Calzonne z ogórkami kiszonymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne z ogórkami kiszonymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

30 gramów

8 plastrów

2 opakowania

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Ciasto podziel na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 4

Posiekaj drobno cebulę, podsmaż ją na maśle. Pieczarki pokrój w plastry, dodaj do cebuli i duś 5 minut, po tym czasie zdejmij z ognia. Ogórki pokrój w plastry, papryki w kostkę, a mozzarellę w plastry.

Krok 5

Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, na połowie ułóż pieczarki z cebulą, po 2 plastry salami i po jednym pokrojonym w plastry ogórku. Dodaj paprykę i mozarellę.

Krok 6

Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z ogórkami kiszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z ogórkami kiszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z ogórkami kiszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z ogórkami kiszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z ogórkami kiszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z ogórkami kiszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z ogórkami kiszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne z ogórkami kiszonymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej