Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu: z serem | Przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

308

3868 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3239 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8652 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

0.5 szklanki

50 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Dużą saszetkę przyprawy Fix Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj mięso marynatą.

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - Krok 1

Krok 2

Małą saszetkę sosu czosnkowego wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's, startym serem i pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Nałóż sos na mięso. Płatki możesz zastąpić płatkami owsianymi lub pestkami dyni.

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - Krok 2

Krok 3

Kurczaka umieść w piekarniku nagrzanym do 190 °C i piecz przez 20 minut.

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - Krok 3
17

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 05.04.2023

    Pychotka nawet osoba która nie przepada za mięsem chwaliła. Naprawdę polecam zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ARCZIII

    ARCZIII , 12.02.2023

    Dobry przepis i do tego ziemniaczki z koperkem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malami

    Malami , 26.02.2022

    Przepraszam ale jak ty jest na tej szaczetce napisane Aby dodać cebulę i pomidory to dodajemy czy nie ''przyprawa kebab z sosem czosnkowym

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Partyka

    Agnieszka Partyka , 28.04.2021

    Przepyszne uwielbiam to danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Joskowska

    Alicja Joskowska , 10.01.2021

    Złamałam trochę przepis zrobiłam na patelni. podałam z ryżem i surówką coleslaw. Mega pyszne i łatwe danie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Chmiel

    Adam Chmiel , 09.08.2020

    bardzo fajny i smaczny kurczak :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Łastowska

    Anna Łastowska , 04.02.2020

    Super pomysł. U mnie tradycyjnie z ziemniaczkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Juraszek

    Magdalena Juraszek , 01.12.2019

    wyszło pyszne wszystkim smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ważny

    Marzena Ważny , 30.01.2019

    Właśnie zrobiłam, przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Ferenc

    Justyna Ferenc , 04.06.2018

    pyyyycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TEST Dawid

    TEST Dawid , 13.12.2016

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 02.09.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Skinat Skinat

    Skinat Skinat , 18.06.2016

    Super pyszne! Zamiast chrupek kukurydzianych używam cebuli. Mojej rodzinie bardzo smakuje! Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sandra madek

    sandra madek , 07.11.2015

    bardzo dobre i polecam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka , 03.07.2015

    bardzo smaczne - filet zastąpiłam schabem, który natarłam oliwa z przyprawami (ostra papryka, pieprz zielony, pieprz czarny, zioła prowansalskie), do majonezu zamiast fix dodałam 2 ząbki czosnku i czosnek granulowany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Ewelina Julia Michalska

    Sylwia Ewelina Julia Michalska , 30.06.2015

    zrobiłam i wyszło pyszne :))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezuPierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu

Soczysta pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu i w chrupiącej panierce to idealne danie na obiad dla łasuchów. Niby nic takiego, a jednak smakuje zupełnie inaczej niż klasyczny kotlet. Jeśli więc nuda i rutyna zaczęły panoszyć się w twojej kuchni, nadszedł czas na małe eksperymenty z przepisem na filet z kurczaka pod pierzynką. Będzie się działo!

Dla kogo?

Skoro rozpoczynasz walkę z kulinarną monotonią, zacznij wprowadzać zmiany już na etapie wyboru pojedynczych produktów, składających się na wyborny smak filetu z kurczaka pod pierzynką. Po pierwsze, zamiast bułki tartej użyj do panierki płatków kukurydzianych. Po drugie, pierś z kurczaka, natartą wcześniej aromatyczną marynatą z ziół, przykryj pierzynką z majonezu.

Na jaką okazję?

Drób wydaje się mało wykwintnym mięsem? Wiele zależy od dodatków! Aromatyczną pierś z kurczaka pod pierzynką bez żadnych wątpliwości podawaj jako danie główne w trakcie niedzielnego obiadu.

Czy wiesz, że?

Niech nie dziwi cię nietypowe połączenie składników piersi kurczaka pod pierzynką. Majonezu do ciepłych dań dodają między innymi Rosjanie i Gruzini. Idź ich śladem, a przygotowane przez ciebie mięso będzie wyjątkowo smaczne i kruche.

Dla urozmaicenia:

Usmażoną w ten sposób pierś z kurczaka pod pierzynką podawaj z warzywami i ryżem. Pierś pod pierzynką to trafiony pomysł, gdy zależy ci na niebanalnym podejściu do mięsa drobiowego.