Zapiekanka z karpiem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

6 łyżek

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

0.6 szklanki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia skrop sokiem z cytryny, zawiń w folię i włóż do lodówki.

Krok 2

Cebulę pokrój w plasterki, papryki w paski.

Krok 3

Cebulę zeszklij na oleju, dodaj paprykę i smaż 3 minuty.

Krok 4

Połowę warzyw rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego, na nich ułóż rybę. Posyp solą i pieprzem. Przykryj resztą warzyw.

Krok 5

Jabłka obierz, pokrój w cząstki i rozłóż je na warzywach.

Krok 6

Śmietanę wymieszaj z koperkiem i polej zapiekankę. Oprósz całość solą i pieprzem.

Krok 7

Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej