Kurczak z limonką i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z limonką i kolendrą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso nie musi specjalnie długo kruszeć, bo jest już wystarczająco miękkie. Natarte marynatą powolutku nabiera aromatu i smaku. Dlatego lepiej trochę poczekać z położeniem na ruszcie kurczaka z lionką i kolendrą, niż skracać czas marynowania. Wymieszaj składniki marynaty i polej piersi kurczaka. Odłóż na co najmniej kilkanaście minut. Upiecz na grillu wyjęte z marynaty mięso, bakłażany, cukinie i pieczarki. W czasie grillowania często smaruj oliwą. Upieczone warzywa zdejmij z grilla i posyp pokruszoną minikostką przyprawową. Mięso pokrój w plastry, posyp sezamem, podawaj z warzywami i ryżem.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z limonką i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z limonką i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z limonką i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z limonką i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z limonką i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z limonką i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z limonką i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z limonką i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej