Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - z rosołu | Przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej wino i zredukuj jego objętość o połowę.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 200 ml wody oraz śmietaną i zagotuj w szerokim rondlu.

Krok 3

Marchewki z rosołu pokrój w plastry i wraz z kawałkami mięsa przełóż do rondla z sosem.

Krok 4

Do sosu dodaj tymianek. Całość gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Gotowe danie podawaj z ziemniaczanym purée lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowymPotrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym

Drób doskonale sprawdza się w delikatnych daniach z kremowymi sosami i warzywami. Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym pachnie tymiankiem i jest dobrą propozycją dla osób lubiących mięso w nieco łagodniejszej wersji. Kurczak duszony z podsmażoną cebulą, gotowaną marchewką i ziołami staje się soczysty i miękki. Sos pieczarkowy przygotowany na bazie śmietany podkreśla jego smak. Warto dodać do niego także odrobinę suszonych leśnych grzybów. Tak przyrządzone mięso serwuj z ziemniaczanym purée, ryżem lub włoskimi kluseczkami gnocchi. W takiej wersji potrawa będzie stanowić wyśmienity obiad, do którego możesz dołączyć mieszankę sałat lub brokuły albo kalafior (przygotowane na parze). Danie sprawdzi się również jako ciepła kolacja, wystarczy, że dołączysz do niego bagietkę lub wiejski chleb. Posyp mięso z sosem posiekaną pietruszką lub startą goudą albo parmezanem. Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym będzie pyszna również zapiekana, np. z makaronem. Jeśli masz ochotę ją spróbować, przygotuj ją, korzystając z tego przepisu!