Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

549 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, dynię i paprykę pokrój w dużą, jednakową kostkę. Pieczarki pokrój w ćwiartki.

Krok 2

Przesmaż kurczaka a następnie dodaj pokrojone warzywa oraz pieczarki. Smaż razem 2-3 minuty.

Krok 3

Wsyp zawartość opakowania Knorr i zalej 500 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 12-15 minut. Danie podawaj np. z kaszą. Tip: Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybamiJesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami

Gulasz to narodowe węgierskie danie jednogarnkowe. Nazwa gulasz pochodzi od węgierskich pasterzy – gulyás. Ich pożywienie musiało być sycące i rozgrzewające, a także jak najprostsze w przygotowaniu. W naszej wersji dodaliśmy do niego nietypowe składniki, by nadać mu sezonowego charakteru. Do jesiennego gulaszu wrzuć dynię, np. hokkaido lub piżmową oraz pieczarki, boczniaki lub twoje ulubione leśnie grzyby, a także obowiązkową w gulaszach – czerwoną paprykę. Mięsny dodatek stanowić może pierś z kurczaka, która dusić się będzie w gulaszu, po wstępnym podsmażeniu. Aby gulasz był jeszcze bardziej esencjonalny, użyj Fix Gulasz z kurczakiem Knorr. Tak przygotowany gulasz możesz podawać z dodatkiem gotowanych ziemniaków, kaszy pęczak, gryczanej lub kaszy perłowej. Nie zapomnij o odrobine zieleniny np. zielonej pietruszki a gdy za oknem już plucha i chłodno, podkręć smak dodając nieco ostrej papryki. To dopiero rozgrzewa!