Szybki gulasz z papryką – przepis: z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Szybki gulasz z papryką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

49

heart
357 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

520 osób wydrukowało

Pobierz pdf

912 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i papryki pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Tak samo pokrój mięso.

Szybki gulasz z papryką   - Krok 1

Krok 2

Smaż kurczaka. Gdy będzie rumiany, dodaj papryki i cebulę.

Szybki gulasz z papryką   - Krok 2

Krok 3

Wlej 300 ml wody, dodaj Fix Knorr i wymieszaj.

Szybki gulasz z papryką   - Krok 3

Krok 4

Gulasz duś około 15 minut, aż zgęstnieje i mięso będzie miękkie.

Szybki gulasz z papryką   - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gulasz podawaj z gotowanymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki gulasz z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki gulasz z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki gulasz z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki gulasz z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki gulasz z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki gulasz z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki gulasz z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki gulasz z papryką   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki gulasz z papryką  Szybki gulasz z papryką

Zwolennicy szybkich dań zwykle trzymają się z dala od gulaszy, twierdząc, ze ich ugotowanie zajmuje dużo czasu, my udowadniamy, że zupełnie niesłusznie. Gulasz z delikatnym kurczakiem oraz słodką papryką to potrawa, którą przyrządzisz błyskawicznie, nie spędzając dużo czasu w kuchni. Ta idealna propozycja obiadowa jest do tego niedroga i naprawdę prosta do wykonania. Potrzebujesz piersi z kurczaka (z powodzeniem możesz użyć również piersi z indyka), kolorowych, chrupiących papryk oraz cebuli. Do podsmażonego na złoty kolor mięsa i warzyw dodaj wodę oraz przyprawę Knorr, a w ten sposób uzyskasz gęsty, aromatyczny sos. Ten doskonały gulasz z soczystym kurczakiem i warzywami będzie idealnie komponował się z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem, twoim ulubionym gatunkiem kaszy lub ugotowanym na sypko ryżem. Prawdziwa uczta dla podniebienia!