Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem
łatwe
257 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
12 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
10 łyżek
1 pęczek
2 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W blenderze umieść listki bazylii, orzeszki oraz wodę i oliwę (6 łyżek). Wsyp zawartość opakowania Knorr, a następnie całość zmiksuj.
Krok 2
Pozostałą oliwę rozmieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny. Piersi pokrój w cienkie paski, a cukinię w krążki.
Krok 3
Pokrojone składniki skrop marynatą, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni, zaczynając od kurczaka.
Krok 4
Pod koniec smażenia dodaj jeszcze koktajlowe pomidorki i smaż 2 minuty. Gotowe danie wyłóż na półmisek i polej bazyliowym sosem. Podawaj z ziołowymi grzankami z bagietki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem
Kremowy kurczak z warzywami i bazyliowym sosem przywołuje na myśl specjały kuchni włoskiej. Jest bardzo delikatny i wyrazisty zarazem. Na początek przygotuj sos bazyliowy, miksując blenderem m.in. listki bazylii, orzeszki pinii oraz przyprawy. Kurczaka i cukinię przed smażeniem skrop marynatą z oliwy, czosnku i soku z cytryny. Następnie usmaż mięso z cukinią. Dorzuć warzywo nieco później, aby zachowało jędrność i soczystość. Kilka minut przed końcem smażenia dołącz też pomidorki koktajlowe. Potrawę polej przed podaniem bazyliowym sosem i posyp startym parmezanem. Sprawdzi się także mozzarella. Udekoruj kurczaka z warzywami i bazyliowym sosem świeżymi ziołami. Serwuj go z grzankami przygotowanymi z bagietki. Jeśli chcesz wyostrzyć ich smak, posmaruj je przed włożeniem do piekarnika przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do kurczaka pasować będą również włoskie paluszki grissini. Potrawa z takimi dodatkami będzie wyśmienitym obiadem lub pyszną kolacją. Przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić. Więcej dowiesz się z podanego przepisu.