Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
400 mililitrów
1 sztuka
150 gramów
100 mililitrów
0.5 plastra
10 mililitrów
350 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę w całości smaż na rozgrzanym oleju na dużej patelni, aż zmięknie.
Krok 2
Mięso pokrój w dużą kostkę i wraz z posiekanym czosnkiem dodaj na patelnię.
Krok 3
Gdy mięso będzie rumiane, dodaj pieczarki pokrojone w cząstki, paprykę w paski i smaż przez kolejne 5 minut. Teraz wlej wino i odparuj je o połowę.
Krok 4
W 400 mililitrach gorącej wody rozpuść zawartość opakowania Fix Knorr, doprowadź do wrzenia, intensywnie mieszając, dodaj do mięsa i pozostaw na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia.
Krok 5
Podawaj gulasz wołowy posypany posiekaną natką pietruszki z puree ziemniaczanym.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Obfity gulasz wołowy
Bogactwo warzyw, soczyste mięso w gęstym sosie z wyrazistymi przyprawami i kremowe ziemniaczane purée. Ten zestaw na pewno zasmakuje osobom lubiącym dania z wołowiny. Obfity gulasz wołowy przyrządza się z dość chudej porcji mięsa, którego smak wydobywa smażenie z dodatkiem szalotki i czosnku. Na potrawę składają się też warzywa, m.in. pokrojona w paski papryka. Całość dusi się z dodatkiem przypraw i serwuje z ziemniakami. Powstały sos warto doprawić świeżymi ziołami oraz papryką – wędzoną, słodką lub ostrą. Sprawdzą się też kolendra, tymianek lub kminek rzymski. Potrawa będzie dobrze komponowała się z kluskami śląskimi lub kaszą pęczak. Kontrastowym dodatkiem do dość pikantnego dania może być natomiast sałatka z roszponką, tartą marchewką, ogórkiem, orzechami i musztardowo-miodowym sosem. Doskonale będą też pasować popularne surówki – z marchwi, kapusty czy selera. Szukasz propozycji na wyraziste i smaczne mięsne danie? Przyrządź obfity gulasz wołowy na podstawie naszego sprawdzonego przepisu.