Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
200 gramów
5 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj cukinię, obierz i odłóż skórki na bok. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno.
Krok 2
W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę wraz z cukinią. Wlej 500 gorącej wody, dodaj kostkę Knorr i całość zagotuj.
Krok 3
Dodaj przyprawę Knorr oraz ciecierzycę i gotuj przez ok 10 minut.
Krok 4
Dodaj skórki z cukinii i całość zmiksuj aż zupa zrobi się gładka. Podawaj w listkami świeżej mięty.
Dobra rada:
Odłóż trochę ciecierzycy aby posypać nią zupę.
Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy
Pierwsze skojarzenie z Marokiem? Dla kinomaniaków zapewne będzie to kultowa Casablanca. Kucharzom przed oczami staną tętniące życiem bazary, na których można znaleźć niemalże wszystko. Kolorowe stożki przypraw i ziół sprawiają, że od razu chce się biec do kuchni, by zamienić je w wyjątkowe frykasy. Na szczęście składniki warzywnej zupy marokańskiej z cukinii, ciecierzycy i mięty znajdziecie również w polskich sklepach. Kulinarną podróż rozpocząć można przy własnej kuchence.
Dla kogo?
Marokańska zupa cukiniowa na bogato według naszego pomysłu zawiera zaledwie sześć składników. Zrobienie fenomenalnego dania wcale nie wymaga zgromadzenia wielkich zapasów.
Na jaką okazję?
Mięta nadaje całości orzeźwiającej nuty, więc warto wypróbować ją podczas letnich upałów. Zupa z ciecierzycy i cukinii sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy brakuje ochoty na jedzenie obfitych, smażonych dań z grubą warstwą panierki.
Czy wiesz, że?
Miętę z powodzeniem można hodować samodzielnie. Wystarczy zapewnić jej dość dużą doniczkę i zacienione miejsce.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie macie pod ręką mięty, zupę z cukinii i ciecierzycy udekorujcie kolendrą albo natką pietruszki.