Pieczony kurczak z szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z szałwią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżeczka

1 szklanka

8 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, sokiem z cytryny, jogurtem, pieprzem, porwanymi liśćmi szałwii oraz musztardą. Przygotowanym sosem zalej kurczaka.

Pieczony kurczak z szałwią - Krok 1

Krok 2

Cebule szalotki obierz i przekrój na pół. Kurczaka wraz z całą marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Dodaj cebule.

Pieczony kurczak z szałwią - Krok 2

Krok 3

Zamknij szczelnie woreczek i piecz w temperaturze 170°C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 190°C i piecz przez kolejne 30 minut.

Pieczony kurczak z szałwią - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z szałwiąPieczony kurczak z szałwią

Zioła potrafią odmienić smak każdego dania. Szałwia jest delikatnie pikantna i korzenna – już niewielka jej ilość nadaje potrawie wyrazistości. Przygotowany z jej dodatkiem kurczak jest dość pikantny i soczysty. To dobra propozycja na zaserwowanie mięsa drobiowego z gęstym wyrazistym sosem. Na początek kurczaka oczyść i w dużej misce zalej marynatą z soku z cytryny, wody, jogurtu, pieprzu cayenne, liści szałwii, musztardy oraz przypraw. Dorzuć jeszcze cebulę i całość umieść w woreczku do pieczenia, a następnie włóż do piekarnika. Do tak przygotowanego kurczaka z szałwią pasują zwłaszcza kopytka i kluski śląskie. Doskonale komponuje się z nim również ryż. Także drobne pszenne bułki z sezamem dobrze uzupełnią soczyste mięso. Do dekoracji całości wykorzystaj świeże zioła. Posyp danie np. liśćmi szałwii, ozdabiając je też pomidorkami koktajlowymi i cząstkami cytryny. Podaj do tego sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Sprawdź, czy pachnący ziołami kurczak zasmakuje i Tobie! Z przepisu dowiesz się, jak go zrobić.