Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem – z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

577 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1863 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 sztuka

300 mililitrów

150 gramów

0.5 opakowania

100 mililitrów

2 łyżki

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż pokrojoną w paski pierś z kurczaka posypaną obficie przyprawą Knorr.

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - Krok 1

Krok 2

Gdy kurczak będzie złocisty, zdejmij go z tłuszczu i odłóż na talerzyk.

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij. Dodaj pieczarki pokrojone w plastry.

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - Krok 3

Krok 4

Gdy cebula i pieczarki się zrumienią, dodaj margarynę, wlej śmietanę i 300 ml wody. Gotuj gulasz około 10 minut, aż lekko zgęstnieje.

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj usmażonego wcześniej kurczaka i zielony groszek. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 3-5 minut. Gulasz drobiowy świetnie smakuje z gotowanym ryżem lub kaszą. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać suszonego grzybka.

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - Krok 5
10

Opinie o przepisie

  • Daniel M

    Daniel M , 21.04.2024

    Mega super wyszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Vanluki

    Vanluki , 25.03.2024

    Dodałem puszkę krojonych pomidorów zamiast pieczarek i też spoko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bart

    Bart , 16.10.2023

    Ekstra przepis. Tyle że użyłem groszku z puszki bo nie miałem mrożonego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA , 19.03.2020

    Tak*pyszne danie można dodać ogórka kiszonego odrobinę musztardy i przecieru pomidorowego i wyjdzie coś w rodzaju drobiowego strogonowa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Pazio

    Magdalena Pazio , 24.02.2019

    dodanie Curry to dobry ruch. polecam użyć brązowe pieczarki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Malcew

    Jarosław Malcew , 13.04.2017

    Bardzo smaczne. Do kurczaka pasuje także przyprawa/marynata do gyros.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur J.

    Artur J. , 06.01.2017

    Przepis super, ja dodałem jeszcze przyprawę curry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra  Piasny

    Aleksandra Piasny , 05.01.2017

    pyszne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sobczak

    Bożena Sobczak , 04.01.2017

    pyszny gulasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 03.01.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz po meksykańsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz drobiowy z zielonym groszkiemGulasz drobiowy z zielonym groszkiem

Nie masz pomysłu na szybki, ale smaczny obiad? Przychodzimy z rozwiązaniem Twojego problemu! Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem to wyjątkowo apetyczna potrawa, której przygotowanie zajmuje jedyne pół godziny. Chyba zgodzisz się z nami, że to naprawdę niewiele. Zobacz recepturę i przystąp do działania.

Dla kogo?

Gulasz drobiowy z groszkiem to danie dla wszystkich kucharzy – początkujących lub zaawansowanych. Tak naprawdę nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by zabrać się za przygotowanie naszej receptury. Wystarczą chęci, pół godziny wolnego czasu i możesz przystępować do działania w kuchni.

Na jaką okazję?

Codzienny obiad to idealna okazja do tego, by kurczak z zielonym groszkiem pojawił się na Twoim talerzu. Możesz także zapakować danie do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Odgrzewane smakuje równie smacznie! Wykorzystaj recepturę, kiedy tylko najdzie Cię ochota na coś dobrego.

Czy wiesz, że?

Gulasz z kurczaka z groszkiem smakuje doskonale, a to wszystko zasługa naszego magicznego składnika. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż pokrojoną w paski pierś z kurczaka posypaną obficie przyprawą Knorr. Mięso będzie aromatyczne i soczyste, o czym wkrótce się przekonasz.

Dla urozmaicenia:

Zastanów się nad dodatkami do gulaszu. Dobrze sprawdzi się kasza gryczana lub ryż. Jeżeli jednak bardziej gustujesz w mącznych specjałach, to śmiało zestaw gulasz z kluskami śląskimi lub kopytkami. Po wykonaniu naszej receptury koniecznie napisz nam w komentarzu, jak Ci smakowało.