Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem
łatwe
257 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
12 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
10 łyżek
1 pęczek
2 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W blenderze umieść listki bazylii, orzeszki oraz wodę i oliwę (6 łyżek). Wsyp zawartość opakowania Knorr, a następnie całość zmiksuj.
Krok 2
Pozostałą oliwę rozmieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny. Piersi pokrój w cienkie paski, a cukinię w krążki.
Krok 3
Pokrojone składniki skrop marynatą, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni, zaczynając od kurczaka.
Krok 4
Pod koniec smażenia dodaj jeszcze koktajlowe pomidorki i smaż 2 minuty. Gotowe danie wyłóż na półmisek i polej bazyliowym sosem. Podawaj z ziołowymi grzankami z bagietki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem
Kremowy kurczak z warzywami i bazyliowym sosem przywołuje na myśl specjały kuchni włoskiej. Jest bardzo delikatny i wyrazisty zarazem. Na początek przygotuj sos bazyliowy, miksując blenderem m.in. listki bazylii, orzeszki pinii oraz przyprawy. Kurczaka i cukinię przed smażeniem skrop marynatą z oliwy, czosnku i soku z cytryny. Następnie usmaż mięso z cukinią. Dorzuć warzywo nieco później, aby zachowało jędrność i soczystość. Kilka minut przed końcem smażenia dołącz też pomidorki koktajlowe. Potrawę polej przed podaniem bazyliowym sosem i posyp startym parmezanem. Sprawdzi się także mozzarella. Udekoruj kurczaka z warzywami i bazyliowym sosem świeżymi ziołami. Serwuj go z grzankami przygotowanymi z bagietki. Jeśli chcesz wyostrzyć ich smak, posmaruj je przed włożeniem do piekarnika przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do kurczaka pasować będą również włoskie paluszki grissini. Potrawa z takimi dodatkami będzie wyśmienitym obiadem lub pyszną kolacją. Przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić. Więcej dowiesz się z podanego przepisu.



































