Kurczak z boczkiem na butelce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z boczkiem na butelce

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 plastrów

2 łyżki

100 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki

Krok 2

Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.

Krok 3

Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kurczak po tajsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej