Kurczak po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po hiszpańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

238 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżki

3 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Kurczak po hiszpańsku  - Krok 1

Krok 2

Dodaj Fix Knorr, olej i szafran. Całość dokładnie wymieszaj.

Kurczak po hiszpańsku  - Krok 2

Krok 3

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i miąższ pokrój w duże trójkąty. Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na pół. Podobnie cebulki.

Kurczak po hiszpańsku  - Krok 3

Krok 4

Warzywa oraz oliwki dodaj do mięsa i zakryj naczynie. Piecz około 1 godziny. 15 minut przed zakończeniem pieczenia otwórz naczynie i kontynuuj pieczenie, aby mięso i warzywa zrobiły się lekko chrupiące.

Kurczak po hiszpańsku  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Michał Janocha

    Michał Janocha , 17.11.2018

    Zrobiłem, super smakowało wszystkim! Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po hiszpańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po hiszpańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po hiszpańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po hiszpańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po hiszpańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po hiszpańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po hiszpańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po hiszpańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po hiszpańsku Kurczak po hiszpańsku

Soczysty, pachnący ziołami kurczak po hiszpańsku zadowoli nawet największych smakoszy. W towarzystwie czerwonej papryki, czarnych oliwek oraz szafranu wygląda i smakuje wyśmienicie. Hiszpanie lubią jeść dużo, smacznie i najlepiej w dobrym towarzystwie. Weź z nich przykład i zaproś swoich bliskich na kulinarną ucztę z soczystym kurczakiem po hiszpańsku w roli głównej. Przyrządzenie tego dania nie wymaga wbrew pozorom szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy doprawić pałki kurczaka kompozycją aromatycznych ziół i przypraw, między innymi lekko korzennym szafranem, a następnie połączyć z cebulką, papryką i oliwkami. Aby kurczak był soczysty i kruchy, piecz go w specjalnie przeznaczonym do tego woreczku. Gdy będzie gotowy, posyp go posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i podawaj na stół.