
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
8 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
75 dekagramów
5 dekagramów
5 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotowaną szynkę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, papryki pokrój na kawałeczki, a cebulę w kostkę.
Krok 2
Kurczaka opłucz i pokroić na 8 części. Porcje kurczaka oprósz Naturalną Marynatą do kurczaka Knorr i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Krok 3
Na rozgrzanej oliwie usmaż zamarynowanego kurczaka na złoty kolor z każdej strony.
Krok 4
Na rozgrzaną patelnię włóż paprykę, cebulę, szynkę oraz czosnek i smaż przez 10 minut. Dodaj pomidory i jeszcze chwilę podsmażaj.
Krok 5
Dodaj kawałki kurczaka i duś w sosie przez 40 minut. Następnie dodaj oliwki (bez pestek), nadziewane oliwki, listki tymianku.
Krok 6
Pomidory sparz we wrzątki i zdejmij z nich skórkę. Następnie pokrój na ćwiartki. Z miąższu usuń pestki, po czym pokrój go.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej