Kurczak faszerowany pieczarkami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak faszerowany pieczarkami i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

300 gramów

200 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki oraz boczek pokrój drobno i podsmaż na patelni, aż będą rumiane.

Krok 2

Pora pokrój podobnie co pozostałe składniki i dodaj na patelnię. Smaż jeszcze kilka minut. Teraz wlej bulion i gotuj, aż 1/3 wyparuje.

Krok 3

Bagietkę porwij na małe kawałki i dodaj do bulionu. Całość wymieszaj, aż pieczywo wchłonie płyn i powstanie gęsty farsz. Na końcu dodaj rozkłócone jajko i listki tymianku.

Krok 4

Kurczaka dokładnie umyj i wysusz. Następnie obsyp przyprawą z opakowania Naturalnie Smaczne Knorr w środku i na zewnątrz.

Krok 5

Kurczaka nafaszeruj ściśle i zwiąż mu nogi. Umieść w woreczku dołączonym do opakowania Naturalnie Smaczne Knorr i piecz w temperaturze 180 °C przez 90 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak faszerowany pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak faszerowany pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak faszerowany pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak faszerowany pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak faszerowany pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak faszerowany pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak faszerowany pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak faszerowany pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej