Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

5 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj cukinię, obierz i odłóż skórki na bok. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno.

Krok 2

W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę wraz z cukinią. Wlej 500 gorącej wody, dodaj kostkę Knorr i całość zagotuj.

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr oraz ciecierzycę i gotuj przez ok 10 minut.

Krok 4

Dodaj skórki z cukinii i całość zmiksuj aż zupa zrobi się gładka. Podawaj w listkami świeżej mięty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Odłóż trochę ciecierzycy aby posypać nią zupę.

Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 08.07.2024

    Muszę zrobić taką zupę mięte mam z ogródka, cukinię też będzie w sam raz. Na letnie obiady pierwsza klasa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycyMarokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy

Pierwsze skojarzenie z Marokiem? Dla kinomaniaków zapewne będzie to kultowa Casablanca. Kucharzom przed oczami staną tętniące życiem bazary, na których można znaleźć niemalże wszystko. Kolorowe stożki przypraw i ziół sprawiają, że od razu chce się biec do kuchni, by zamienić je w wyjątkowe frykasy. Na szczęście składniki warzywnej zupy marokańskiej z cukinii, ciecierzycy i mięty znajdziecie również w polskich sklepach. Kulinarną podróż rozpocząć można przy własnej kuchence. 

Dla kogo?

Marokańska zupa cukiniowa na bogato według naszego pomysłu zawiera zaledwie sześć składników. Zrobienie fenomenalnego dania wcale nie wymaga zgromadzenia wielkich zapasów.

Na jaką okazję?

Mięta nadaje całości orzeźwiającej nuty, więc warto wypróbować ją podczas letnich upałów. Zupa z ciecierzycy i cukinii sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy brakuje ochoty na jedzenie obfitych, smażonych dań z grubą warstwą panierki.

Czy wiesz, że?

Miętę z powodzeniem można hodować samodzielnie. Wystarczy zapewnić jej dość dużą doniczkę i zacienione miejsce.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie macie pod ręką mięty, zupę z cukinii i ciecierzycy udekorujcie kolendrą albo natką pietruszki.