Kurczak z papryką i pieczarkami - z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Kurczak z papryką i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

10 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka podziel nożem na połówki, a następnie umieść je w woreczku do pieczenia.

Krok 2

Pieczarki pokrój na połówki, cebulę pokrój drobno, a paprykę w duże kawałki.

Krok 3

Przyprawę Knorr rozmieszaj z winem oraz oliwą.

Krok 4

Rozdrobnione warzywa, gałązkę tymianku oraz przygotowaną marynatę dodaj dodaj do woreczka z kurczakami.

Krok 5

Woreczek zamknij, potrząśnij, aby wymieszać zawartość torebki. Następnie nakłuj w kilku miejscach woreczek i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut.

Krok 6

Po upieczeniu woreczek ostrożnie rozetnij i wyłóż jego zawartość na półmisek. Gotowe danie podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej