Kurczak z boczkiem na butelce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z boczkiem na butelce

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 plastrów

2 łyżki

100 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki

Krok 2

Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.

Krok 3

Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z boczkiem na butelce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej