Udka z chrupiącą skórką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z chrupiącą skórką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
8 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda z kurczaka umyć osuszyć , odkroić wszelkie przerosty tłuszczu.

Krok 2

Przyprawę do złotego kurczaka wymieszać z oliwą. Powstałą marynatę dokładnie wetrzeć w mięso. Po upieczeniu sprawi ona, że skórka kurczaka będzie złocista chrupiąca, a mięso w środku soczyste. Zamarynowane mięso pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.

Krok 3

Udka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 45 minut , aż skórka kurczaka zrobiła się chrupiąca a kurczak dojdzie w środku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty z kurczaka możesz dodać skórkę otartą z jednej limonki lub cytryny.

4

Opinie o przepisie

  • Stanislaw Konkiewicz

    Stanislaw Konkiewicz , 30.09.2016

    dokładnie, kurczak w 3-4 godziny a nie 15min :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Prazka

    Barbara Prazka , 29.09.2016

    + 2 lub 3 godziny przed pieczeniem :) :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Knapik

    Mirek Knapik , 29.09.2016

    Jak 15 minut ,a w przepisie 45

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kozielska

    Grazyna Kozielska , 29.09.2016

    U mnie obiadzik wlasnie taki.mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z chrupiącą skórką Udka z chrupiącą skórką

Pieczone udka z kurczaka to jeden z najbardziej popularnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego. Proste w przygotowaniu, ze wspaniale chrupiącą i złocistą skórką. Jak je przygotować, by wyszły jednocześnie soczyste i chrupiące? Zacznij od przygotowania odpowiedniej marynaty. Nie wymaga ona wiele pracy, wystarczy, że oliwę wymieszasz z przyprawą do kurczaka. Jeśli lubisz, możesz dodać do niej zgnieciony ząbek czosnku, nieco miodu, musztardy albo ostrej papryki. Natrzyj mięso dokładnie i odłóż na jakiś czas, by smak marynaty je przeniknął. Następnie piecz bez przykrycia, aż skórka stanie się rumiana, a mięso soczyste w środku. Jeśli zauważysz, że udka przypiekają się zbyt mocno, przykryj je filią aluminiową. Z kolei jeśli gotowe mięso będzie zbyt blade, zwiększ temperaturę pod koniec pieczenia. Udka z kurczaka podawaj z gotowanymi ziemniakami, mizerią z ogórków albo dowolną surówką. Sprawdzą się także jako piknikowa przekąska na zimno. Upiecz je według naszego przepisu i spróbuj, jak smakują.