Pieczony kurczak z boczkiem i pieczarkami
łatwe
143 osoby zapisały

Składniki
8 sztuk
10 sztuk
5 plastrów
2 łyżki
4 sztuki
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki opłucz i osusz. Następnie włóż do woreczka do pieczenia.
Krok 2
Cebulki obierz i pozostaw w całości. Ziemniaki oraz pieczarki pokrój w plastry, a boczek w paski. Wszystkie składniki umieść w woreczku razem z kurczakiem.
Krok 3
Przyprawę Knorr wsyp do woreczka, zepnij spinką i energicznie potrząśnij, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.
Krok 4
Woreczek nakłuj w kilku miejscach, a następnie włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu torebkę ostrożnie rozetnij i wyłóż całość na półmisek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej