
Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso nie musi specjalnie długo kruszeć, bo jest już wystarczająco miękkie. Natarte marynatą powolutku nabiera aromatu i smaku. Dlatego lepiej trochę poczekać z położeniem na ruszcie kurczaka z lionką i kolendrą, niż skracać czas marynowania. Wymieszaj składniki marynaty i polej piersi kurczaka. Odłóż na co najmniej kilkanaście minut. Upiecz na grillu wyjęte z marynaty mięso, bakłażany, cukinie i pieczarki. W czasie grillowania często smaruj oliwą. Upieczone warzywa zdejmij z grilla i posyp pokruszoną minikostką przyprawową. Mięso pokrój w plastry, posyp sezamem, podawaj z warzywami i ryżem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej