Udka z chrupiącą skórką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z chrupiącą skórką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

95 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
8 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda z kurczaka umyć osuszyć , odkroić wszelkie przerosty tłuszczu.

Krok 2

Przyprawę do złotego kurczaka wymieszać z oliwą. Powstałą marynatę dokładnie wetrzeć w mięso. Po upieczeniu sprawi ona, że skórka kurczaka będzie złocista chrupiąca, a mięso w środku soczyste. Zamarynowane mięso pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.

Krok 3

Udka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 45 minut , aż skórka kurczaka zrobiła się chrupiąca a kurczak dojdzie w środku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty z kurczaka możesz dodać skórkę otartą z jednej limonki lub cytryny.

4

Opinie o przepisie

  • Stanislaw Konkiewicz

    Stanislaw Konkiewicz , 30.09.2016

    dokładnie, kurczak w 3-4 godziny a nie 15min :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Prazka

    Barbara Prazka , 29.09.2016

    + 2 lub 3 godziny przed pieczeniem :) :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Knapik

    Mirek Knapik , 29.09.2016

    Jak 15 minut ,a w przepisie 45

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kozielska

    Grazyna Kozielska , 29.09.2016

    U mnie obiadzik wlasnie taki.mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z chrupiącą skórką Udka z chrupiącą skórką

Pieczone udka z kurczaka to jeden z najbardziej popularnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego. Proste w przygotowaniu, ze wspaniale chrupiącą i złocistą skórką. Jak je przygotować, by wyszły jednocześnie soczyste i chrupiące? Zacznij od przygotowania odpowiedniej marynaty. Nie wymaga ona wiele pracy, wystarczy, że oliwę wymieszasz z przyprawą do kurczaka. Jeśli lubisz, możesz dodać do niej zgnieciony ząbek czosnku, nieco miodu, musztardy albo ostrej papryki. Natrzyj mięso dokładnie i odłóż na jakiś czas, by smak marynaty je przeniknął. Następnie piecz bez przykrycia, aż skórka stanie się rumiana, a mięso soczyste w środku. Jeśli zauważysz, że udka przypiekają się zbyt mocno, przykryj je filią aluminiową. Z kolei jeśli gotowe mięso będzie zbyt blade, zwiększ temperaturę pod koniec pieczenia. Udka z kurczaka podawaj z gotowanymi ziemniakami, mizerią z ogórków albo dowolną surówką. Sprawdzą się także jako piknikowa przekąska na zimno. Upiecz je według naszego przepisu i spróbuj, jak smakują.