Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

12 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

10 łyżek

1 pęczek

2 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W blenderze umieść listki bazylii, orzeszki oraz wodę i oliwę (6 łyżek). Wsyp zawartość opakowania Knorr, a następnie całość zmiksuj.

Krok 2

Pozostałą oliwę rozmieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny. Piersi pokrój w cienkie paski, a cukinię w krążki.

Krok 3

Pokrojone składniki skrop marynatą, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni, zaczynając od kurczaka.

Krok 4

Pod koniec smażenia dodaj jeszcze koktajlowe pomidorki i smaż 2 minuty. Gotowe danie wyłóż na półmisek i polej bazyliowym sosem. Podawaj z ziołowymi grzankami z bagietki.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 01.07.2024

    Ile gramów kurczaka i cukinii?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z warzywami z bazyliowym sosemKurczak z warzywami z bazyliowym sosem

Kremowy kurczak z warzywami i bazyliowym sosem przywołuje na myśl specjały kuchni włoskiej. Jest bardzo delikatny i wyrazisty zarazem. Na początek przygotuj sos bazyliowy, miksując blenderem m.in. listki bazylii, orzeszki pinii oraz przyprawy. Kurczaka i cukinię przed smażeniem skrop marynatą z oliwy, czosnku i soku z cytryny. Następnie usmaż mięso z cukinią. Dorzuć warzywo nieco później, aby zachowało jędrność i soczystość. Kilka minut przed końcem smażenia dołącz też pomidorki koktajlowe. Potrawę polej przed podaniem bazyliowym sosem i posyp startym parmezanem. Sprawdzi się także mozzarella. Udekoruj kurczaka z warzywami i bazyliowym sosem świeżymi ziołami. Serwuj go z grzankami przygotowanymi z bagietki. Jeśli chcesz wyostrzyć ich smak, posmaruj je przed włożeniem do piekarnika przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do kurczaka pasować będą również włoskie paluszki grissini. Potrawa z takimi dodatkami będzie wyśmienitym obiadem lub pyszną kolacją. Przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić. Więcej dowiesz się z podanego przepisu.