Obfity gulasz wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

199 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

400 mililitrów

1 sztuka

150 gramów

100 mililitrów

0.5 plastra

10 mililitrów

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę w całości smaż na rozgrzanym oleju na dużej patelni, aż zmięknie.

Krok 2

Mięso pokrój w dużą kostkę i wraz z posiekanym czosnkiem dodaj na patelnię.

Krok 3

Gdy mięso będzie rumiane, dodaj pieczarki pokrojone w cząstki, paprykę w paski i smaż przez kolejne 5 minut. Teraz wlej wino i odparuj je o połowę.

Krok 4

W 400 mililitrach gorącej wody rozpuść zawartość opakowania Fix Knorr, doprowadź do wrzenia, intensywnie mieszając, dodaj do mięsa i pozostaw na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia.

Krok 5

Podawaj gulasz posypany posiekaną natką pietruszki z puree ziemniaczanym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obfity gulasz wołowyObfity gulasz wołowy

Bogactwo warzyw, soczyste mięso w gęstym sosie z wyrazistymi przyprawami i kremowe ziemniaczane purée. Ten zestaw na pewno zasmakuje osobom lubiącym dania z wołowiny. Obfity gulasz wołowy przyrządza się z dość chudej porcji mięsa, którego smak wydobywa smażenie z dodatkiem szalotki i czosnku. Na potrawę składają się też warzywa, m.in. pokrojona w paski papryka. Całość dusi się z dodatkiem przypraw i serwuje z ziemniakami. Powstały sos warto doprawić świeżymi ziołami oraz papryką – wędzoną, słodką lub ostrą. Sprawdzą się też kolendra, tymianek lub kminek rzymski. Potrawa będzie dobrze komponowała się z kluskami śląskimi lub kaszą pęczak. Kontrastowym dodatkiem do dość pikantnego dania może być natomiast sałatka z roszponką, tartą marchewką, ogórkiem, orzechami i musztardowo-miodowym sosem. Doskonale będą też pasować popularne surówki – z marchwi, kapusty czy selera. Szukasz propozycji na wyraziste i smaczne mięsne danie? Przyrządź obfity gulasz wołowy na podstawie naszego sprawdzonego przepisu.