Zupa z cukinii i ciecierzycy - marokańska: z miętą | Przepisy.pl pixel

Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

5 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj cukinię, obierz i odłóż skórki na bok. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno.

Krok 2

W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę wraz z cukinią. Wlej 500 gorącej wody, dodaj kostkę Knorr i całość zagotuj.

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr oraz ciecierzycę i gotuj przez ok 10 minut.

Krok 4

Dodaj skórki z cukinii i całość zmiksuj aż zupa zrobi się gładka. Podawaj w listkami świeżej mięty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Odłóż trochę ciecierzycy aby posypać nią zupę.

Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 08.07.2024

    Muszę zrobić taką zupę mięte mam z ogródka, cukinię też będzie w sam raz. Na letnie obiady pierwsza klasa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycyMarokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy

Pierwsze skojarzenie z Marokiem? Dla kinomaniaków zapewne będzie to kultowa Casablanca. Kucharzom przed oczami staną tętniące życiem bazary, na których można znaleźć niemalże wszystko. Kolorowe stożki przypraw i ziół sprawiają, że od razu chce się biec do kuchni, by zamienić je w wyjątkowe frykasy. Na szczęście składniki warzywnej zupy marokańskiej z cukinii, ciecierzycy i mięty znajdziecie również w polskich sklepach. Kulinarną podróż rozpocząć można przy własnej kuchence. 

Dla kogo?

Marokańska zupa cukiniowa na bogato według naszego pomysłu zawiera zaledwie sześć składników. Zrobienie fenomenalnego dania wcale nie wymaga zgromadzenia wielkich zapasów.

Na jaką okazję?

Mięta nadaje całości orzeźwiającej nuty, więc warto wypróbować ją podczas letnich upałów. Zupa z ciecierzycy i cukinii sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy brakuje ochoty na jedzenie obfitych, smażonych dań z grubą warstwą panierki.

Czy wiesz, że?

Miętę z powodzeniem można hodować samodzielnie. Wystarczy zapewnić jej dość dużą doniczkę i zacienione miejsce.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie macie pod ręką mięty, zupę z cukinii i ciecierzycy udekorujcie kolendrą albo natką pietruszki.