Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu: z serem | Przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

309

heart
3889 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8675 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

0.5 szklanki

50 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Dużą saszetkę przyprawy Fix Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj mięso marynatą.

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - Krok 1

Krok 2

Małą saszetkę sosu czosnkowego wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's, startym serem i pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Nałóż sos na mięso. Płatki możesz zastąpić płatkami owsianymi lub pestkami dyni.

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - Krok 2

Krok 3

Kurczaka umieść w piekarniku nagrzanym do 190 °C i piecz przez 20 minut.

Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - Krok 3
17

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 05.04.2023

    Pychotka nawet osoba która nie przepada za mięsem chwaliła. Naprawdę polecam zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ARCZIII

    ARCZIII , 12.02.2023

    Dobry przepis i do tego ziemniaczki z koperkem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malami

    Malami , 26.02.2022

    Przepraszam ale jak ty jest na tej szaczetce napisane Aby dodać cebulę i pomidory to dodajemy czy nie ''przyprawa kebab z sosem czosnkowym

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Partyka

    Agnieszka Partyka , 28.04.2021

    Przepyszne uwielbiam to danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Joskowska

    Alicja Joskowska , 10.01.2021

    Złamałam trochę przepis zrobiłam na patelni. podałam z ryżem i surówką coleslaw. Mega pyszne i łatwe danie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Chmiel

    Adam Chmiel , 09.08.2020

    bardzo fajny i smaczny kurczak :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Łastowska

    Anna Łastowska , 04.02.2020

    Super pomysł. U mnie tradycyjnie z ziemniaczkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Juraszek

    Magdalena Juraszek , 01.12.2019

    wyszło pyszne wszystkim smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ważny

    Marzena Ważny , 30.01.2019

    Właśnie zrobiłam, przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Ferenc

    Justyna Ferenc , 04.06.2018

    pyyyycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TEST Dawid

    TEST Dawid , 13.12.2016

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 02.09.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Skinat Skinat

    Skinat Skinat , 18.06.2016

    Super pyszne! Zamiast chrupek kukurydzianych używam cebuli. Mojej rodzinie bardzo smakuje! Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sandra madek

    sandra madek , 07.11.2015

    bardzo dobre i polecam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka , 03.07.2015

    bardzo smaczne - filet zastąpiłam schabem, który natarłam oliwa z przyprawami (ostra papryka, pieprz zielony, pieprz czarny, zioła prowansalskie), do majonezu zamiast fix dodałam 2 ząbki czosnku i czosnek granulowany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Ewelina Julia Michalska

    Sylwia Ewelina Julia Michalska , 30.06.2015

    zrobiłam i wyszło pyszne :))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezuPierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu

Soczysta pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu i w chrupiącej panierce to idealne danie na obiad dla łasuchów. Niby nic takiego, a jednak smakuje zupełnie inaczej niż klasyczny kotlet. Jeśli więc nuda i rutyna zaczęły panoszyć się w twojej kuchni, nadszedł czas na małe eksperymenty z przepisem na filet z kurczaka pod pierzynką. Będzie się działo!

Dla kogo?

Skoro rozpoczynasz walkę z kulinarną monotonią, zacznij wprowadzać zmiany już na etapie wyboru pojedynczych produktów, składających się na wyborny smak filetu z kurczaka pod pierzynką. Po pierwsze, zamiast bułki tartej użyj do panierki płatków kukurydzianych. Po drugie, pierś z kurczaka, natartą wcześniej aromatyczną marynatą z ziół, przykryj pierzynką z majonezu.

Na jaką okazję?

Drób wydaje się mało wykwintnym mięsem? Wiele zależy od dodatków! Aromatyczną pierś z kurczaka pod pierzynką bez żadnych wątpliwości podawaj jako danie główne w trakcie niedzielnego obiadu.

Czy wiesz, że?

Niech nie dziwi cię nietypowe połączenie składników piersi kurczaka pod pierzynką. Majonezu do ciepłych dań dodają między innymi Rosjanie i Gruzini. Idź ich śladem, a przygotowane przez ciebie mięso będzie wyjątkowo smaczne i kruche.

Dla urozmaicenia:

Usmażoną w ten sposób pierś z kurczaka pod pierzynką podawaj z warzywami i ryżem. Pierś pod pierzynką to trafiony pomysł, gdy zależy ci na niebanalnym podejściu do mięsa drobiowego.