Składniki
800 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uda z kurczaka umyć osuszyć , odkroić wszelkie przerosty tłuszczu.
Krok 2
Przyprawę do złotego kurczaka wymieszać z oliwą. Powstałą marynatę dokładnie wetrzeć w mięso. Po upieczeniu sprawi ona, że skórka kurczaka będzie złocista chrupiąca, a mięso w środku soczyste. Zamarynowane mięso pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Krok 3
Udka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 45 minut , aż skórka kurczaka zrobiła się chrupiąca a kurczak dojdzie w środku.
Dobra rada:
Do marynaty z kurczaka możesz dodać skórkę otartą z jednej limonki lub cytryny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Udka z chrupiącą skórką
Pieczone udka z kurczaka to jeden z najbardziej popularnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego. Proste w przygotowaniu, ze wspaniale chrupiącą i złocistą skórką. Jak je przygotować, by wyszły jednocześnie soczyste i chrupiące? Zacznij od przygotowania odpowiedniej marynaty. Nie wymaga ona wiele pracy, wystarczy, że oliwę wymieszasz z przyprawą do kurczaka. Jeśli lubisz, możesz dodać do niej zgnieciony ząbek czosnku, nieco miodu, musztardy albo ostrej papryki. Natrzyj mięso dokładnie i odłóż na jakiś czas, by smak marynaty je przeniknął. Następnie piecz bez przykrycia, aż skórka stanie się rumiana, a mięso soczyste w środku. Jeśli zauważysz, że udka przypiekają się zbyt mocno, przykryj je filią aluminiową. Z kolei jeśli gotowe mięso będzie zbyt blade, zwiększ temperaturę pod koniec pieczenia. Udka z kurczaka podawaj z gotowanymi ziemniakami, mizerią z ogórków albo dowolną surówką. Sprawdzą się także jako piknikowa przekąska na zimno. Upiecz je według naszego przepisu i spróbuj, jak smakują.