Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
574 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, dynię i paprykę pokrój w dużą, jednakową kostkę. Pieczarki pokrój w ćwiartki.

Krok 2

Przesmaż kurczaka a następnie dodaj pokrojone warzywa oraz pieczarki. Smaż razem 2-3 minuty.

Krok 3

Wsyp zawartość opakowania Knorr i zalej 500 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 12-15 minut. Danie podawaj np. z kaszą. Tip: Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybamiJesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami

Gulasz to narodowe węgierskie danie jednogarnkowe. Nazwa gulasz pochodzi od węgierskich pasterzy – gulyás. Ich pożywienie musiało być sycące i rozgrzewające, a także jak najprostsze w przygotowaniu. W naszej wersji dodaliśmy do niego nietypowe składniki, by nadać mu sezonowego charakteru. Do jesiennego gulaszu wrzuć dynię, np. hokkaido lub piżmową oraz pieczarki, boczniaki lub twoje ulubione leśnie grzyby, a także obowiązkową w gulaszach – czerwoną paprykę. Mięsny dodatek stanowić może pierś z kurczaka, która dusić się będzie w gulaszu, po wstępnym podsmażeniu. Aby gulasz był jeszcze bardziej esencjonalny, użyj Fix Gulasz z kurczakiem Knorr. Tak przygotowany gulasz możesz podawać z dodatkiem gotowanych ziemniaków, kaszy pęczak, gryczanej lub kaszy perłowej. Nie zapomnij o odrobine zieleniny np. zielonej pietruszki a gdy za oknem już plucha i chłodno, podkręć smak dodając nieco ostrej papryki. To dopiero rozgrzewa!