmienity obiad, do którego możesz dołączyć mieszankę sałat lub brokuły albo kalafior (przygotowane na parze). Danie sprawdzi się również jako ciepła kolacja, wystarczy, że dołączysz do niego bagietkę lub wiejski chleb. Posyp mięso z sosem posiekaną pietruszką lub startą goudą albo parmezanem. Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym będzie pyszna również zapiekana, np. z makaronem. Jeśli masz ochotę ją spróbować, przygotuj ją, korzystając z tego przepisu!