Z czym to się je?

Kalafior to roślina jednoroczna, która ze względu na okres wegetacji dzieli się na odmiany: wczesne, średniowczesne, średniopóźne i późne. Aby cieszyć oko jego pięknym kształtem, należy spełnić kilka punktów. Jest dość wymagający, ale kiedy zaspokoi się wszystkie jego zachcianki, odwdzięcza się podwójnie! Kalafior potrzebuje glebę zasobną w próchnicę i związki mineralne. Co więcej, lubi się wygrzewać w promieniach słońca, dlatego należy trzymać go jak najdalej od cienia. Grządki natomiast powinny być systematycznie podlewane i odchwaszczane. Jeśli odpowiednio o niego zadbasz, masz pewność, że trafi Ci się najpiękniejszy okaz! Z czym podawać kalafior? Wybornie smakuje polany masłem i bułką tartą. Ten smak pamiętają jeszcze nasze babcie! To także idealny składnik do zupy jarzynowej czy mięsa. W wersji nowoczesnej odnajduje się równie dobrze. Co powiesz na pizzę ze spodem z kalafiora? A może różyczki kalafiora prosto z grilla? Nie ma nudy! Warzywo znalazło też swoje zastosowanie w kuchni wegańskiej – zarówno w formie kotlecików, jak i placków. Cała gama inspiracji przed Tobą!
powrót do góryJak się za to zabrać?

Zarówno na zakupach w supermarkecie, jak i na bazarze, przy wyborze kalafiora warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Po pierwsze, na jego kolor. Ten najbardziej urodziwy powinien cieszyć nasze oko nieskazitelną, niemal śnieżną bielą – bez żadnych przebarwień. Co więcej, bardzo ważna jest tutaj także struktura samych różyczek. To właśnie te jędrne, niedające się zgnieść są ozdobą samą w sobie! Kupując warzywo, warto także zorientować się, czy wybrany przez nas kalafior znajduję się w towarzystwie zielonych, sprężystych liści. To one zapewniają mu odpowiednią ochronę przed uszkodzeniami. Samo przyrządzenie kalafiora to bułka z masłem! Warzywo należy obrać z liści, a następnie wypłukać pod zimą wodą. Tak przygotowany powinien trafić do wrzątku wraz z dodatkiem soli. Do uzyskania miękkości, kalafior potrzebuje około 5 minut gorącej kąpieli. Po tym czasie można rozkoszować się jego delikatnym smakiem!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Kalafior należy do rodziny kapustowatych i prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Przypuszcza się, że warzywo to odmiana brokułu lub kapusty głowiastej. Znano je już w starożytności. Chętnie sięgano po nie w antycznym Rzymie czy Grecji, skąd trafiło do Europy. W Polsce kalafior pojawił się na przełomie XVI i XVII wieku za sprawą królowej Bony.
- Najbardziej popularną odmianą kalafiora jest ta biała. W sprzedaży można spotkać również jego fioletowy odpowiednik. W tym wypadku różyczki mają bardzo intensywny kolor, a sam smak warzywa jest dużo bardziej wyrazisty – nieco pikantny. Co więcej, w naturze występuje także zielona odmiana, która z wyglądu przypomina wszystkim znanego brokuła. Warto wspomnieć również o kolejnym rodzaju kalafiora, a mianowicie o dostępnej na rynku, zbudowanej z małych różyczek odmianie Romanesco. To prawdziwe dzieło sztuki, a co najlepsze naturalne!
- Gotowanie kalafiora powyżej 15 minut skutkuje jego rozgotowaniem, a także zmniejszeniem wartości odżywczej o ok. 75%!
- Złota rada! Spożywanie warzyw takich jak kalafior czy brokuły może skutkować problemami gastrycznymi. Aby uniknąć nieprzyjemnych rewolucji w jelitach, serwujmy je w towarzystwie czosnku, kminku czy imbiru. To pomaga!
Zainspiruj się!

Kalafior to produkt uniwersalny, który ze względu na swój delikatny smak, może być łączony z wieloma składnikami. To od Ciebie zależy, czy wykorzystasz go jako dodatek, czy jako główny składnik potrawy. Prosty w przygotowaniu, tani, szeroko dostępny. Jak widzisz, istnieje wiele powodów, aby po niego sięgnąć! Jeśli już zaopatrzyłeś się w pięknego, dojrzałego kalafiora, teraz możesz zabrać się za zagotowanie! Zaczynamy! Na początek lekka i aromatyczna zupa kalafiorowa. Ta propozycja rozgrzeje każdego zmarzlucha! Dla wszystkich tych, którzy szukają wciąż nowych przepisów – kalafior ziołowy! Podany w całości z dodatkiem wyrazistej gałki muszkatołowej nada warzywu nieco słodyczy i orzechowego smaku. Dla miłośników zapiekanek i wszystkich potraw prosto z pieca – zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem, a w wersji wegetariańskiej – zapiekanka warzywna z oliwkami. Tego typu dania to świetna propozycja na pożywny obiad, ale i kolację. Pieczony, chrupiący kalafior smakuje równie wybornie! Warzywo sprawdzi się także jako składnik sałatek. Nada on potrawie nieco lekkości. Co powiesz na przepis na sałatkę z kalafiora z oliwkami, a może sałatka z brokułów i kalafiora? Wybór należy do Ciebie! Zainspiruj się podanymi przepisami i stwórz coś dla siebie! Smacznego!
powrót do góryDla zdrowia!

Włączając kalafior do swojej diety, dostarczamy organizmowi całej gamy witamin - zawiera te z grupy B, a także witaminę K i C. Włączenie kalafiora do codziennego jadłospisu jest polecane wszystkim osobom będącym na diecie. Jego niskokaloryczność to zdecydowanie atut! Warzywo zawiera fosfor, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych i przyczynia się do utrzymania właściwego metabolizmu energetycznego. Surowy kalafior ma niski indeks glikemiczny, dlatego śmiało mogą sięgnąć po niego osoby borykające się cukrzycą.
powrót do góry
Komentarze (0)