Gulasz wołowy - przepis | Przepisy.pl pixel

Obfity gulasz wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

400 mililitrów

1 sztuka

150 gramów

100 mililitrów

0.5 plastra

10 mililitrów

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę w całości smaż na rozgrzanym oleju na dużej patelni, aż zmięknie.

Krok 2

Mięso pokrój w dużą kostkę i wraz z posiekanym czosnkiem dodaj na patelnię.

Krok 3

Gdy mięso będzie rumiane, dodaj pieczarki pokrojone w cząstki, paprykę w paski i smaż przez kolejne 5 minut. Teraz wlej wino i odparuj je o połowę.

Krok 4

W 400 mililitrach gorącej wody rozpuść zawartość opakowania Fix Knorr, doprowadź do wrzenia, intensywnie mieszając, dodaj do mięsa i pozostaw na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia.

Krok 5

Podawaj gulasz wołowy posypany posiekaną natką pietruszki z puree ziemniaczanym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obfity gulasz wołowyObfity gulasz wołowy

Bogactwo warzyw, soczyste mięso w gęstym sosie z wyrazistymi przyprawami i kremowe ziemniaczane purée. Ten zestaw na pewno zasmakuje osobom lubiącym dania z wołowiny. Obfity gulasz wołowy przyrządza się z dość chudej porcji mięsa, którego smak wydobywa smażenie z dodatkiem szalotki i czosnku. Na potrawę składają się też warzywa, m.in. pokrojona w paski papryka. Całość dusi się z dodatkiem przypraw i serwuje z ziemniakami. Powstały sos warto doprawić świeżymi ziołami oraz papryką – wędzoną, słodką lub ostrą. Sprawdzą się też kolendra, tymianek lub kminek rzymski. Potrawa będzie dobrze komponowała się z kluskami śląskimi lub kaszą pęczak. Kontrastowym dodatkiem do dość pikantnego dania może być natomiast sałatka z roszponką, tartą marchewką, ogórkiem, orzechami i musztardowo-miodowym sosem. Doskonale będą też pasować popularne surówki – z marchwi, kapusty czy selera. Szukasz propozycji na wyraziste i smaczne mięsne danie? Przyrządź obfity gulasz wołowy na podstawie naszego sprawdzonego przepisu.