Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu
łatwe
6928 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
0.5 szklanki
50 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Dużą saszetkę przyprawy Fix Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj mięso marynatą.
Krok 2
Małą saszetkę sosu czosnkowego wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's, startym serem i pokruszonymi chrupkami kukurydzianymi. Nałóż sos na mięso. Chrupki możesz zastąpić płatkami owsianymi lub pestkami dyni.
Krok 3
Kurczaka umieść w piekarniku nagrzanym do 190 °C i piecz przez 15 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu
Soczysta pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu i w chrupiącej panierce to idealne danie na obiad dla łasuchów. Niby nic takiego, a jednak smakuje zupełnie inaczej niż klasyczny kotlet. Jeśli więc nuda i rutyna zaczęły panoszyć się w twojej kuchni, nadszedł czas na małe eksperymenty. Po pierwsze, zamiast bułki tartej użyj do panierki płatków kukurydzianych. Po drugie, pierś z kurczaka, natartą wcześniej aromatyczną marynatą z ziół, przykryj pierzynką z majonezu. I niech nie dziwi cię to nietypowe połączenie. Majonezu do ciepłych dań dodają między innymi Rosjanie i Gruzini. Idź ich śladem, a przygotowane przez ciebie mięso będzie wyjątkowo smaczne i kruche. Usmażoną w ten sposób pierś z kurczaka podawaj z warzywami i ryżem. A jeśli nie musisz dbać o linię – serwuj ją ze złocistymi frytkami własnej produkcji.