Udka z chrupiącą skórką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z chrupiącą skórką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
8 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda z kurczaka umyć osuszyć , odkroić wszelkie przerosty tłuszczu.

Krok 2

Przyprawę do złotego kurczaka wymieszać z oliwą. Powstałą marynatę dokładnie wetrzeć w mięso. Po upieczeniu sprawi ona, że skórka kurczaka będzie złocista chrupiąca, a mięso w środku soczyste. Zamarynowane mięso pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.

Krok 3

Udka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 45 minut , aż skórka kurczaka zrobiła się chrupiąca a kurczak dojdzie w środku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty z kurczaka możesz dodać skórkę otartą z jednej limonki lub cytryny.

4

Opinie o przepisie

  • Stanislaw Konkiewicz

    Stanislaw Konkiewicz , 30.09.2016

    dokładnie, kurczak w 3-4 godziny a nie 15min :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Prazka

    Barbara Prazka , 29.09.2016

    + 2 lub 3 godziny przed pieczeniem :) :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Knapik

    Mirek Knapik , 29.09.2016

    Jak 15 minut ,a w przepisie 45

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kozielska

    Grazyna Kozielska , 29.09.2016

    U mnie obiadzik wlasnie taki.mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z chrupiącą skórką Udka z chrupiącą skórką

Pieczone, chrupiące udka z kurczaka to jeden z najbardziej popularnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego. Proste w przygotowaniu, ze wspaniale złocistą i chrupiącą skórką kurczaka. Jak je przygotować, by wyszły jednocześnie soczyste i chrupiące? To prostsze niż myślisz! Upiecz je według naszego przepisu i spróbuj, jak smakują chrupiące udka z kurczaka z piekarnika.

Dla kogo?

Jak upiec udka z kurczaka żeby były chrupiące? Zacznij od przygotowania odpowiedniej marynaty. Nie wymaga ona wiele pracy, wystarczy, że oliwę wymieszasz z przyprawą do kurczaka. W sam raz dla kucharzy, którzy nie czują się jeszcze zbyt pewnie w samodzielnym mieszaniu różnorodnych dodatków. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do marynaty do udek zgnieciony ząbek czosnku, nieco miodu, musztardy albo ostrej papryki. Kurczak z chrupiącą skórką będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Na jaką okazję?

Natrzyj mięso dokładnie i odłóż na jakiś czas, by smak marynaty je przeniknął. Planując świąteczny posiłek, weź pod uwagę, że przygotowanie chrupiących udek z kurczaka należy rozpocząć z odpowiednim wyprzedzeniem. Następnie piecz bez przykrycia, aż chrupiąca skórka kurczaka stanie się rumiana, a mięso soczyste w środku. Lubisz posiłki na świeżym powietrzu? Udka z kurczaka z chrupiącą skórką sprawdzą się także jako piknikowa przekąska na zimno.

Czy wiesz, że?

Jeśli zauważysz, że udka z chrupiącą skórką przypiekają się zbyt mocno, przykryj je folią aluminiową. Z kolei, jeśli gotowe mięso będzie zbyt blade, zwiększ temperaturę pod koniec pieczenia.

Dla urozmaicenia:

Chrupiące udka pieczone w piekarniku podawaj z gotowanymi ziemniakami, mizerią z ogórków albo dowolną surówką.