Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
197 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
200 gramów
5 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj cukinię, obierz i odłóż skórki na bok. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno.
Krok 2
W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę wraz z cukinią. Wlej 500 gorącej wody, dodaj kostkę Knorr i całość zagotuj.
Krok 3
Dodaj przyprawę Knorr oraz ciecierzycę i gotuj przez ok 10 minut.
Krok 4
Dodaj skórki z cukinii i całość zmiksuj aż zupa zrobi się gładka. Podawaj w listkami świeżej mięty.

Dobra rada:
Odłóż trochę ciecierzycy aby posypać nią zupę.
Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy
Pierwsze skojarzenie z Marokiem? Dla kinomaniaków zapewne będzie to kultowa Casablanca. Kucharzom przed oczami staną tętniące życiem bazary, na których można znaleźć niemalże wszystko. Kolorowe stożki przypraw i ziół sprawiają, że od razu chce się biec do kuchni, by zamienić je w wyjątkowe frykasy. Na szczęście składniki warzywnej zupy marokańskiej z cukinii, ciecierzycy i mięty znajdziecie również w polskich sklepach. Kulinarną podróż rozpocząć można przy własnej kuchence.
Dla kogo?
Marokańska zupa cukiniowa na bogato według naszego pomysłu zawiera zaledwie sześć składników. Zrobienie fenomenalnego dania wcale nie wymaga zgromadzenia wielkich zapasów.
Na jaką okazję?
Mięta nadaje całości orzeźwiającej nuty, więc warto wypróbować ją podczas letnich upałów. Zupa z ciecierzycy i cukinii sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy brakuje ochoty na jedzenie obfitych, smażonych dań z grubą warstwą panierki.
Czy wiesz, że?
Miętę z powodzeniem można hodować samodzielnie. Wystarczy zapewnić jej dość dużą doniczkę i zacienione miejsce.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie macie pod ręką mięty, zupę z cukinii i ciecierzycy udekorujcie kolendrą albo natką pietruszki.

























