
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
400 mililitrów
1 sztuka
150 gramów
100 mililitrów
0.5 plastra
10 mililitrów
350 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę w całości smaż na rozgrzanym oleju na dużej patelni, aż zmięknie.
Krok 2
Mięso pokrój w dużą kostkę i wraz z posiekanym czosnkiem dodaj na patelnię.
Krok 3
Gdy mięso będzie rumiane, dodaj pieczarki pokrojone w cząstki, paprykę w paski i smaż przez kolejne 5 minut. Teraz wlej wino i odparuj je o połowę.
Krok 4
W 400 mililitrach gorącej wody rozpuść zawartość opakowania Fix Knorr, doprowadź do wrzenia, intensywnie mieszając, dodaj do mięsa i pozostaw na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia.
Krok 5
Podawaj gulasz wołowy posypany posiekaną natką pietruszki z puree ziemniaczanym.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Obfity gulasz wołowy
Bogactwo warzyw, soczyste mięso w gęstym sosie z wyrazistymi przyprawami i kremowe ziemniaczane purée. Ten zestaw na pewno zasmakuje osobom lubiącym dania z wołowiny. Obfity gulasz wołowy przyrządza się z dość chudej porcji mięsa, którego smak wydobywa smażenie z dodatkiem szalotki i czosnku. Na potrawę składają się też warzywa, m.in. pokrojona w paski papryka. Całość dusi się z dodatkiem przypraw i serwuje z ziemniakami. Powstały sos warto doprawić świeżymi ziołami oraz papryką – wędzoną, słodką lub ostrą. Sprawdzą się też kolendra, tymianek lub kminek rzymski. Potrawa będzie dobrze komponowała się z kluskami śląskimi lub kaszą pęczak. Kontrastowym dodatkiem do dość pikantnego dania może być natomiast sałatka z roszponką, tartą marchewką, ogórkiem, orzechami i musztardowo-miodowym sosem. Doskonale będą też pasować popularne surówki – z marchwi, kapusty czy selera. Szukasz propozycji na wyraziste i smaczne mięsne danie? Przyrządź obfity gulasz wołowy na podstawie naszego sprawdzonego przepisu.


































