Składniki
800 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uda z kurczaka umyć osuszyć , odkroić wszelkie przerosty tłuszczu.
Krok 2
Przyprawę do złotego kurczaka wymieszać z oliwą. Powstałą marynatę dokładnie wetrzeć w mięso. Po upieczeniu sprawi ona, że skórka kurczaka będzie złocista chrupiąca, a mięso w środku soczyste. Zamarynowane mięso pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Krok 3
Udka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 45 minut , aż skórka kurczaka zrobiła się chrupiąca a kurczak dojdzie w środku.
Dobra rada:
Do marynaty z kurczaka możesz dodać skórkę otartą z jednej limonki lub cytryny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka z chrupiącą skórką
Pieczone, chrupiące udka z kurczaka to jeden z najbardziej popularnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego. Proste w przygotowaniu, ze wspaniale złocistą i chrupiącą skórką kurczaka. Jak je przygotować, by wyszły jednocześnie soczyste i chrupiące? To prostsze niż myślisz! Upiecz je według naszego przepisu i spróbuj, jak smakują chrupiące udka z kurczaka z piekarnika.
Dla kogo?
Jak upiec udka z kurczaka żeby były chrupiące? Zacznij od przygotowania odpowiedniej marynaty. Nie wymaga ona wiele pracy, wystarczy, że oliwę wymieszasz z przyprawą do kurczaka. W sam raz dla kucharzy, którzy nie czują się jeszcze zbyt pewnie w samodzielnym mieszaniu różnorodnych dodatków. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do marynaty do udek zgnieciony ząbek czosnku, nieco miodu, musztardy albo ostrej papryki. Kurczak z chrupiącą skórką będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Na jaką okazję?
Natrzyj mięso dokładnie i odłóż na jakiś czas, by smak marynaty je przeniknął. Planując świąteczny posiłek, weź pod uwagę, że przygotowanie chrupiących udek z kurczaka należy rozpocząć z odpowiednim wyprzedzeniem. Następnie piecz bez przykrycia, aż chrupiąca skórka kurczaka stanie się rumiana, a mięso soczyste w środku. Lubisz posiłki na świeżym powietrzu? Udka z kurczaka z chrupiącą skórką sprawdzą się także jako piknikowa przekąska na zimno.
Czy wiesz, że?
Jeśli zauważysz, że udka z chrupiącą skórką przypiekają się zbyt mocno, przykryj je folią aluminiową. Z kolei, jeśli gotowe mięso będzie zbyt blade, zwiększ temperaturę pod koniec pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Chrupiące udka pieczone w piekarniku podawaj z gotowanymi ziemniakami, mizerią z ogórków albo dowolną surówką.