Kurczak po lwowsku - pierś: z suszonymi śliwkami | Przepisy.pl pixel

Piersi kurczaka po lwowsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

60 gramów

60 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr. Owoce zalej winem, odstaw na godzinę.

Piersi kurczaka po lwowsku - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzany olej włóż filety, usmaż.

Piersi kurczaka po lwowsku - Krok 2

Krok 3

Mięso zdejmij z patelni, włóż owoce z winem. Dolej jedną szklankę wody i gotuj 15 minut.

Piersi kurczaka po lwowsku - Krok 3

Krok 4

Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet balsamiczny. Włóż mięso i podgrzej.

Piersi kurczaka po lwowsku - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Pola

    Pola , 19.12.2023

    Wspaniała potrawa. Bardzo smaczna, często przygotowuję, na ibiad lub różne uroczystości.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi kurczaka po lwowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi kurczaka po lwowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi kurczaka po lwowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi kurczaka po lwowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi kurczaka po lwowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi kurczaka po lwowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi kurczaka po lwowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi kurczaka po lwowsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi kurczaka po lwowskuPiersi kurczaka po lwowsku

Szukasz pomysłu na kurczaka w nowym wydaniu? Przychodzimy z pomocą i sprawdzoną recepturą. Przed Tobą kurczak po lwowsku, czyli soczysty drób z suszonymi jabłkami i śliwkami. Przekonaj się o tym, jak dobrze smakuje, przygotowując nasz przepis. Listę składników i wskazówki już znasz!

Dla kogo?

Pierś z kurczaka z suszonymi śliwkami to idealna opcja dla wszystkich fanów mięsnych dań i oryginalnych smaków. Dodatek owoców doskonale urozmaica aromat drobiu. Próbowałeś kiedyś połączenia jabłek i śliwek z kurczakiem? Jeżeli nie, to masz dobrą okazję, by to zmienić.

Na jaką okazję?

Jeżeli szukasz pomysłu na wykwintne danie dla gości, to kurczak z suszonymi śliwkami sprawdzi się bardzo dobrze. Jesteśmy pewni, że wszyscy zjedzą tę potrawę ze smakiem i docenią Twoje umiejętności kulinarne. Kurczak w tym wydaniu sprawdzi się także na codzienny obiad dla domowników.

Czy wiesz, że?

Oprószenie filetów Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr nada wyjątkowy smak. Owoce zalej winem, odstaw na godzinę. Później usmaż kurczaka, aż stanie się złocisty. Po przygotowaniu mięsa zajmij się owocami. Po resztę wskazówek sięgnij do naszej receptury, gdzie wszystko dokładnie tłumaczymy.

Dla urozmaicenia:

Na koniec zastanów się, z jakimi dodatkami zaserwujesz kurczaka po lwowsku. My rekomendujemy gotowane lub pieczone ziemniaki, jednak możesz wybrać składniki według własnych upodobań. Nie zapomnij napisać nam w komentarzu, jak smakowało Ci danie. Czekamy na Twój komentarz!