Gulasz z dorsza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z dorsza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 szklanka

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety natrzyj solą, skrop sokiem i pozostaw na 60 minut w lodówce.

Krok 2

Po tym czasie oprósz filety mąką i smaż na łyżce masła* z obu stron na złoty kolor. Wyjmij, przestudź i pokrój w kostkę.

Krok 3

Cebulę posiekaj, zarumień na pozostałym maśle, oprósz papryką, chwilę smaż.

Krok 4

Śmietanę wymieszaj z mąką i wlej wraz z 0,5 szklanki wrzątku do cebuli. Gotuj do czasu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 5

Dodaj pokrojoną rybę i podgrzewaj na niewielkim ogniu około 5 minut. Dopraw. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z dorsza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej