
Składniki
1 sztuka
6 plastrów
2 łyżki
100 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki
Krok 2
Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.
Krok 3
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej