Kurczak z boczkiem na butelce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z boczkiem na butelce

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 plastrów

2 łyżki

100 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki

Krok 2

Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.

Krok 3

Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej