Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami
łatwe
126 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso, dynię i paprykę pokrój w dużą, jednakową kostkę. Pieczarki pokrój w ćwiartki.
Krok 2
Przesmaż kurczaka a następnie dodaj pokrojone warzywa oraz pieczarki. Smaż razem 2-3 minuty.
Krok 3
Wsyp zawartość opakowania Knorr i zalej 500 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 12-15 minut. Danie podawaj np. z kaszą. Tip: Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami
Gulasz to narodowe węgierskie danie jednogarnkowe. Nazwa gulasz pochodzi od węgierskich pasterzy – gulyás. Ich pożywienie musiało być sycące i rozgrzewające, a także jak najprostsze w przygotowaniu. W naszej wersji dodaliśmy do niego nietypowe składniki, by nadać mu sezonowego charakteru. Do jesiennego gulaszu wrzuć dynię, np. hokkaido lub piżmową oraz pieczarki, boczniaki lub twoje ulubione leśnie grzyby, a także obowiązkową w gulaszach – czerwoną paprykę. Mięsny dodatek stanowić może pierś z kurczaka, która dusić się będzie w gulaszu, po wstępnym podsmażeniu. Aby gulasz był jeszcze bardziej esencjonalny, użyj Fix Gulasz z kurczakiem Knorr. Tak przygotowany gulasz możesz podawać z dodatkiem gotowanych ziemniaków, kaszy pęczak, gryczanej lub kaszy perłowej. Nie zapomnij o odrobine zieleniny np. zielonej pietruszki a gdy za oknem już plucha i chłodno, podkręć smak dodając nieco ostrej papryki. To dopiero rozgrzewa!


































