
Składniki
1 sztuka
6 plastrów
2 łyżki
100 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki
Krok 2
Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.
Krok 3
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej