Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
574 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, dynię i paprykę pokrój w dużą, jednakową kostkę. Pieczarki pokrój w ćwiartki.

Krok 2

Przesmaż kurczaka a następnie dodaj pokrojone warzywa oraz pieczarki. Smaż razem 2-3 minuty.

Krok 3

Wsyp zawartość opakowania Knorr i zalej 500 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 12-15 minut. Danie podawaj np. z kaszą. Tip: Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybamiJesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami

Gulasz to narodowe węgierskie danie jednogarnkowe. Nazwa gulasz pochodzi od węgierskich pasterzy – gulyás. Ich pożywienie musiało być sycące i rozgrzewające, a także jak najprostsze w przygotowaniu. W naszej wersji dodaliśmy do niego nietypowe składniki, by nadać mu sezonowego charakteru. Do jesiennego gulaszu wrzuć dynię, np. hokkaido lub piżmową oraz pieczarki, boczniaki lub twoje ulubione leśnie grzyby, a także obowiązkową w gulaszach – czerwoną paprykę. Mięsny dodatek stanowić może pierś z kurczaka, która dusić się będzie w gulaszu, po wstępnym podsmażeniu. Aby gulasz był jeszcze bardziej esencjonalny, użyj Fix Gulasz z kurczakiem Knorr. Tak przygotowany gulasz możesz podawać z dodatkiem gotowanych ziemniaków, kaszy pęczak, gryczanej lub kaszy perłowej. Nie zapomnij o odrobine zieleniny np. zielonej pietruszki a gdy za oknem już plucha i chłodno, podkręć smak dodając nieco ostrej papryki. To dopiero rozgrzewa!