Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

262

3559 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2687 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

0.5 szklanki

50 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Dużą saszetkę przyprawy Fix Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj mięso marynatą.

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - Krok 1

Krok 2

Małą saszetkę sosu czosnkowego wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's, startym serem i pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Nałóż sos na mięso. Płatki możesz zastąpić płatkami owsianymi lub pestkami dyni.

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - Krok 2

Krok 3

Kurczaka umieść w piekarniku nagrzanym do 190 °C i piecz przez 15 minut.

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - Krok 3
12

Opinie o przepisie

  • Alicja Joskowska

    Alicja Joskowska , 10.01.2021

    Złamałam trochę przepis zrobiłam na patelni. podałam z ryżem i surówką coleslaw. Mega pyszne i łatwe danie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Chmiel

    Adam Chmiel , 09.08.2020

    bardzo fajny i smaczny kurczak :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Łastowska

    Anna Łastowska , 04.02.2020

    Super pomysł. U mnie tradycyjnie z ziemniaczkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Juraszek

    Magdalena Juraszek , 01.12.2019

    wyszło pyszne wszystkim smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ważny

    Marzena Ważny , 30.01.2019

    Właśnie zrobiłam, przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Ferenc

    Justyna Ferenc , 04.06.2018

    pyyyycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TEST Dawid

    TEST Dawid , 13.12.2016

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 02.09.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Skinat Skinat

    Skinat Skinat , 18.06.2016

    Super pyszne! Zamiast chrupek kukurydzianych używam cebuli. Mojej rodzinie bardzo smakuje! Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sandra madek

    sandra madek , 07.11.2015

    bardzo dobre i polecam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka , 03.07.2015

    bardzo smaczne - filet zastąpiłam schabem, który natarłam oliwa z przyprawami (ostra papryka, pieprz zielony, pieprz czarny, zioła prowansalskie), do majonezu zamiast fix dodałam 2 ząbki czosnku i czosnek granulowany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Ewelina Julia Michalska

    Sylwia Ewelina Julia Michalska , 30.06.2015

    zrobiłam i wyszło pyszne :))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezuPierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu

Soczysta pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu i w chrupiącej panierce to idealne danie na obiad dla łasuchów. Niby nic takiego, a jednak smakuje zupełnie inaczej niż klasyczny kotlet. Jeśli więc nuda i rutyna zaczęły panoszyć się w twojej kuchni, nadszedł czas na małe eksperymenty. Po pierwsze, zamiast bułki tartej użyj do panierki płatków kukurydzianych. Po drugie, pierś z kurczaka, natartą wcześniej aromatyczną marynatą z ziół, przykryj pierzynką z majonezu. I niech nie dziwi cię to nietypowe połączenie. Majonezu do ciepłych dań dodają między innymi Rosjanie i Gruzini. Idź ich śladem, a przygotowane przez ciebie mięso będzie wyjątkowo smaczne i kruche. Usmażoną w ten sposób pierś z kurczaka podawaj z warzywami i ryżem. A jeśli nie musisz dbać o linię – serwuj ją ze złocistymi frytkami własnej produkcji.