Kurczak po katalońsku

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

8 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

75 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotowaną szynkę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, papryki pokrój na kawałeczki, a cebulę w kostkę.

Krok 2

Kurczaka opłucz i pokroić na 8 części. Porcje kurczaka oprósz Naturalną Marynatą do kurczaka Knorr i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie usmaż zamarynowanego kurczaka na złoty kolor z każdej strony.

Krok 4

Na rozgrzaną patelnię włóż paprykę, cebulę, szynkę oraz czosnek i smaż przez 10 minut. Dodaj pomidory i jeszcze chwilę podsmażaj.

Krok 5

Dodaj kawałki kurczaka i duś w sosie przez 40 minut. Następnie dodaj oliwki (bez pestek), nadziewane oliwki, listki tymianku.

Krok 6

Pomidory sparz we wrzątki i zdejmij z nich skórkę. Następnie pokrój na ćwiartki. Z miąższu usuń pestki, po czym pokrój go.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej