Pieczony kurczak z szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z szałwią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżeczka

1 szklanka

8 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, sokiem z cytryny, jogurtem, pieprzem, porwanymi liśćmi szałwii oraz musztardą. Przygotowanym sosem zalej kurczaka.

Pieczony kurczak z szałwią - Krok 1

Krok 2

Cebule szalotki obierz i przekrój na pół. Kurczaka wraz z całą marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Dodaj cebule.

Pieczony kurczak z szałwią - Krok 2

Krok 3

Zamknij szczelnie woreczek i piecz w temperaturze 170°C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 190°C i piecz przez kolejne 30 minut.

Pieczony kurczak z szałwią - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Domowe burgery
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z szałwiąPieczony kurczak z szałwią

Zioła potrafią odmienić smak każdego dania. Szałwia jest delikatnie pikantna i korzenna – już niewielka jej ilość nadaje potrawie wyrazistości. Przygotowany z jej dodatkiem kurczak jest dość pikantny i soczysty. To dobra propozycja na zaserwowanie mięsa drobiowego z gęstym wyrazistym sosem. Na początek kurczaka oczyść i w dużej misce zalej marynatą z soku z cytryny, wody, jogurtu, pieprzu cayenne, liści szałwii, musztardy oraz przypraw. Dorzuć jeszcze cebulę i całość umieść w woreczku do pieczenia, a następnie włóż do piekarnika. Do tak przygotowanego kurczaka z szałwią pasują zwłaszcza kopytka i kluski śląskie. Doskonale komponuje się z nim również ryż. Także drobne pszenne bułki z sezamem dobrze uzupełnią soczyste mięso. Do dekoracji całości wykorzystaj świeże zioła. Posyp danie np. liśćmi szałwii, ozdabiając je też pomidorkami koktajlowymi i cząstkami cytryny. Podaj do tego sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Sprawdź, czy pachnący ziołami kurczak zasmakuje i Tobie! Z przepisu dowiesz się, jak go zrobić.